Derby della Capitale és Derby d’Italia, egymást követve • SportTV

Derby della Capitale és Derby d’Italia, egymást követve

2023. 03. 19. 10:34    
Olvasási idő: 7 perc

Két csúcsrangadó is jutott március középső vasárnapjára, a fővárosi derbi és az ország szupercsatája, azaz a Napolit követő négyes tagjai óriási küzdelmekre számíthatnak – mi meg jó meccsekre a Sport2-n, az elkötelezett Fiorentina-hívek is láthatják csapatukat élőben az AMC Mikrón, felvételről a Sport1-en.

A Derby della Capitalén is Felipe Andersonnak kellene pótolnia Ciro Immobilét (Fotó: Getty Images)

LAZIO–ROMA

Csütörtökön este a Lazio másodszor is 2–1-re kikapott az AZ-től, ezzel a nyolcaddöntőben elbúcsúzott a Konferencialigától. Ezzel eggyel csökkent a sorozatok száma, melyekben helyt kell állnia, most már csak a három őszi BL-helyért folyó ötös versenyfutásra koncentrálhat – amelyben a városi rivális az egyik ellenfele. Az európai bukást figyelmen kívül hagyva Sarri tanítványai nemcsak a Napolit verték meg és ikszeltek a Bolognával a legutóbbi két bajnokin, hanem az utolsó tízből csak egyszer vesztettek a Serie A-ban, amellyel feljöttek a harmadik helyre a táblázaton. Ebben a nagy sorozatban hatszor gólt sem kaptak, a legutóbbi négy bajnoki egyikén sem. Mindent egybevetve 15 clean sheetjük a a második az európai öt topligában, ennél csupán a Barcelona jegyez többet (19). Bolognában idegenbeli rekordot döntöttek ügyanebben a „műfajban”, s most az Örök Város rangadóján szeretnék tovább folytatni ezt a szép szériát. Miután Felipe Anderson meccsdöntő góljának köszönhetően megnyerték a novemberi meccset, 2011–13 után lehőségük van az első duplázásra egy idényen belül a „farkasokkal” szemben. A közelmúlt története ezt sugallja is, a legutóbbi öt ”hazai” derbijükön veretlenek maradtak stadiontársuk ellen.
A Roma legutóbbi győzelmét 2016-ban aratta „vendégként” a Oiimpicóban, több okból is szeretne véget vetni ennek a balszerencsés sorozatnak. Amellett hogy legypznék az ősi ellenfelet, javítaniuk kell a pozíciójukon a már bajnoknak tekinthető nápolyiak mögötti három BL-helyért folyó harcban. Hasonlóan Sarri érkezéséhez az Olimpicóba, Mourinho is kezdi elfogadtatni magát a csapattal és a római szurkolótáborral, stabilizálta az együttest, amely tavaly január óta nem szenvedett egymást követő két meccsen a Serie A-ban. Márpedig az előző fordulóban kikapott a Sassuolótól szintén a Lazióval közös stadionjukban, most fenyegeti ennek a lehetősége. Miután kikapott a bajnokságban a Cremonesétől – amely a kupából is kiverte – , majd legyőzte a Juventust, az emiliai csapattal esemény- és góldús találkozót vívott. Már 2–1-re vezetett a vendágcsapat, amikor Marash Kambullát kiállították, 11-esből növelték előnyüket a sassuolóiak, bár Paulo Dybala csodagólja reményt adott, a negyedik gól eldöntött mindent. Városi riválisával ellentétben a Roma Európában sikerrel járt, San Sebastian-i kirándulása gól nélkül végződött, ezzel a tavalyi Konferencialiga-diadalt követően most bejutott az Európa-liga negyeddöntőjébe. Ez a diadal megerősítheti a csapatot a Calcio egyik leginkább érzelemgazdag rangadója előtt.

