Verona: közel négy évtizedes szuperrajt megismételve? • SportTV

Verona: közel négy évtizedes szuperrajt megismételve?

2023. 09. 18. 16:04    
Olvasási idő: 2 perc

Hétfőre két találkozó maradt a Serie A negyedik fordulójából. A fellépő négy együttes közül a Veronáé az eddigi legjobb rajt. Egy esetleges újabb hazai győzelemmel a csapat már a Briegel-, Elkjaer-Larsen-féle négy évtizeddel ezelőtti szupercsapat nyomdokaiba kezdhet lépegetni. Ám a két élő meccs előtt ott lesz még szokásos elemző-beszélgető műsorunk, a Nyerő SzeriA. amelyben a korábbi nyolc meccs történéseit boncolgatjuk.

Marco Baroni lehet a Verona történetének első edzője, aki első négy mérkőzéséból hármat nmagnyer a Hellasszal (Fotó: Getty Images)

A NYERŐ SZÉRIA mai adásában Takács Rita háziasszony (műsorvezető) szakértő vendégeivel elsősorban a szombati csúcsrangadó, a Derby della Madonnina sztoriját járja körül. Szóba kerül a bűvös 5-ös szám, amelyet a számmisztikában hívők csaknem bizonyosan kapcsolatba hoznak a csúcsmeccsel, megtudhatjuk, hányadik francia Inter-játékos talált a Milan kapujába, mikor rajtolt ilyen pazarul a tavalyelőtti bajnok Inter, s vajon az lőtte-e a büntetőt, aki akarta a derbin. Szóba kerülnek az ezúttal főszereplőnek bizonyuló Juve-csatárok, akik igen sokat tettek a Lazio elleni három pontért, s a Napoli igencsak felemás bajnoki rajtja, no meg persze a Roma hetese, s megbeszélik szakértőink, hogy melyik együttes lesz vagy lehet az idény meglepetéscsapata az eddigi mérkőzéseken látottak alapján.

Duván Zapata az Atalanta színeiben már belőtte 11. Serie A-idényében is első gólját – a többit friss igazolásként már a Torino mezében szeretné elérni (Fotó: Getty Images)

Az elemző műsort a SALERNITANA–TORINO meccs élő közvetítése követi. A déliek eddig többet produkáltak játékban, mint amit a táblázaton elfoglalt helyük mutat, kérdés, mire mennek otthon egy olyan fegyelmezett együttessel, mint Ivan Juric Torinója. A gránátmezesek rangadóján (mindkét csapat alapszerelésének ez a színe) a hazaiak legfőbb problémája Boulaye Dia sérülésének tartóssága. A szenegáli csatár megsérült válogatottja Afrika-kupa-selejtezőjén, s ezt a csatát nagy valószínűséggel ki kell hagynia. Paulo Sousa mester Cabralt vagy Botheimet állíthatja  a helyére. A vendég Toro nem vesztett, hanem (vissza)nyert egy támadót, Antonio Sanabria újra bevethetőségével. Bár az is meglehet, hogy a kolumbiai Duván Zapata kap újra bizalmat, miközben a francia-kameruni Tamaze is megtartja a helyét a támadósorban. S akkor még ott van a Genoa elleni pazar last minute-góllal két pluszpontot szerző szerb Radonjics is, szóval a az elöl játszók közt a bőség zavarával küzd Juric mester a csapatösszeállításkor.

Az esti VERONA–BOLOGNA találkozón a hazaiak a Sassuolo elleni megtorpanás után megcélozzák harmadik győzelmüket, amellyel pontban behozhatják, kétgólosnál „vastagabb” sikerrel meg is előzhetik a virtuális dobogón jelenleg a legalsó fokon álló bajnokesélyes Milant, de minimális sikerrel is felléphetnek a 4. helyre. Marco Baroni kerete legfontosabb tagjaival számolhat, három kivétellel. A friss sérült Jayden Braaf aligha léphet pályára, de a hónap végéig vélhetően felépül. Thomas Henry szalagszakadás utáni rehabilitációja jól halad, de még messze van a bevethetőségtől. A Charleroi-tól kökcsönbe érkezett belga-kameruni Jackson Tchatchoua bemutatkozása pedig egyelőre nyaksérülés miatt késik a csapatban.
A másik oldalon is egy kölcsön kapott új szerzemény bevethetetlensége okoz problémát, a Milantól jövő Saelemaekers első meccsét egyelőre hiába várják a szurkolók, egy régebbi kedvenc, Musa Barrow szereplése pedig erősen kétséges izomproblémák miatt. Remo Freuler azonban az utolsó napon visszatért a Nottingham Foresttől, a svájci válogatott középpályás újra elfoglalhatja helyét Thiago Motta kezdőcsapatában. Jó előjel Joshua Zirkzee fokozódó gólveszélyessége, a korábbi Bayern-ígéret az egyetemvárosban egyre jobban magára talál. Az idény eddigi négy meccsén három gólban játszott közvetlen szerepet (2 gól, egy assziszt), ez ugyanennyi, min amennyit az előző 22 Serie A-meccsén produkált. Alighanem ő kerül az induló 11-be az ék szerepkörében.

Kapcsolódó

TÉNYEK, CSÚCSOK, SOROZATOK (SERIE A ’23. 09. 18.)

SALERNITANA–TORINO

A Torino csupán egyet nyert meg legutóbbi 9 idegenbeli, campaniai csapat ellen vívott bajnokijából (5 d., 3 v.). Azt az egy győzelmet Salernóban aratta, 2022. április 14-én, Andrea Belotti 11-es góljával.
A Salernitana legutóbbi nyolc hazai mérkőzésén veretlen a Serie A-ban (4 gy., 4 d.), azután, hogy az előző hármat sorozatban elveszítette az Arechi Stadionban, szerzett gól nélkül. Ezzel már most klubrekordot ért el, amelyet tovább javíthat  hétfőn kora este.
Duván Zapata az egyetlen külföldi játékos a ligában, aki az elmúlt 11 szezon mindegyikében szerzett legalább egy gólt. Ráadásul a Torino catára egyetlen találatra van attól, hogy 150 szerzett gólban legyen közvetlen részes (109 gólt lőtt és 40 gólpasszt adott eddig).

VERONA–BOLOGNA

A Verona kettőt megnyert első három bajnokijából az új idényben (1 v.), eddigi 32 élvonalbeli szezonjában, csupán egyszer sikerült az első négy fordulóból háromszor is győznie, 1984–85-ben. Ezenfelül Marco Baroni lehet az első veronai edző, akinek első négy meccsén kettőnél többször sikerül nyernie a Hellasszal a Serie A-ban.
A Bologna veretlen legutóbbi négy élvonalbeli mérkőzésén (2 gy., 2 d.), legutóbb ennél hosszabb ilyen sorozatot  2012 januárja és márciusa között produkált az együttes, Stefano Pioli edzőségével.
A Bologna ellen adta a legtöbb gólpasszt Darko Lazovics az olasz élvonalban, mindegyiket az elmúlt 9 meccsük időszakában. A Verona játékosa elmúlt két bajnokiján közvetlen részt vállalt egy-egy gólban (1 gól, 1 assziszt), de ebben az idényben még nem lépett pályára csapatában.

SERIE A, 4. forduló. Sport1 17:30 Nyerő Széria olaszfutball-talkshow (műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kéri András és Várhidi Péter); Sport1 17:30 US Salernitana 1919–Torino FC (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter);  Sport2 20:30 Hellas Verona–Bologna FC (kommentátor: Engyel István, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter)