Ifjúsági UEFA-liga-elődöntő és egy „ütős” olasz bajnoki • SportTV

Ifjúsági UEFA-liga-elődöntő és egy „ütős” olasz bajnoki

2023. 04. 21. 09:15    
Olvasási idő: 3 perc

Komplex futballnapot tartunk pénteken. Megmutatjuk az UEFA Ifjúsági Liga elődöntőit, kitárgyaljuk a hét fő futballeseményeit, persze főként a BL-meccsek tükrében, s megmutatjuk az egyik legjobb formában játszó Serie A-együttes, a Bologna aktuális bajnokiját is.

A visszatérő Orsolini kulcsszereplő lehet Veronában (Fotó: Getty Images)

UEFA IFJÚSÁGI LIGA

Egészen különleges az idei Ifjúsági Liga-kiírás. Először fordul elő a sorozat történetében, hogy négy újonc alkotja a hiányos final four mezőnyét. (Csak három meccset játszanak, a kát elődöntőt pénteken, a döntőt hétfőn.)  Először nem Nyonban tartják meg a végküzdelmet, hanem a közeli Genfben a több mint húszezres Genfi Stadionban, a nagy érdeklődésre tekintettel. S végül először jutott be két együttes is a „bajnoki ágról” a hárommeccses hajrátornára.

Az első, a kora délutáni csatát a lisszaboni Sporting játssza az alkmaari AZ-vel. A Sporting a BL-ágról érkezett a D-csoport győzteseként, a nyolcaddöntőben az MTK-t 1–0-val búcsúztató Ajaxot ütötte ki 5–1-re, a negyeddöntőben a Liverpoolnál bizonyult jobbnak 1–0-val. Az AZ holland bajnokként az ír Shamrock Rovers (5–0, 1–1) testén keresztül jutott a második körbe, ahonnan két remi (2–2, 1–1) után 11-esekkel verte ki a szerb bajnok Crvena zvezdát. A playoffkörtől aztán három fölényes siker következett, sorrendben az Eintracht Frankfurt (5–0) és a két spanyol óriás U19­/U20-as csapata, a Barcelona 3–0 és a Real Madrid (3–0) ellen.
Késő délután kerül sorra az alsó ági találkozó, amelyet a Hajduk Split játszik az AC Milannal. A horvát bajnok az első körben az azeri Qabala ellen diadalmaskodott (3–0, 2–1), majd újabb kettős győzelem következett az albán Apolonia ellen (3–0, 3–1), majd két egygólos siker következett (Sahtar Doneck 1–0, Man City 2–1), a negyeddöntőben számára sem maradt ki a 11-es csata (1–1 után 9-8!). Az ellenfél, a Milan megnyerte az E-csoportot, majd a nyolcaddöntőben az előtte az Intert búcsúztató Ruh Lvivet győzte le 1–0-ra, végül az Atléticót 2–0-ra.
Ha a győztes csapat újonc is lesz, a nemzete nem. Holland, horvát és olasz győztese ugyan nem volt a szériának, de portugál már kettő is, a Porto 2019-ben, a Benfica három vesztes finálé után 2021-ben szerezte meg a trófeát. Csak a nagy trió harmadik tagja hiányzik – ifi szinten is, mint a „nagy” BEK-/BL-ben…

