A Lazio három ponttal várná a vasárnapi derbit • SportTV

A Lazio három ponttal várná a vasárnapi derbit

2023. 04. 22. 12:44    
Olvasási idő: 4 perc

Jövő héten nincsenek európai kupameccsek, a nagycsapatok találkozói jobban eloszlanak. Szombaton egyedül a Lazio lép pályára a „nagyok” közül, ezért a kékek mérkőzésével foglalkozunk részletesebben.

Felipe Anderson és Zaccagni is sokat tehet a második hely biztonságos megőrzéséért (Fotó: Getty Images)

Az elmúlt hetekben a ligaelső Napoli, az ősi vetélytárs Roma és a bajmoki rekorder Juventus legyőzésével a Lazio megszilárdította második helyét a táblázaton és a múlt pénteken a Spezia ellen az előny őrzését tűzte ki célul az Alberto Picco Stadionban. Ciro Immobile kapitány sok sérüléssel terhelt idénye vége felé egy 11-es góllal tért vissza a góllövőlistára, a második félidőben a brazil duó, Felipe Anderson és Marcos Antonio gólja tette fölényessé a győzelmet. A csapat 18 (!) kapott gól nélküli meccset tudhat magáénak, összesen 20-szor került a kapujába a labda, ez a kiváló védekezés alapozta meg a BL-be való visszatérését, amely már csaknem biztosra vehető. Csak a Barcelona (22 clean sheettel és 9 kapott góllal) jegyez ennél jobb eredményeket az öt európai topbajnokságokban a védekezés számszaki mutatóit tekintve, Maurizio Sarri pedig számos dicséretet kap, mert ilyen hatékony védőmunkát szervezett meg együttesében.
A Lazio útját ha nem is nehezítette jelentősen, de befolyásolja, jogy a Juvenus – ki tudja, csak ideiglenesen vagy véglegesen – visszakapta a 15 pontját, amelyet korábban büntetésből levontak tőle, így csak két ponttal van elmaradva a rómaiaktól, akiknek a sorsa továbbra is saját kezükben van. Még semmi sem dőlt el véglegesen – , mellesleg Sarri 150. Serie A-győzelmét szeretné megszeretné szombat este – különösen akkor, ha mindkét milánói klubbal és a Sassuolóval is meg kell mérkőznie a következő két hétben.
Legutóbbi római útja előtt 18 mérkőzésből csak egyet nyert meg a Torino a Lazio ellen, de a legutóbbi négy alkalommal legalább ikszelt az Olimpicóban. Augusztusban ugyan ígéretes gól nélküli ikszet játszottak, de a Granata azóta sem tudott kiemelkedni a középmezőny csapatai közül. Immár négy mérkőzés óta nyeretlen – ez a leggyengébb sorozata október óta – kikapott a Napolitól és a Romától, remizett a Sassuolóval és múlt héten a Salernitanával. A házi gólkirály Antonio Sanabria ismét a kapuba talált, hogy pontot menthessen, a Torino célja nem lehet más, minthogy minél előbbre végezzen a középmezőnyben, lehetőleg a táblázat első felében.
Az első hat helyezetten kívül a torinóiaké a legjobb idegenbeli mérleg, de a Lazióhoz látogatni az Örök Városba sajátos kihívás – talán a legnagyobbak egyike az idényben.