Combsérülése miatt a Lazio első számú csatársztárja, Ciro Immobole nemcsak az AZ elleni kupameccset volt kénytelen kihagyni, de a Derby della Capitalén sem léphet pályára. A kapitány hiányát ismét Felipe Andersonnak kell eltüntetnie, aki afféle „hamis kilences” szerepkört tölthet be, mint korábban többször is sikerrel. Három góllal ő a római derbik „brazil gólkirálya”, ám legutóbbi 7 bajnokijén nem jegyzett gólt és gólpasszt sem. A korábbi Roma-játékos Pedro védőmaszkban lép pályára, hogy kímélje törött orrát, ő és Zaccagni lesznek Anderson társai a támadótrióban. Adam Marusics és Mathias Vecino „státust cserél”: a szerb eltiltása után visszatérhet a csapatba, az uruguayi viszont kénytelen kimaradni felhalmozott sárga lapjai következtében.

Míg a Lazio kapitánya bevethetetlen, a Romáé, Lorenzo Pellegrini játékra kész, miután fejsérülés miatt a Sassuolo elleni csatából kimaradt. Kambullát az ott kapott piros zárja ki, Karsdorp pedig orrcsonttörése miatt kénytelen a pályán kívülről szemlélni a rangadót, a sérülést a hét közben szedte össze és nem kerülheti el a műtőasztalt. Elöl az idényben még góltalan Belotti  Tammy Abrahamnak adhatja át helyét, akit elsősorban a világbajnok Dybala támogat. Az argentin nem mellesleg a Roma legeredényesebbje 2022–23-ban a maga 9 góljával és hat gólpasszával.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Serie A létrehozása (1929–30) óta ez lesz a 180. összecsapásuk, ebből a 158. bajnoki. A sárga-pirosak mérlege a jobb, 56-szor győztek, a kékek 41-szer, 60 döntetlen mellett. 2. Paulo Dybala (7 bajnoki gól a Lazio ellen) és Andrea Belotti (4 bajnoki gól a Lazio ellen) pályafutása során gólt szerzett már a torinói derbin; ebben az évszázadban csak három játékos büszkélkedhet a Derby della Molén és a Derby della Capitalén is góllal: Pavel Nedved, Miralem Pjanic és Adem Ljajics.  3. Dybala – 9 góllal és 6 gólpasszal ebben az idényben – már hat bajnoki szezont zárt 10 góllal és 5 gólpasszal; 2004–05-től mostanáig ez a 10+, 5+ kombináció csak három játékosnak sikerült: Zlatatan Ibrahimovicnak, Antonio Di Natalének és Francesco Tottinak.

INTER–JUVENTUS

Lautaro Martínez többek közt a tavalyi Szuperkupa-meccsen is győztes gólt szerzett a Juve ellen, s ő a liga idei „hazai” gólkirálya is holtversenyben  – tőle várják leginkább az újabb találato(ka)t a fekete-kékek hívei  (Fotó: Getty Images)

Noha tavaly ősszel elvesztette a fordított párosítású meccset – amikor a Juve a második félidőben kétszer is betalált, így véglegesítette győzelmét Torinóban – a legutóbbi mérkőzésen győzött, ha ez számít a Calcio-titánok összecsapásán, miután 2021-ben megnyerte a bajnoki címet, a Szuperkupa és a Coppa Italia fináléjában is a milánóiak bizonyultak jobbnak. A csapatok nemsokára ismét összecsapnak a kupaelődöntőben, de a fekete-kékek elsődleges célja, hogy elvegye a Juve reményét, hogy bekerülhessen a BL-négybe, miközben saját pozíójukat is javítják e tekintetben. A scudetto-remények már elhamvadtak, a Napoli 18 ponttal vezet, Simone csapata fájdalmas 8. vereségét is elszenvedte, legutóbb a Spezia vendégeként. A Milan kölcsönjátékosa, Daniele Maldini örömmel ütötte ki az Intert a Stadio Alberto Piccóban, később ugyan Lukaku 11-esből hajrában ugyancsak büntetőből a hazai gólzsák Mbala Nzola kialakította a 2­–1-es végeredményt. Az Inter ettől még megtartotta második helyét, de csak mert a Lazio, a Milan és a Roma egyike sem tudta megszerezni mindhárom pontot. Még a farkasok is három ponton belül vannak, mivel az Inter következetlensége a téli szünet után közel engedte a teljes üldözőbolyt. A Derby d’Italia sikere megtartaná az Intert a BL-különverseny  élén.
Az idei BN-negyeddöntőt is elérte, a Porto ellen pazar védekezéssel és némi szerncsével kihúzta gól nélkül a visszavágót, az egy szem Lukaku-gól a San Siróban továbbjutást jelentett. A nyolc között újabb portugál riválisa lesz, a Benfica, ez a párosítás közel hat évtizede az egyik BEK-döntőben is előfordult.
A pályán és azon kívül töltött viharos idők közepette az Európa-liga-szereplés a fénypontok közé tartozik a Juventus idényében. Csütörtökön Vlahovics 11-esével és Chiesa 95. perces góljával 2–0-ra nyert Freiburgban, tovább növelve a Serie A ázsióját is az európai kupaporondon. Az előző körben a világbajnok Ángel Di María villogott a Nantes ellen, a veterán játékmester a németek elleni torinói meccsen is betalált, azzal nyertek a fehér-feketék az Allianzban. Di María közreműködésével a csapat is megtalálta a góllövőcipőjét, a sok korábbi 1–0 után a szünet után csak a Napoli szerzett több gólt a rekordbajnoknál. Mi több, csak a bajnokjelölt nyert több meccset is a Juvénél. Noha Allegri a védekező játékstílus  híveként közismert, a legjobb tízben van a lövési kísérletek számában, mi több , 10 kapufájával is az öt európai topbajnokság élcsoportjában található, nézőpont kérdése, hogy utóbbit a pontatlanság vagy a balszerencse számlájára írjuk. A Coppa Italia megnyerése mellett a legjobb út Európába az El-en keresztül vezet, de a Juve a Samp elleni 4–2 után a 7. helyen áll, s még mindig nem mondott le a legjobb négybe kerülésről – ehhez azonban a csúcsrangadó három pontjának megszerzése elengedhetetlennek tűnik.

