Most a Románál az „előzőesély” • SportTV

Most a Románál az „előzőesély”

2023. 03. 12. 09:37    
Olvasási idő: 4 perc

Szombaton a Napoli helyreállította a Serie A idénybeli rendjét a hatodik Atalanta legyőzésével. Lassan már csak négy üldözőjéből az Inter La Speziában égett meg, a Lazio Bolognában hagyott ott két pontot. Vasárnap az üldözőbolyból a Roma lép pályára, az Olimpicóban győzelemmel megelőzheti városi rivális pályabérlőtársat és pontszámban beérheti a milánói fekete-kékeket is.

A remek felhőfejest produkáló Tammy Abraham vasárnap is főszereplő lehet az Olimpióban a Sassuolo ellen (Fotó: Getty Images)

A múlt hónap végén a Roma sokkoló vereséget szenvedett a Cremonesétől – ellenfele azon a meccsen szerezte meg első győzelmét az augusztus óta tartó bajnokságban – , a márciusi rajt szenzációsan alakult a Juventus elleni győzelemmel, mintegy megalapozva a csütörtöki 2–0-s Európa-liga-sikert is.  Gianluca Mancini Juve legyőzését hozó „csodagólja” után Morinho emberei visszatértek a „hagyományos” módszerhez: Dybala szögkólete után Kumbulla fejese egy újabb rögzített játékhelyzet utáni találat volt a Real Socieadad ellen, egy a sokból. Stephan El Shaarawyt a mester behozta a jobb oldalra, s a válogatott játékos be is talált a két csapat büntetőterületen belüli csatájában, melynek során Belotti és a spanyolok japán csillaga, Take Kubo is eltalálta a kapufát. Miután megszerezte a roppant fontos előnyt, nem mellesleg újabb kapott gól nélküli meccsen, a Roma csütörtökön San Sebastianba utazik, hogy a fórját negyeddöntőbe jutásra váltsa Baszkföld második számú városában, folytatva ezzel legújabb kori európai kupahódítását, amely 2021 őszén az Európa-konferencialiga-indulással kezdődött.
A múlt héten a Roma kilencedik 1–0-s győzelmét aratta a Serie A-ban – az Inter mellett ez a legtöbb a ligában – , Mourinho ázsiója egyre nő Rómában, s annak ellenére, hogy a góltermés nem oly gazdag és a játék sem mindig folyamatos, az eémúl 12 bajnki mindegyikén sikerült betalálni a kapuba. Először könyvelhettek el ilyen hosszú gólsorozatot a sárga-vörösök hat évvel azután, hogy ennél hosszabb, 21-es hasonló szériát építettek fel, még Luciano Spalletti edzősége idején.
Az idény eleji kiváló forma miatt a Sassuolo élvonalba jutása óta csak másodszor juthat el odáig, hogy egy futballéven belül oda-vissza pontot szerezzen a Roma ellen, a fordított pályaválasztású meccsen Reggio Emiliában ugyanis 1–1-es döntetlen született. A római születésű Davide Frattesi talán mindenkinél jobban várja a vasárnap kora esti összecsapást, az olasz válogatott középpályás betalált a múlt héten a cremonai kapuba, majd miután az esélytelen kiesőjelült kiegyenlített, Nedim Bajraminak a hosszabbításban sikerül megszereznie a győzelmet jelentő gólt. Dionisi mester 2–0-s vezetésnél még felsóhajthatott és számolgatta a hat meccsből négy győzelemes kiváló arányt, aztán hideg zuhanyként érte a cremonai egyenlítés, de fiai csak összehozták mégis a részsikert. A fekete-zöld gárda a legutóbbi 8 bajnokiján csak a bajnokjelölt Napolitól kapott ki, az egyetlentől, amely ezen szakaszban több pontot tudott szerezni nála. Dionisi alatt leghosszabb győzelmi szériáját építi a csapat azzal az edzőben, aki tavaly év közben vette át az irányítást és Roberto De Zernitól és a 11. helyig juttatta el tanítványait. A lomha kezdés után a csapat az újjáéledés jeleit mutatja, de az út egyik legnehezebb állomásának ígérkezik a vasárnapi csata az Olimpicóban.

