Sztárellenfelektől kellene ponto(ka)t gyűjteni • SportTV

Sztárellenfelektől kellene ponto(ka)t gyűjteni

2023. 10. 28. 09:47    
Olvasási idő: 3 perc

A két lenti régóba tartozó női csapatunk rangos ellenfeleket fogad az októberi utolsó fordulóban. Előbb Debrecenben igyekszik a DVSC Schaeffler lépést tartani a korábban final fouros Bresttel, majd a mély gödörből kikászálódni akaró Fradi fogadja a teljes BL-mezőny három hibátlanjának egyikét, a Herning-Ikastot.

Böde-Bíró Blanka bravúrjaira szüksége lenne a Fradinak, hogy megszerezze első gyúzelmát a csoportot vezető, veretlen Ikast ellen (Fotó: fradi.hu)

DEBRECEN–BREST (A-csoport)

 Ez lesz a Brest 90. mérkőzése a Bajnokok Ligájában, ebből 38-at megnyert és 14-szer játszott döntetlent. Eddig mind a négy pontját idegenben szerezte meg, s most a Debrecennel játszik, amely mind a négy otthon.
A hazaiak legjobb gólszerzője Töpfner Alexandra 18 büntetőjéből 16-ot értékesített, ez 88.9%os hatékonyság.
A DVSC-nek és a Brestnek van a legkevesebb gólpassza (40-40) a mezőnyben, a listavezető másik francia csapatnak, a Brestnek 102 van. A hazai bajnokságban a magyar csapat 39–29-re győzött az MTK ellen szerdán, míg a francia 39–21-re bizonyult jobbnak a Besanconnál.
„Remélem, olyan jól tudunk játszani, mint az Odense ellen, és olyan keményen tudunk küzdeni, mint a Buducsnoszt ellen, és akkor szoros meccs lesz, és a végén bármi megtörténhet” – idézte Szilágyi Zoltánt, a DVSC Schaeffler mesterét az EHF BL-honlapja.
Catherine Gabrielt, a debreceniek kapusát a klubhonlap szólaltatta meg:

„Nagyon jó csapat a Brest és valószínűleg nagy önbizalommal érkeznek hozzánk, hiszen a múlt héten győztek Bukarestben. Szeretnénk szoros meccset játszani, adott esetben meglepetést okozni, de ehhez bátran kell kézilabdáznunk, a legjobb formánkat kell hozni! Beállójuk, Pauletta Foppa és balkezes átlövőjük, az orosz Valerija Maszlova is klasszis játékos, rájuk különösen oda kell figyelni! Nagyon kell koncentrálnunk a védekezésre, ez lesz a legfontosabb a mérkőzésen. Ha ez rendben lesz, akkor tudunk majd gyors gólokat lőni lerohanásból, ami az egyik legfontosabb fegyverünk. Ezen kívül minimálisra kell csökkenteni a technikai hibák számát, mert a Bajnokok Ligájában minden hibát kihasznál az ellenfél és nagy eséllyel gólt lő belőle” – elemzett az ellenfelet jól ismeri kapuvédő.

„Ez nagyon fontos meccs. A Debrecen nagyon szemfüles volt a Bietigheim és az Odense ellen. Tudjuk, milyen nehéz játszani ezzel a csapattal a saját pályáján” – ez meg Pablo Morelnek, a Brest edzőjének véleménye.

FTC–IKAST (B-csoport)

Az FTC-Rail Cargo Hungaria négy vereséggel és egy döntetlennel kezdett a BL-idényben, ez minden idők legrosszabb kezdése 1994–95. óta, amikor megjelent a csúcsligában. Az Ikast az egyetlen veretlen a B-csoportban, és a Metz mellett az egész mezőny egyik leghatékonyabb támadója 157 szerzett góllal, amely meccsenként 35 gólos átlag. A Fradi két házi gólkirálya Andrea Lekics irányító 29, valamint Klujber Katrin átlövő 25 találattal. A zöld-fehérek a bajnokságban 40–25-ös, meggyőzőnek tűnő sikerrel szerepeltek legutóbb, az Ikastnak sem volt gondja otthon a Silkeborg Viellel (30–22). Az FTC eddig mind az öt kupameccsét elvesztette az Ikast, illetve jogelődje, a Midtjylland ellen.
A dán együttest az alábbiakban mutatta be az FTC honlapja. „Az előző idényben hazája bajnokságának harmadik helyén zárt, az Európa-ligát azonban veretlenül nyerte meg, és úgy tűnik, ezt a lendületet tovább is hozta magával. Idén csupán egyetlen meccsen, a Köbenhavn Handbold ellen veszített pontot, a nemzetközi porondon viszont legyőzte a Viperst (30–26), a Metzet (36–39), a Rapid Bucuresti-t (27–35), a Krim Ljubljanát (33–32) és a Lubint (41–29) is. A tavaly is meglehetősen stabil keret a nyáron tovább erősödött a Vipers gólzsákjával, Marketa Jerábkovával, aki idén már 27 gólnál jár, de a száznyolcvanhét centiméter magas Ingvild Kristiansen Bakkerud is elért már 26-ig. A kifejezetten erős átlövősor mellett a szélsők is különösen veszélyesnek tűnnek, de valójában komplex, egységes riválissal nézünk szembe. Hinni kell ezzel együtt is a sikerben, és az is biztos, hogy a képesség megvan ehhez a csapatunkban. A Fradi-győzelem egyébként az első lenne a két klub történetében: az Ikast ezen a néven 2002-ben nyert egyszer ellenünk, de a 2013-ban és 2015-ben Midtjyllandként is keserítette az életünket, négy meccsen se termett nekünk babér.”

„Hiszünk saját képességeinkben és elképzeléseinkben. Hiszünk abban, hogy ha a legmagasabb szinten játszunk, akkor Európa összes csapata ellen játszhatunk. Ezért hiszünk abban is, hogy Magyarországon tudunk nyerni” – nyilatkozta Kasper Christensen, a dánok edzője.

NŐI KÉZILABDA BL, csoportkör, 6. forduló. Sport1 15:15 DVSC Schaeffler–Brest-Brétagne Handball (kommentátor: Fülöp Marcell, szakkommentátor: Köstner Vilmos, riporter: Szél Tamás Pál, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Borsos Attila és Deli Rita); Sport1 17:45 FTC-Rail Cargo Hungaria–Herning-Ikast Handbold (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Tóth Tímea, riporter: Takács Rita, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Borsos Attila és Deli Rita)