Róma–Milánó szupercsata, keresztsorsolással, még nagyobb tétért • SportTV

Róma–Milánó szupercsata, keresztsorsolással, még nagyobb tétért

2023. 05. 06. 14:12    
Olvasási idő: 3 perc

Van már bajnoka és egy biztos kiesője három játéknappal a szezon vége előtt a Serie A-nak, ám a másik három BL-helyért és a másik két kieső hely elkerüléséért még öldöklő küzdelem várható az olasz élvonalban. A szombati nap mindhárom bajnokijának eredménye igen fontos lehet, az első kettőé a fent, a harmadiké a lent zajló versenyfutásban. A fenti amúgy ez elmúlt hét végi, két fordulóval ezelőtti Róma–Milánó csata folytatása, keresztben lejátszva. Akkor a kér milánói 4, a két római 1 ponttal zárta a dupla vetélkedőt. Mi most a második Lazio vendégjátékát választottuk, de a a fővárosai csata is parázsnak ígérkezik az El- és a BL-elődöntős között, amelyekre a jövő hét közepén kemény nemzetközi fellépés is vár.

Junior Mssis is kulcsszereplő lehet a San Siróban

Bár a Milan bejutott a BL elődöntőjébe és odavissza csata vár rá az Inter ellen még ebben a hónapban, reményei szerint visszatérhet Európa legnagyobb klubversenyébe még a Cremonese elleni mmegrázó döntetlen után is. Úgy tűnt, a rossoneri a vereség felé halad regionális vetélytársa ellen a mérkőzés vége felé közeledve, amikor Junior Messiasnak egy kéei egyenlítő góllal sikerült pontot mentenie, amivel kettőre van a negyedik Intertől és azonos szinten áll az Atalantával.
A zsúfolt program közepette Piolinak kockáztatnia kellett, szándékosan gyengített kezdő tizenegyet küldött a pályára és a döntés visszafelé sült el, ami rávilágított, hogy a Milannak nem elég mély a kerete, és Giroud, Rafael Leao és Tonali is kevés volt ahhoz, hogy legutóbbi 9 meccséből harmadik győzelmét is megszerezze. A leköszönő bajnok legutóbbi öt meccséből négyszer remizett a Serie A-ban, s nem folytathatja ezt, ha a végére be akar kerülni a legjobb négybe, azaz elérni a minimálisan meghatározott célt. Rettenetesen nehéz a soron következő műsora, a Lazio, kétszer az Inter ls a Juventus vár rá. s esetleg a BL-döntő is. Szombaton a csapat Pioli korábbi együttese ellen vissza akar vágni a fordított párosítás 0–4-éért. Sorozatban harmadik győzelmére készül a Lazio ellen a San Siróban, amlelyben 8 meccsen veretlen sorozatot épített az összes tétmérkőzést számítva.
Ha a Lazio elkapta a Milant az Olimpicóban azzal, hogy öt kapura küldött kísérletéből négyszer is betalált, három hónappal később a szakvélemények szerint Milánóban is esélyes a vörös-feketék ellen. A 2–0-s hazai siker a Sassuolo ellen továbbra is a legfőbb rivális Juventus előtt tartotta az aquilaiakat, akik nagy lépést tettek a BL-négyben maradás útján. Fellipe Anderson korán megszerezte a vezetést, majd a csereként beálló Basic a második félidőben véglegesítette mindhárom pont otthon tartását. A Torino és az Inter elleni vereség némileg elhomályosította a csapat nagyszerű rajtját, de egy hatpontos siker a Milan ellen még az ősi rivális Romának is kecsegtető perspetívának látszik Sarri fő céljának véglegesítésében. Az északi út előtt a Calcio clean sheet-rekordere – mindössze 3 gólt kapott legutóbbi hat bajnokiján – biztos lehet benne, hogy könnyebb ellenfelekkel játszva a végén is a Milan előtt marad.

