Csúcsrangadó, amely csak az egyiknek igazán fontos • SportTV

Csúcsrangadó, amely csak az egyiknek igazán fontos

2023. 05. 27. 23:03    
Olvasási idő: 4 perc

Bár titokban a rekordbajnok Juventus reménykedik benne, hogy ismét visszakapja legfissebben elvett pontjait (ezúttal 10-e), a realitás azt diktálja, a nap rangadója inkább a címvédő – pontosabban most már előző bajnok – Milan számára igazán fontos, a rossonerinek még legalább egy pontra szüksége van az őszi BL-hely véglegesítéséhez.

Olivier Giroud (balra) megjavítaná tavalyi legjobbját, ezzel a Milan esélyes lehet a Juve hazai remek hazai mérlegének lerontására... (Fotó: Getty Images)

A Serie A krízisklubja, a rekordbajnok újra a mélypontra süllyedt az ismételten kiszabott, ezúttal 10 pontos büntetés kiszabása után, anelyet hogy-hogy nem, éppen úgy állapítottak meg, hogy még a Konferencialiga-indulást jelentő hely is nehezen elérhető legyen (rossz nyelvek szerint a blama elkerüléséért, hogy ne UEFA tiltsa el a Juvét a nemzetközi kupaszerepléstől…) Nem csoda, ha az egy-két órával előtte nyilvánosságra kerülő hír annyira visszavetette a fehér-feketéket, hogy simán kikaptak a középcsapat Empolitól 4–1-re, ez lett a torinói megaklub 9. veresége az idényben. A Stadio Castellaniban elszenvedett kudarc az elmúlt 10 év rekordjaként vonul be a klubtörténet sötétebb lapjaira, egyben Massimiliano Allegri korábban hatalmas tekintélyét is kissé megingatta.  A korábbi Milan-edző már a második esztendőt zárja trófea nélkül az „öreg hölgy” élén, ez messze elmarad korábbi kirobbanóan sikeres időszaka mögött a klubban, maximum az Európa-liga-indulást tudja elérni, s reménykedik benne, hogy az UEFA mégsem akar keménykedni vele…
A „zebrák” egyik idénybeli plusza ebben az idényben – néhány nagyon ígéretes fiatal bevetése mellett – a nagyszerű hazai mérleg volt, egyetlen csapat sem szerzett több pontot otthonában, még a bajnok Napoli sem.
Ezzel szemben a Milan – amelynek hetekkel ezelőtt át kellett adnia a scudettót a Napolinak – az idegenben szerzett pontokat tekintve csak a 9. helyen áll, többek közt ezért is maradt el a címvédésről. A közelmúlt története a rossonerit támogatja, legutóbbi két meccsükön még gólt sem kapott a torinóiaktól, legutóbbi vereségét pedig 2021 januárjába szenvedte el tőlük. Azóta Stefano Pioli tanítványai négy egymást követő bajnokin veretlenek maradtak, majd a városi rivális Intertől elszenvedett BL-elődöntőbeli dupla vereség után 5–1-re megverték a már kiesett Sampdoriát, s szívesen meg is fagyaztanák ezt az állást a tabellán… Bár a Juve ellen egy idegenbeli győzelem még feldobhatja a társaságot Olivier Giroud mesterhármasa és a tavalyi Serie A MVP, Rafael Leao kiváló visszatérése ezt is eredményezheti, eloltva a Juve utolsó kicsi BL-reménysugarát is. Bár az is igaz, a vörös-feketék legutóbbi 9 idegenbeli bajnokijukból csak egyet nyertek meg, ám április elején sokkoló 4–0- sikert aratott a későbbi bajnok felett a Stadio Maradonában, majd az utolsó kettőt elveszítette…

Hosszú hiányzólista kötötte meg Allegri kezét az Empoli-meccs előtt, de most vasárnapra legalább Cuadradót és Danilót visszakapja a mester a kezdőbe eltiltásuk után. Viszont Fagioli, Pogba, De Sciglio és a csapatkapitány Bonucci – ki nemrég jelentette be, hogy 2024-ben visszavonul – már az idény végig nem vetheti be a Mister. A sok átigazolási spekuláció tárgya, Dusan Vlahovics nem túl boldog első szezonja végét még egy ínhúzódás is nehezíti, aligha léhet kezdőként pályára, Arkdiusz Milik kezdhet a támadósor élén.
Ha a Milan centere Giroud betalál, egy góllal meghaladja tavalyi bajnoki teljesítményét. Továbbra sem bevethető Zlatan Ibrahimovic, Alessandro Florenzi és Iszmael Bennaszer sem, utóbbi súlyos térdsérülése miatt több hónapos kihagyásra kényszerül. Pioli fő összeállítási gondja a védelem közepén van, a roppnat rutinos Kjaer vagy az ígéretes újonc, Malick Thiaw lehet Fikayo Tomori társa a hátvédsor centrumában.

Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. Az első mérkőzés 2–0-ja után ha a Milan ismét nyer, az elmúlt 50 évben harmadszor veri meg a Juvét oda-vissza egy idényben 1990–91 és 2010–11 után. 2. Federico Chiesa hat gólban volt közvetlen részes eddig a Milan ellen (3-3 találat és assziszt). beleértve egyetlen dupláját a Juve színeiben (2021. január 6-án); egyetlen más ellenfél ellen sem volt ilyen sok találatban közvetlen részes (ugyancsak 6-szor a Bologna ellen). 3. Olivier Giroud 11 gólt ért el az idényben, pontosan ugyanannyit, mint az előzőben. Minden sorozatot figyelembe véve 2016–17 óta sosem zárt egy szezont 16 gól fölött (az Arsenalban volt neki ennyi), az egyéni csúcsa 24 (2015–16, ugyancsak az Arsenalban).

KÉTSZER KÉT STATISZTIKAI ÉRDEKESSÉG A NAP MÁSIK HÁROM MÉRKŐZÉSÉRŐL

VERONA–EMPOLI

+ A Hellas és az Empoli is 4-4 győzelmet számlál (3 döntetlen mellett) a legutóbbi 11 mérkőzésükből. a három remiből a legutóbbi két mérkőzésen kettő született, egyaránt 1–1-es eredménnyel. = Mindkét csapat ugyanolyan eredménysort mutat fel a 2023-as évben, mindketten 25 pontot szereztek 21 mérkőzésen (6 gy., 7 d., 8 v.), ám az azúrkékek 7-tel több gólt szereztek a sárga-kékeknél (24, ill. 17).         o Francesco Caputo 21 gólt szerzett a Serie A-ban, ezzel a harmadik az Empoli élvonalbeli örökranglistáján, csak Francesco Tavano (25) és Massimo Maccarone (28) előzi meg. + Mattia Destro egynél több gólt legutóbb 2021 szeptemberben szerzett (2) a Verona ellen (a Genoa színeiben), összesen négyszer talált a Hellas kapujába.

BOLOGNA–NAPOLI

+ A Napoli 192 gólt szerzett a Bologna ellen a Serie A-ban, ez több, mint amennyit bármelyik más csapat ellen elért az élvonalban. A Partenopei 49-szer győzött a párosításban a 127-ből (37 d., 41 v.). = Egyetlen csapat sem kapott kevesebb gólt otthon a Bolognánál (12 – ugyanennyi van az Internek). Ugyanakkor a Napoli lőtte a legtöbb gólt idegenben (35). o Marko Arnautovic (9 gólnál jár) lehet a második idegenlégiós a Bolognáben, aki kétszámjegyű gólt ér el egymást követő két bajnoki szezonban. Az elődje az argentin Julio Ricardo Cruz volt 2001–02-ben és 2002–03-ban = Giovanni Simeone 4-szer talált be a Bologna kapujába a Serie A-ban, ebből háromszor a Dall’Arában. Az argentin csatár 23 mérkőzésen lépett pályára a bajnokságban, ebből 22-szer csereként, nincs játékos, aki ennél többször állt volna be a kispadról.

LAZIO–CREMONESE

+ A fordított párosítás 4–0-ja után a Lazio arra készül, hogy 1929–30 óta először egy élvonalbeli idény mindkét meccsét megnyerje a cremonaiak ellen. = A Laziónak 20 clean sheetje volt az idényben, korábban 3-szor volt olyan csapat, amely túlteljesítette ezt a mennyiséget: a Juventus 4-szer (2011–12, 2013–14, 2015–16 és 2017–18, a Milan (1993–94) és a Roma (2013–14). o Amióta a Lazióban játszik (2016–17) Ciro Immobile 40 gólt szerzett 38 mérkőzésen újonc csapatok ellen (beleértve az őszi duplát a Cremonese ellen). Gólt ért el a legutóbbi két meccsén (a Lecce és az Udinese ellen), ha most is betalál, először ér el sorozatban egymás után háromszor gólt 2022 áprilisa óta (akkor 4-ig jutott). + Daniel Ciofani 100. Serie A-meccsét játszhatja a Cremonesében, amelynek házi gólkirálya (8 gól), a legutóbbi cremonai játékos, aki ennél is többig jutott Andrea Tentoni volt (9 gól, 1995–96-ban)

SERIE A, 37. forduló. Sport2 12:30 Hellas Verona–Empoli FC (kommentátor: Fülöp László); Sport2 15:00 Bologna FC–SSC Napoli (kommentátor: Fülöp Marcell); AMC Mikro 18:00 (Sport1 0:45, felv.) SS Lazio–Cremonese Calcio (kommentátor: Fülöp László); Sport1 20:45 Juventus FC–AC Milan (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Kéri András)