A múlt héten ugyan kihagyott egy 11-est La Speziában, és szerzett gólt Portóban sem, 2023-ban senki sem talált többször a kapuba hazai pályán, mint Lautaro Martínez. Négy gólja Osimhennel és Rabiot-val egy szintre hozza, viszont a Juve nem a kedvenc ellenfele: az ellene vívott 9 mérkőzésén csak egy gólt ért el. „El Toro” most is ott lesz az Inter-támadósor élén, Dzeko vagy Lukaku lesz a társa Inzaghi „örökös” 3–5–2-es felállási rendszerében. A mesternek át kell alakítania védelmét is, Skriniar hátfájdalmainak kiújulása miatt, Bastoni most éppen izomsérüléssel bajlódik, De Vrij vagy D’Ambrosio lesz a helyettese.
Csak a Lazio középpályásai szereztek több gólt a Juventuséinál (18), utóbbiba beletartozik Rabiot duplája is a fordított párosítású meccsen. A francia most is kezdő lesz, de Allegri alighanem változtat, Di María állhat a hektikusan teljesítő Kean helyére. Milik csak most tért vissza sérüléséből, az argentin támogathatja hatékonyan Vlahovicsot, aki itáliai karrierje során még nem talált az Inter kapujába. Chiesa is beszállhat, aki többször is a kispadról állt be a közelmúltban, de Alex Sandro és Pogba is „szokás szerint” bevethetetlen.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A 180. mérkőzésüket vívják a Serie A-ban, ez ligarekord (179 Inter–Roma volt eddig), a fehér-feketék 86-szor nyertek a fekete-kékek 48 diadalávak szemben, 45-ször ikszeltek. 2. Mióta a Serie A visszatért a 20 csapathoz, ez az ötödik idény, hogy az Inter az első 26 meccséből legalább 8-at elvesztett, a másik négy alkalommal a neroazzurri sohasem végzett a végtabella első négy helyén (2011–12: 6., 2012–13: 9., 2014–15: 8., 2016–17: 7.). 3. Egyetlen játékos sem szerzett több hazai gólt a Serie A-ban, mint Lautaro Martínez (négyet, mint Osimhen és Rabiot), az argentin azonban a Juventus elleni 9 élvonalbeli meccsen mindössze egy gólt szerzett, pedig 586 percet játszott a fehér-feketék ellen, ez a legrosszabb a Serie A-ban egyetlen ellenféllel szemben (kivétel a Chievo és a Genoa, az a kettő, amely ellen sosem talált a kapuba).

