Felsőházi csatározások • SportTV

Felsőházi csatározások

2023. 05. 07. 10:51    
Olvasási idő: 4 perc

Kezd tisztulni a kép a Serie A-ban, hétfő este már csak négy játéknap lesz hátra. A vasárnapi négy mérkőzés közül az első nyolcból két párosítás is változtathat egy kicsit az álláson. Mi azt harangozzuk valamivel bővebben, amelyen még mindkét félnek van némi veszteni- és nyernivalója is: a rekordbajnok bergamói felépését.

Újra Luis Muriel és Duván Zapata, a kolumbiai szuperduó alkothatja az Atalanta támadóegységét a rekordbajnok ellen (Fotó: Getty Images)

A gyengélkedő Juventus négy meccsen mindössze egy pontot szerzett, szerdán végül megállította a szétesést, amikor legyőzte a kieséstől fenyegetett Leccét Torinóban. A világbajnok Paredes első Serie A-góljával szerzett vezetést, Ceesay 11-esből egyenlített és a 11 mérkőzéses góliszonyát megtörő Vlahovics érte el a döntő találatot. Niután kiesetek az Olasz Kupa elődöntőjéből, a fehér-feketék hazai pályán meglehetősen gyengélkedtek annak ellenére, hogy bejutottak az Európa-liga elődöntőjébe, amelyben a sorozat specialistája, a hatszoros győztes Sevilla ellen mérkőznek meg a budapesti fináléért. A párharc csütörtöki első mérkőzése előtt arra kell törekedniük, hogy lendületet vegyenek a Serie A-ban, mert fenyegeti őket a visszakapott 15 pontjuk újabb elvétele a következő fellebbviteli körben, ezért a bajnokságban kellene megszerezni a „biztonsági” BL-helyet. Öt meccsel a vége előtt a Juve előnye 5 pont az Atalanta és a Roma előtt, de mivel a legutóbbi hat találkozójukból elvesztettek négyet az első hétbe tartozó ellenfelekkel szemben, Allegri ugyancsajk tudatában lesz a csapatát fenyegető veszélynek. 16 idegenbeli meccséből hat elvesztése a szezonban tükrözi az együttes viharos szezonját, 17 bergamói mérkőzéséből csak egyet veszített el a rekordbajnok, ez alatt az idő alatt az Atalanta egyetlen sikerét alig több mint két éve el, de összességében a legutóbbi hat Juve elleni bajnoki meccsen veretlenek a vasűárnao kora délutáni kezdőrúgás előtt. Ha nem kapnak ki, az újabb klubrekordot jelent a torinói óriás ellen, a győzelemmel pedig két pontnyira kerülnének vendégeikkel szemben. Gaspeini csapata gyűjtötte a legtöbb pontot a legutóbbi 7 játéknapon, legutóbbi három összecsapásából győztesen került ki. A küzdelmes 3–2-es szerdai győzelem a Spezia ellen messze nem volt egyértelmú, a La Deának hátrányból fordítania kellett a három pontért, az utolsó félórában meg őriznie szűk előnyét. Érdekes módon a csapat idegenbeli mérlege jobb a hazainál, de a lendületet talán a hazai pálya nem állítja meg a hétvégén.

Mattia De Sciglio szezonját súlyos térdsérülés zárta le a hét közepén, a hét közbne gólt szerző Paredesnek pedig eltiltás miatt kell kihagynia a bergamói kirándulást, a Juve tehát legalább két helyen változtat a Gewiss Stadionban. Előbbit Cuadrado, utóbbit Locatelli váltja a kezdőben. Vlajhovics helyét Milik veszélyezteti, ha Allegri az El-csata miatt pihentetne.
Az Atalanta harmadik gólját elérő Muriel a kezdőben maradhat, Höjlandot viszont tovább hátráltatja a szerdai meccs bemelegítésekor elszenvedett ágyékhúzódása. A kolumbiai csatár 17 meccsen eredménytelen volt a Juve ellen, honfitársa, Duván Zapata viszont 2013 óta hatszor talált a zebrák kapujába. Újra a két kolumbiai alkothatja a csatárduót, mert Ademola Lookman bevetése combsérülése miatt erősen kétséges. Palomino szintén kimarad, ezért Gaspeerini védőtriója változatlan maradhat. A középpálya centrumában a csapatjáték motorja a holland Koopmeiners, De Roon duó lehet.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. Összesen 43-szor ikszeltek eddigi 121 Serie A-meccsükön, 65-ször nyertek a fehér-feketék, 12-szer a fekete-kékek – a La Dea csupán a Milan ellen ikszelt többet (44). 2. Az olasz élvonalban töltött időszakában (2013–14 óta) Duván Zapata 6 gólt szerzett a Juventus ellen, senki sem talált ebben az időszakban ennél többször a „zebrák” kapujába (ugyanennyiszer is csak Giovanni Simeone). 3. Dusan Vlahovics eddig négyszer volt eredményes az Atalanta ellen (két dupla), egyetlen csapat ellen sem duplázott többször (szintén kétszer a Salernitana ellen sikerült).