Tomori eltiltás utáni visszatérésével és több más sztár kezdőbe kerülésével Pioli kezdő tizenegye egészen másképp néz majd ki, mint a szerdán leszereplő gárda. Csak Pobega és Ibra marad ki kényszerből, a többiek egytől egyig bevethetők. Tonali, Zheo Hernandez és Leao a kezdő sípszótól a pályán lesz. Giroud válta Origit az ék posztján.
Cataldi továbbra is a Lazio fő sérültje, makacs vádlisérülése lassan javul csak. Sarri legvalószínűbb változtatása az lehet hogy az ex-Milan-játékost, Romagnolit – ki eltiltás után tér vissza – beteszi Patric helyére, míg Hysal valószínűleg a kispadon kezd. A Biancolelesti támadósora változatlannak ígérkezik, Felipe Anderson és Zaccagni veszi körül Immobilét – mindhárman betaláltak februárban az első összecsapáson.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Milan többször remizett a Laziúval, mint bármely más csapattal a Serie A-ban (59-szer a 159 meccsből 89 vörös-fekete és 31 kék-fehér győzelem mellett) – ám a legutóbbi döntetlen a két csapat között 2018. november 25-én volt (1–1). 2. A Lazio szerezte a legtöbb pontot a legutóbbi 11 mérkőzésen a bajnokságban, 25-öt (8 gy., 1 d., 2 v.). 3. Luis Alberto három gólt szerzett a Milan ellen, csak a Fiorentina ellen ért el több találatot (4) a Serie A-ban. Miután a fordított párosításban is eredményes volt a rossoneri ellen, a milánóiaké lehet az első csapat az idényben, amely ellen mindkét bajnoki találkozón gólt szerez.

KÉTSZER KÉT STATISZTIKAI TÉNY A NAP MÁSIK KÉT MÉRKŐZÉSÉRŐL

ROMA–INTER

+ Az Inter a Roma ellen nyert a legtöbbször a bajnokságban: 75-ször 179 eddigi Serie A-meccsükön (54 d., 50 v.). = A Roma szerezte a legkevesebb pontot, lőtte a legkevesebb gólt (9) és kapotti ki legtöbbször (6) a táblázat jelenlegi első 7 helyezettje egymás elleni meccsein. o Paulo Dybala 4 gólt szerzett legutóbbi 5 Inter elleni bajnokiján, azután, hogy első 10 találkozóján egyszer sem talált be a neroazzurri kapujába. + Edin Dzeko, aki 85 gólt szerzett korábbi 199 bajnokiján római színekben, lehet a negyedik Serie A-játékos, aki 36 éves kora után legalább 10 gólt szerez egy Serie A-idényben Miroslav Klose, Zlatan brehimovic és Cristiano Ronaldo követőjeként.

CREMONESE–SPEZIA

+ A Cremonese 1–1-es döntetlen játszott a Verona és a Milan ellen a legutóbbi két bajnokiján, három egymást követő döntettlenje legutóbb tavaly novemberben volt, de még sosem játszott egymást követő három találkozón ugyanolyan gólszámú döntetlent. = A Spezia veretlen azon csapatok ellen, amelyek kieső helyről álltak ki ellene ebben az idényben, két győzelem és 3 döntetlen a mérlege ellenük, utóbbi kettőt már Leonardo Simlicivel a kispadján érte el. o David Okerekét Milan elleni gólja holtversenyben az ötödik legeredményesebb nigériai játékosává tette David Obinnával 14 góllal (a negyedik Stephen Makinwa 16-tal), a csatár – amúgy korábban a Spezia játékosa – három egymást követő bajnokiján először lehet eredményes, mivel betalált a Verona és a Milan kapujába is. + Simone Bastoni legutóbbi két idegenbeli bajnokijén gólpasszt adott (a Sampdoria és az Atalanta ellen), é csapata jelenlegi asszisztkirálya, három egymást követő meccsen először adhat gólpasszt 2021 augusztusa óta (akkor a Cagliari, a Sampdoria és a Bologna ellen sikerült neki mindez).

SERIE A, 34. forduló. Sport2 14:45 AC Milan–SS Lazio (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kéri András); Sport2 17:45 AS Roma–FC Internazionale (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kéri András); AMC Mikro (Sport2 0:15, felv.) US Cremmonese–Spezia Calcio (kommentátor: Gyulai Miklós)