Lorenzo Pellegrini, a rómaiak csapatkapitánya a Real Sociedad elleni találkozón elszenvedett fejsérülése miatt nem játszik a Sassuolo ellen, a sokoldalú El Shaarawy helyettesítheti, a bal szélre pedig Spinazzola állhat be a csapatba. Roger Ibánez visszatérhet a védelmi trióba, miután a januárban szerződtetett Diego Llorente bemutatkozott új csapatában a régi ellen. A végre egészséges Grigorinio Wijnaldum is esélyes a kezdőbe kerülésre. Ezzel szemben nem bevethető Andrea Belotti, aki ebben az idényben még nem szerzett gólt, most csulósérülés miatt nem játszhat, és Solbakken szerepeltetésével sem számolhat Mourinho.
Büntetése hétfői letöltése után a Sassuolo első számú sztárja, Domenico Berardi visszatérhet az induló tizenegybe, Gregoire Defrelnek kell emiatt leülnie a kispadra. A támadó középpályástrió bal oldalán Armand Laurinte az első számú jelült, aki a Cremonese ellen megszerezte ötödik közvetlen szabadrúgás gólját harmadik szezonja alatt, ennél többre az öt európai topbajnokságban csak a Southampton játékos, James Ward-Prowse volt képes ebben az időszakban. Alessio Donisinak amúgy csaknem teljes a kerete, csak a két védő, Jeremy Tolna és Mert Müldür marad az orvosi szoba állandó vendége.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Roma mindössze egyet vesztett el 19 Sassuolo elleni meccséből (9 gy., 9 d.), de csak egyet nyert meg a legutóbbi hatból (4 d., 1 v.), 2–1-re 2021 szeptemberében. 2. A Lecce és a Cremonese elleni siker után a Sassuolo második hármas nyerősorozatát érheti el Dionisi alatt, amelyből az elsőt tavaly február-márciusban produkálta az Inter, a Fiorentina és a Venezia ellen. 3. Paulo Dybala egyetlen mesterhármasát, amelyben nem volt 11-es gól, 2017. szeptember 7-én a Sassuolo ellen érte el; a Roma csatára az elmúlt két mérkőzésén nem volt közvetlen részes gólban, 2021 óta nem volt három egymást követő mérkőzése, amelyben be ne talált és gólpasszt sem adott volna.

KÉTSZER KÉT MINISTATISZTIKA A NAP MÁSIK HÁROM TÉVÉS MÉRKŐZÉSÉRŐL

LECCE–TORINO

+ A Lecce mind a 8 meccsén szerzett gólt a szezonok második lejátszott Torino elleni meccsén, összesen 16-t (átlagben mérkőzésenként kettőt). o A Torino csak egyetlenegy idegenbeli meccsét nyerte meg a Lecce ellen (4 d., 3 v.), 2–1-re győzött 1994. április 2-án, Venturin és Silenzi góljával, Baldieri talált be a sérga-pirosaktól. = Morten Hjulmand szerzett a legtöbbször labdát a középpályások közül a Serie A teljes mezőnyéből (51), az öt európai topligából nála többször ez csak Birama Tourénak (Auxerre, 53) sikerült. + Csak Victor Osimhen szerzett több gólt Yann Karamohnál 2023 februárja óta (3). A torinói csatár új egyéni csúcsot állított fel egy idényben szerzett góljaiban (3), eddigi csúcsa 2 gól volt 24 meccsen a Parmával 2021–22-ben.

CREMONESE–FIORENTINA

+ A Cremonese 11 eddigi bajnokijukon egyszer sem tudta legyőzni a Fiorentinát (6 d., 5 v.), egyime azokbak a csapatoknak, amelyeket még nem vert meg az élvonalbanm csak a Juventus játszott több meccset (15) ellene, ugyancsak veretlenül.  o  A 2021–22-es idény kezdete óta a Fiorentina hatot megnyert azokból a meccsekből, amelyeket a kiesőjelül három csapat ellen játszott aktuálisan, beleértve az ez idénybeli kettőt is, 21–3-as összesített gólkülönbséggel. = A Fiorentina az a klub, amely ellen Davide Ballardini a legtöbbször meccselt edzőként (15, ebből 2 gy., 3 d., 8 v.), csak a Milantól (10) és a  Juvetustól (9) kapott ki többször a Fiorentinánál. + A Cremonese 3 ol0yan meccset is elvesztett a z idényben, amelyen Cryriel Dessers a kapuba talált, nincs játékos, aki több meccset vesztett volna, mikor ő gólt szerzett (3 ilyenje van a csapattárs David Okerekének is).

JUVENTUS–SAMPDORIA  

+ A juve legutóbb remizett a Sampdoriával azután, hogy hatszor egymás után sorozatban legyőzte; azért, hogy olyan idényt találjunk, amikor a Samp mindkét meccsen pontot szerzett a Juve ellen, egészen 2012–13-ig kell visszalapozni (két győzelem, Delio Rossival a kispadon). o A Samp szerezte eddig a legkevesebb gólt az öt európai topligában (11), nyolcan a legutóbbi 10-ből, amelyek 11 vagy kevesebb gólt értek el az első 25 játéknapon, kiestek az első ligából. = Dusan Vlahovics legutóbbi négy meccsén nem találta el a kaput, amelyen kezdőként játszott, ötös ilyen rossz sorozata még sosem volt. + Senki sem alak0tott ki annyi gólhelyzetet a ligában 2023-ban, mint Ángel Di María, 25-öt, ugyanannyit mint Jérémy Boga – 8 gólban volt közvetlenül részes az idényben, közülük 6-ban ebben az évben (3 gól, 3 assziszt).

 SERIE A, 26. forduló. Sport1 12:15 UC  Lecce–Torino FC (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter); Sport1 14:45 Cremonese Calcio–ACF Fiorentina (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter); AMC Mikro 15:00 (felv. Sport1 23:00) Hellas Verona–AC Monza (kommentátor: Haraszti Ádám); Sport1 17:45 AS Roma–Sassuolo Calcio (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter); Sport1 20:30 Juventus FC–UC Sampdoria (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János)