Inter: pontot kell szerezni a bronzért • SportTV

Inter: pontot kell szerezni a bronzért

2023. 05. 21. 10:55    
Olvasási idő: 4 perc

Bár a nap négy mérkőzése közül az első a kiesés elkerülése szempontjából igen fontos lesz, kicsit bővebben mégis az Inter nápolyi vendégjátékával foglalkozunk, elvégre mégiscsak a BL-döntős látogat a friss bajnokhoz…

Vicor Osimhen Inter elleni gólaszálya megtörésével sokat tehet saját gólkirályi koronája "véglegesítéséért" is... (Fptó: Getty Images)

Ugyan a szakértők többsége a ManCityt favorizálja az isztambuli Bl-döntőre, Simone Inzaghi jelenlegi Interje tényleg igazi kupaspecialistává nőtte ki magát: még megnyerte az olasz Szuperkupát és érdekelve lesz két még nagyobb döntőben, a Coppa Italiáéban és a Bajnokok Ligájáéban. Még az is előfordulhat, hogy három trófeával fejezi be az idényt. Házigazdája meg eggyel, de az annál becsesebb, 33 esztendő után újra felvarrathatja játékosai mezére a bajnok jelvényt, a scudettót, amelyet egy éven át a mindenkori bajnokcsapat tagjai viselhetnek.

A Milan elleni elődöntős BL-siker után sem állhat le az Inter, elvégre amolyan vészforgatókönyvként fel kell készülnie arra az esetre is, ha egyik fináléból sem kerül ki győztesen. Ez esetben kötelező a négybe kerülés, hogy ősztől újra a csúcsligában vehesse fel a versenyt a riválisokkal. A Milan előtt öt ponttal vezet, jó helyzetben van, hogy maga mögött tartsa ellenfeleit, miután Lukaku remekléseivel a múlt héten 4–2-re legyőzte a Sassuolót. Inzaghi emberei legutóbbi 8 bajnokijukat 22–3-as összesítéssel nyerték meg, s talán még megvan a maradék energiájuk, hogy kihasználják a Napoli kisebb leeresztését.
Emellett az Inter legutóbbi 9 meccséből hatot megnyert campaniai csapatok ellen, miután az előző 11-ből csupán egyszer sikerült győznie a térség együttesei ellen.
Januárban a fordított párosításban a San Siróban a neroazzurri nyert. A milánóiak ellen nem a legpozitívabb a közelmúlt eredménymérlege, bár 16-ból csak egyszer kapott ki a bajnok északi riválisától. Osimhen 23 gólt ért el az idényben, El Toro, azaz  Lautaro Martínez hárommal kevesebbet, így a nigériai még intenzívebben törekszik arra, hogy megtörje Inter elleni góltalanságát.
Persze, jelentős szerepet játszott a bajnoki cím véglegesítésében, de a csapat áprilisban csupán 12 pontot szerzett, legutóbb is kikapott az újoncként középmezőnybeli Monzától. Hat csapat is többet ért el az elmúlt időszakban, köztük az Inter is, amely a legtöbbet begyűjtötte ezen időszakban.  A Partenopei azonban az esetleges győzelemmel különleges bravúrt hajtana végre, ez lenne az első olyan idény, amelyben mind a 19 ellenfelét legyőzné egyszer!

Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Napoli csupán egyetlen hazai meccsét vesztette el a legutóbbi 16 közül az Inter ellen (9 gy., 6 d.), ez egy 3–1-es vereség volt 2020 januárjában (Lukaku duplázott, Lautaro szerezte a harmadikat); legutóbbi két nápolyi meccsük 1–1-gyel végződött, sosem volt még három egymást követő találkozójuk a San Paolóban, amely egymás után döntetlennek zárult. 2. Victor Osimhen 23 gólt szerzett az idényben, csupán három játékos ért el ennél többet a klub históriájában, Edinson Cavani (26, 2010–11-ben és 29, 2012–13-ban), Gonzalo Higuaín (36, 2015–16-ban) és Dries Mertens (28, 2016–17-ben). Ezzel együtt az Inter az a csapat, amely ellen a nigériai a legtöbb meccset játszotta (4), anélkül hogy gólt szerzett volna.  3. Lautaro Martínez 4 gólt szerzett a Serie A-ban a Napoli ellen, amióta 2016–17-ben bemutatkozott az Interben, csak Ciro Immobile (6) ért el többet a nápolyiak ellen (Kevin Lasagna szintén 4 gólt szerzett). Az argentin csatár szintén egyéni gólrekordot ér el az idényben (21-nél tart).