Ciro Immobile hát- és bordasérüléseket szenvedett egy autóbalesetben a héten Rómában, a szombati meccsea a teljes 90 perces szereplést ki kell hagynia, de a kispadra talán leülhet. Valószínűleg Felipe Anderson kapja a feladatot, hogy afféle hamis kilencesként játsszon a kapitány helyén kezdőként. Az ő eredeti helyén, szélsőként pedig Pedro kerülhet vissza a kezdőbe. Cataldi eltiltása miatt Luis Alberto vagy Marcos Antonio kap helyet a középpályássorban.
A Torinónak kiterjedtebb a hiányzólistája, Aina, Zima és Ronaldo Vieira egyaránt lemaradnak a római kirándulásról, Pellegri és Ricci szereplése izomsérülés miatt kérdéses. Schuurs azonban visszatérhet egymeccses eltiltása után, a Granata védőhármasába tér vissza, a kapitány Ricardo Rodríguez visszakerül a hátvédsor bal  oldalára. Sanabria vezeti a támadósort, a 9 gólos paraguayi a második, aki 1958 után eljut a két számjegyű Serie A-gólig egy idényben honfitársai közül.
Három statisztikai érdekesség a meccsről: 1. Három egymást követő vereség után a Torino háromszor remizett legutóbbi négy meccséből a Lazio ellen, a legutóbbi hasonló sorozata egy csapat ellen 1993 és 1995 között fordult elő, amikor a Napoli ellen végzett hatszor egymás után döntetlenre. 2. A Torino ellen volt a legtöbb gól közvetlen részese Felipe Anderson a Serie A-ban: 8-ban 11 meccsen (5 gól, 3 assziszt), 99 győztes meccse van az olasz élvonalban, ő az egyik középpályás az öt közül, akik az idény összes (30) meccsén pályára léptek eddig, a többiek: Lobotka, Burabia, Frattesi és Kosztics. 3. Antonio Sanabria – 9 gól az idényben – a második paraguayi játékos, aki elérheti a két számjegyű gólszámot egy itáliai idényben Dionisio Arce után (11 gól 1954–55-ben és 10  1957–58-ban)

KÉTSZER KÉT MINISTATISZTIKA a NAP MÁSIK KÉT MÉRKŐZÉSÉRŐL

SALERNITANA–SASSUOLO

+ A Sassuolo veretlen a legutóbbi három Salernitana elleni Serie A-meccsén, két győzelemmel – beleértve a legutóbbi, az ellentétes párosításban elért 5–0-s sikert – , egy döntetlennel.  A jelenlegi élvonalbeli csapatok közül csak a Lecce ellen van hosszabb élő veretlen sorozata (4) a fekete-zöldeknek. = A Salernitana ikszelt legutóbbi hat bajnokija mindegyikén, a 3 pontos győzelem bevezetés óta csak két csapatnak volt hosszabb, hetes döntetlensorozata, az Internek volt Roberto Mancini (2004. október-november) és a Genoának Alexander Blessin (2022. január-március) irányításával. o Andrea Pinamonti három gólt szerzett a Salernitana ellen a Serie A-ban, csak a Roma ellen ért el többet (5), a Sassuolo csatára kétszer talált a kapuba legutóbbi öt bajnokiján, azután, hogy előtte 7 mérkőzésen eredménytelen maradt. + Antonio Candreva öt gólban volt közvetlenül részes legutóbbi hat Sassuolo elleni találkozóján (1 gól, 4 assziszt), ősszesen 10-ben volt részes, csak két középpályásnak van ennél jobb mutatója a bajnokságban ugyanezen ellenféllel szemben, Miralem Pjanicnak (11) és Papu Gómeznek (12).

SAMPDORIA–SPEZIA

+ Azon csapatok közül, amelyek ellen legalább öt meccset játszott a Serie A-ban a Spezia, a Sampdoria  az egyetlen, amelynek a kapujába minden alkalommal betalált. = A Sampdoria (37) és a Spezia (34) kettő azon három csapat közül, amelyek a legtöbb játékost játszatták a bajnokságban – köztük van a Hellas Verona, 36-tal. o Jesé Rodríguez a hosszabbításban szerzett góljával a második spanyol játékos lett, aki az öt európai topbajnokság közül négyben is betalált a kapuba a 2000-es években, az első Bojan Krkic volt; a legutóbbi külföldi, aki a Samp színeiben egymás után két meccsen betalált, Keita Baldé volt 2021-ben. + Mbala Nzola legutóbbi két Samp elleni meccsén szerzett gólt (2), a Spezia játékosa csak az Atalanta és a Torino ellen volt többször (3-3) eredményes.

SERIE A, 31. FORDULÓ. Sport1 14:45 US Salernitana 1919–Sassuolo Calcio (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Fülöp Marcell, szakértő: Kéri András); Sport1 17:45 SS Lazio–Torino FC (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Fülöp Marcell, szakértő: Kéri András); Sport1 20:30 UC Sampdoria–Spezia Calcio (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Fülöp Marcell, szakértő: Kéri András)