KÉTSZER KÉT MINISTATISZTIKA A NAP MÁSIK HÁROM  MÉRKŐZÉSÉRŐL

SAMPDORIA–VERONA

+ A Verona az őszi első meccsen legyőzte a Sampot, de 1972 óta egyszer sem győzte egymást követő két alkalommal, s egyszer sem verte meg azonos idényben oda-vissza genovaiakat. o A Samp 26 hazai bajnokijából csak egyet vesztett el a Verona ellen (0–1, 1970.december 30., Mazzanti góljával), azóta 6 döntetlen mellett 14-szer legyőzte a Hellast, a legutóbbi alkalommal mindig úgy, hogy legalább két gólt szerzett. = A Sampdoria Simone Verde kedvenc áldozata, 4 gólt szerzett ellene, de a torinói, nápolyi és bolognai hazai meccseken szerezte), s ugyancsak a Doria ellen volt közvetlen köze további három gólhoz is, 3 assziszt formájában. + A legutóbbi fordulóban betaláló Filip Djuricic 2020 októbere óta nem talált a kapuba két egymást követő meccsen, a Verona egyik kedvenc ellenfele, amely ellen 6 meccsből háromszor volt eredményes.

FIORENTINA–LECCE

+ A két csapat legutóbbi tíz meccsén egyszer sem fordult elő ugyanaz az eredmény, a tízes mérlege: négy pugliai, 3 toszkán győzelem és 3 döntetlen. o A Lecce hármat megnyert legutóbbi négy mérkőzéséből az Artemio Franchiban (1 d.), a violák legutóbbi hazai sikere a lecceiek ellen 2006. február 5-én született meg, 1–0-val, Luca Toni találatával. = Ezen a meccsen ketten is ott lesznek azon négy középső védő közül, akik a legtöbb fejpárbajt megnyerték: az első Kim (Napoli) mögött Martínez Quarta (Fiorentina) a második (65), majd a torinói Buongiorno mögött Baschiotto (Lecce, 59) a negyedik. + Federico Di Francesco (631 perc) és Lorenzo Colombo (555) kettő azon támadók közül (a harmadik Gyasi a Speziából), akik 500 perc felett játszottak az idényben, de egyetlen gólban sem volt közvetlen szerepük (gól vagy gólpassz).

TORINO–NAPOLI

+ A Torino legutóbb 2015. március 1-jén győzte le legutóbb a Napolit (1–0 Kamil Glik góljával), azóta 4 döntetlen mellett 11 győzelmet aratott a campaniai gárda, közte a legutóbbi négy meccset is megnyerte, még sosem volt 16-os veretlen sorozata a nápolyiaknak a Toro ellen o A Torinio legutóbbi két meccsén győztesen gólt sem kapott, a gránátvörösök három egymás utáni győztes mérkőzéses szériát 2019 márciusában éltek meg (Mazzarival a kispadon), ugyanezt kapott gól nélkül 1992-ben tudták produkálni Mondonico szakvezetésével. = Antonio Sanabriánál (5) csak Osimhen (10) ás Lautaro Martínez (7) szerzett több gólt a bajnokságban 2023 eleje óta, a torinói támadó, aki az első meccsen betalált, ezzel már most elérte 2022-es termését. + Victor Osimhen (23) és Hvicsa Kvarachelia (20) a két Serie A-játékos, akik legalább 20 gólban szerepet játszottak az idényben; az öt európai  topligában csak négyen produkáltak ennél jobbat (Haaland, Neymar, Ben Yedder, Messi) produkáltak ennél jobbazót a 20 meccsnél többet játszó futballisták közül – a nigériai 80, a grúz 83 percenként játszik aktív szerepet egy gól megszerzésében.

SERIE A, 27. forduló. Sport1 12:30 UC Sampdoria–Hellas Verona (kommentátor: Méhes Gábor); Sport2 15:00 Torino FC–SSC Napoli (kommentátor: Fülöp László), AMC Mikro 15:00 (felv. Sport1 0:30) ACF Fiorentina–US Lecce (kommentátor: Gyulai Miklós); Sport2 18:00 SS Lazio–AS Roma (kommentátor: Méhes Gábor és Szaniszló Csaba, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kéri András); Sport2 20:00 FC Internazionale–Juventus FC  (kommentátor: Haraszti, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János és Kéri Dániel)