VERONA–BOLOGNA

Marco Zaffaroni szeretett volnas legalább egy pontost elvinni a Maradonából, mielőtt Nápolyba utazott volna csapatával. Aztán az egyből három is lehetett volna, ha Cyrille Ngonge kihasználja késői nagy ziccerét, de végül maradt a „csak” 0–0 és az egy pont, ami a bajnokjelölt otthonában igencsak szép teljesítmény egy kiesés elől menekülőnek. Ezzel a veronaiak két meccsesre hosszabbították veretlenségüket, 4 pontot szerezve a lehetséges hatból. A gól nélküli végeredmény után a Mastiffs hátránya mindössze 4 pont az utolsó bent maradó helyen álló Spezia mögött, nyolc meccsel az idény vége előtt. Mivel a felette álló csapat négy meccs óta nem nyert, kétszer vesztett is, a Verona még megúszhatja a kiesést, különösen ha a 16. Lecce és a 15. Salernitana – 7, illetve 5 pont az előnyük – pontgyűjtése továbbra is akadozik. A salernóiak a legutóbbi öt meccsüket egyaránt döntetlenre játszották.
A Hellas a pazar formában lévő Bolognát fogadja pénteken, a vendégek még mindig a múlt hét végi, Milan elleni 1–1-et emlegetik, mint akik több pontot is szerezhettek volna. Pioli sokat forgatott csapata Emilia-Romagnában tartotta magát annak ellenére, hogy a várható gólok  (xG) tekintetében rosszabbul állt – a Bologna veretlen sorozata így is ötmeccsesre duzzadt. Ebből a szériából csak két mérkőzés hozott győzelmet, bár Thiago Motta csapata ebben az etapban a Lazióval, a Milannal és az Atalantával is megmérkőzött. E háromból csak a bergamóiakat sikerült legyőzni, de az elért 8. hely felélesztette a bimbózó európai kupareményeket.
Motta csapata a 8. helyen áll a tabellán, 5 ponttal lemaradva az ötödik Atalantától és 7-tel a hatodik Intertől.  A La Dea közepes formája – öt meccsből csak két győzelem – és az Inter nyeretlenségi szériája (a neroazzurri a legutóbbi 7 meccséből csak egyet nyert meg és ötöt elvesztett) miatt a Bologna befoghatja s megelőzheti lombardiai klasszis riválisait az idény végére, ha folytatja szédületes sorozatát.

A hazaiaktól a Henry, Hrustic, Lazovics, Zeefuik kvartett valószínűleg kimarad ás a skót Josgh Doig sem léphet pályára a Nápolyban a 45. percben elszenvedett lábsérülése miatt.
A Bolognában Soriano szalagsérülése miatt egy hónapra kidőlt, az eltiltásból visszatérő Orsolini biztosan kezd. Két további erősség, a középpályás Cambiaso és a zaboláhatatlan, de mindig gólerős Arnautovic is sérülés miatt beverhetetlen a Bentegodiban.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Bologna legutóbbi 9 meccsükből csupán egyet vesztett el a Verona ellen (4 gy., 4 d.), s valamennyi találkozón szerzett legalább egy gólt; ez a leghosszabb olyan sorozat, amelyben a piros-kék egymást követően betaláltak a Hellas kapujába. 2. Cyrile Ngonge három gólban közvetlen részes volt első négy mérkőzésén a Bentegodiban (2 gól, 1 assziszt). Az előző évtized kezdete óta csak négy Hellas-játékos vett rész négynél vagy több gólban közvetlenül az első öt hazai meccsén, Jorginho (4, 2013-ban), Luca Toni (5, 2013-ban), Gianluca Caprari (5, 2021-ben) és Giovanni Simeone (9, 2021-ben). 3. Stefan Posch öt gólt szerzett ebben az idényben, csak három védőjátékos ért el többet az előző évtized kezdete óta bemutatkozó idényében a Serie A-ban: Gonzalo Rodríguez (hat, 2019–20-ban), Théo Hernandez (hat, 2019–230-ban) és Asraf Hakimi hét, 2020–21-ben).

 UEFA IFJÚSÁGI LIGA ELŐDÖNTŐ. Sport1 13:00 Sporting CP–AZ (kommentátor: Fülöp Marcell), Sport1 17:45 HNK Hajduk Split–AC Milan (műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter); Sport1 17:45 Csillagok között – BL-magazin (műsorvezető: Petur András, Hegyi Iván, Hrutka János, Nyilasi Tibor); Sport1 Serie A, 31. forduló. 20:30 Hellas Verona–Bologna FC (kommentátor: Engyel István, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János)