KÉTSZER KÉT MINISTATISZTIKA A NAP MÁSIK HÁROM MECCSÉRŐL

TORINO–MONZA

+ A Monza egyetlenegyet nyert csak meg abból a 21 találkozóból, amelyet különböző sorozatokban a Torino ellen játszott (7 d., 13 v.), az a siker 1990. június 3-án 2–0-s volt, Edi Bivi duplájával. o A Torino nerm nyert legutóbbi négy hazai bajnokiján (1 d., 3 v.) – ennél hosszabb hazai nyeretlen szériája 2022 január-áprilisban volt (5 meccs). = Alekszij Mirancsuk első gólját az eddigi 4-ből a fordított pályaválasztású meccsen érte le, ő lehet a negyedik orosz játékos, aki legalább 5 gólig eljut a Serie A-ban egyazon idényben, az elődök Igor Salimov, Igor Kolivanov és Igor Szimutyenkov, legutóbbi gólját idén január 7-én érte el a Fiorentina ellen.  + Dany Mota első Serie A-gólját augusztusban a Torino ellen érte el. Először idegenben éppen Torinóban talált be 2023. január 29-én a Juventus ellenaz Alianz Stadionban.

NAPOLI–FIORENTINA

+ A Fiorentina veretlen legutóbbi két meccsén a Napoli ellen (1 d., 1 v.), ennél hosszabbveretlen szériája a legutóbb 2011-ben volt a Partenopei ellen (4 m., 1 gy., 3 d.). = A Napoli csak egyet nyert meg legutóbbi öt hazai bajnokijából (2 d., 2 v.), a legutóbbi kettő döntetlen lett, hárommeccses remisorozta hazai pályán 2010-ben volt a csapatnak. o Vicor Osimhen 44 góljával holtversenyben George Weah-val a Seruie A legeredményesebb afrikai játékosa. + Giacomo Bonaventura első Serie A-gólját a Napoli ellen szerezte (többször nem is talált a kékek kapujába), és nem talált a kapuba, amióta a Fiorentina játékosa (legutóbb 2019. november 23-án volt eredményes a San Siróban még a Milan színeiben).

LECCE–VERONA

+ A Hella Verona veretlen legutóbbi hat mérkőzésén a Lecce ellen (4 gy., 2 d.), az elmúlt hármat egyaránt meg is nyerte, méghozzá kapott gól nélkül. = A Lecce csak egyetlen mérkőzését nyerte meg legutóbbi 7 bajnokából az idény második felében 2 d., 4 v.), éppen a legutóbbit az Udinese ellen (1–0), a sárga-pirosak először nyerhetnek meg két egymást követő találkozót otthon január óta (akkor az Atalantát és a Laziót verték meg). o Az újonc csapatok játékosai közül Gabriel Strefezza (Lecce) szerezte a legtöbb gólt (8), s ő k1sérelte meg legtöbbször bevenni a kaput (57). + Darko Lazovics 15 gólja közül a legutóbbit éppen a Lecce ellen érte el 2023 januárjában. A Verona szélsőhátvédje még egyetlen csapat ellen sem szerzett egy idényben oda-vissza mérkőzéseken egyformán gólt.

SERIE A, 34. forduló. Sport2 12:15 Atalanta BC–FC Juventus (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János); Sport2 14:45  Torino FC–AC Monza (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János); Sport2 17:45  SSC Napoli–AFC Fiorentina (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János); Sport2 20:45  US Lecce–Hellas Verona (kommentátor: Faragó Richard)