KÉTSZER KÉT STATISZTIKAI TÉNY A NAP MÁSIK KÉT MÉRKŐZÉSÉRŐL

LECCE–SPEZIA

+ A két csapat örökmérlege egyensúlyban van három sorozatban (Serie A és B, Coppa Italia) vívott 17 mérkőzés után. Mindketten 5 találkozót nyertek meg, 7 döntetlen mellett. Utóbbiak közé tartozik a legutóbbi meccsük is, amely gól nélkül végződött 2023 januárjában. = Ez lesz a Lecce 600. mérkőzése a Serie A-ban, a sárga-pirosaké a második csapat Pugliában, amely eléri ezt a határt, a Bari után (1010). o Gabriel Strefezza ebben az idényben 11 gólban volt közvetlenül részes (8 gól, 3 gólpassz), ennél több gólban korábban csak Luis Muriel volt részes  (12, 2011–12-ben). + A Spezia legutóbbi 7 gólját hét különböző játékos érte el: Somurodov, Nzola, Verde, Gyasi, Bourabia, Wisniewski és Esposito.

TORINO–FIORENTINA

+ A Torino megnyerte a legutóbbi két meccsét a Fiorentina ellen, ez ugyanannyi, ahányszor a legutóbbi 12 meccsen győzött ellene (4 d., 6 v.), ennél hosszabb nyerő sorozata a Torinónak legutóbb 1975 és 1979-ben volt a violák ellen (5 mérkőzés). = A Fiorentina legutóbbi 9 olyan meccsén nem játszott döntetlent, amikor olyan csapattal játszott, amelynek ugyanannyi pontja volt, mint neki (most éppen 49), ötször nyert, négyszer veszített ezeken a találkozókon. o Nikola Vlasic 9 gólban van részes az idényben (5 gól, 4 assziszt), ő  lehet a második Torino-játékos, aki két számjegyű értéket ér el (Sanabria után), a legutóbbi, amikor két Granata-játékos is tíz fölött vett részt közvetlen gólban, 2018–19-ben volt (Iago Falque és Andrea Belotti). + Riccardo Saponara 13 meccsen 5 gólban volt közvetlen részes a Torino ellen, beleértve az első gólt, amelyet Fiorentina-színekben ért el  2017 februárjában, és három asszisztot). Csak a Milan (6) és a Sassuolo (6) ellen volt több gólban közvetlen részes.

UDINESE–LAZIO

+ Az Udinese egyetlen meccset nyert meg 16 legutóbbi Lazio elleni meccsén (5 d., 10 v.), és háromszor ikszelt három legutóbbi hazai találkozójukon. A két együttes még sosem remizett sorozatban ennél többször. = A Lazio a negyedik a 3 pontos győzelmi érában, amely legalább 20 kapott gól nélküli idényt produkált, a további csapatok: a Roma (2003–04-ben és 2013–14-ben), a Milan (2010–11-ben) és a Juventus (2011–12-ben, 2013–14-ben, 2016–17-ben és 2017–18-ban és jelenleg is 19-nél tart). A liga történetében csak két csapat van, amely elérte ezt a határt és nem végzett a dobogón (a Modena 1947–48-ban és a Juventus 1965–66-ban, mindketten 5. helyezettek voltak). +  Az Udinese 13 döntetlent ért el az idényben, második a Salernitana (14) mögött. Csak egyszer ért ennél többször a klub döntetlent a hárompontos rendszer bevezetése óta, tavaly 14-et.
SERIE A, 36. forduló. Sport1 12:15 US Lecce–Spezia Calcio (kommentátor: Gyulai Miklós, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Várhidi Péter); AMC Mikro 15:00 (felv. Sport2 1:30) Torino FC–ACF Fiorentina (kommentátor: Fülöp László), Sport1 18:00  SSC Napoli–FC Internazionale (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter);  Sport1 20:30 Udinese Calcio–SS Lazio (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter)