Menekülni vágyók idegenben • SportTV

Menekülni vágyók idegenben

2023. 11. 10. 12:49    
Olvasási idő: 3 perc

A válogatott szünet előtti forduló alsóházi csatákkal kezdődik a Sere A-ban. Két, jelenleg a kieső zónában álló együttes lép fel, mindkettő idegenben. A Verona bravúrgyőzelem esetén pontban utolérné házigazdáját, a Salernitana pedig idénybeli első teljes sikerével az előtte lévő Empolit fogná be és kétpontnyira kerülne a már bent maradó helyen álló Cagliarihoz.

A veterán Antonio Candreva és a szenegáli Boulaye Doa duójában b0znak a salernói drujjkkerek, hogy hátha összehozzák az dény első sikeréhez szükséges gól(oka)t Genovában (Fotó: Getty Images)

A kora esti találkozón a Sassuolo fogadja a Salernitanát.  Négy nappal azután, hogy a fekete-zöldek a kupából 5–4-es 11-es párbajban kiverték a Speziát, hétfőn kikaptak a Stadio Grande Torinóban házigazdájuktól, ez már a hatodik vereségük volt az idényben. Thorstvedt megszerezte első góéját az idényben, kiegyenlítve Sanabria korai vezetését, ám a Torino a második játékrészben ráerősített, Nikola Vlasic betalált, s ezzel mindhárom pont a bikáknál maradt. Amióta szeptemberben megverte a Juvét és a listavezető Intert, a Sassuolo következő hat találkozóján nyeretlen maradt a Serie A-ban, 3-3 döntetlennel és vereséggel a 15. helyre zuhant vissza, s mindössze három ponttal van többje, a legjobb, de már kieső helyen álló csapatnál. Most visszatér a Mapei Stadionba, ahol októberben egy meccsét sem tudta megnyerni, kikapott egymás után a Monzától és a Laziótól, majd 1–1-es döntetlent játszott a Bolognával.  Ám a neroverdi bízik a közelmúlt statisztikájának folytatásában, hiszen négy legutóbbi hazai meccse mindegyikét megnyerte a salernóiak ellen, beleértve az előző idény 5–0-ját is.

A Salernitana szombaton a címvédő Napoli ellen lépett fel, miután négy nappal azelőtt 4–0-ra megverte az Olasz Kupában az éppen másodosztályú Sampdoriát – az Filippo Inzaghi első győzelme volt edzőként a csapattal, miután októberben Paulo Sousát váltotta a kispadon.  Raspadori első és Elmasz második félidőbeli gólja azonban a szezon hetedik vereségét hozták meg, ezzel a déli együttes az egyetlen, amely még mindig nyeretlen a Serie A-ban. Ráadásul ez lesz az utolsó elvileg könnyebben megnyerhető mérkőzése, mert a nemzetközi szünet után hat (!) olyan találkozója lesz sorozatban, amelyen felsőházbeli csapat ellen kell helytállnia. Úgy indul neki a sassuolói ütközetnek, hogy az első öt idegenbeli meccsén mindössze egyetlen pontot szerzett, kevesebbet bármely más élvonalbeli együttesnek, a legutóbbi négyet pedig mind elvesztette, 0–7-es összgólkülönbséggel. Ezt megelőző három összecsapásukon viszont 4 pontot gyűjtött a Sassuolo ellen, a 2022 márciusi 2–2-es döntetlent követően szép 3–0-s győzelmet aratott idén áprilisban, Pirola, Dia és Lassana Coulibaly góljával.

A hazaiaknak továbbra is Agustín Álvarez nélkül kell kiállniuk, a csatár lassan épül fel keresztszalag-szakadást követő operációja után, Matheus Henrique és Obiang combizomsérülés miatt hagyta ki a legutóbbi négy, illetve három meccset, mindkettejük szereplése kérdéses. Tressoldi visszakerülhet Ferrari kárára, hogy kiegészítse a Toljan, Elic, Vina triót négytagú védelemmé. Az idényben 10 gólt szerző hármas, Berardi, Laurentié és Pinamonti alighanem megtartja helyét a támadó részlegben.
A salernóiak egyetlen jelentős hiányzója a csatár Jovane Cabral lehet, aki vádliproblémája miatt kihagyta a Napoli elleni csatát és pénteki szereplése is erősen kérdéses. Gyömbér azonban bevethető, a szlovák válogatott védő letöltötte sárgák miatti egymeccses eltiltását, Pirola társa lehet a védelem közepén, Fazio maradhat ki a kezdőből. A középpályás Maggiore szeretne visszakerülni a csapatba Legowski kárára, Candreva és a húszesztendős Tchaouna játszik vélhetőleg a széleken, akik támogathatják az ék játékát, amely posztért a szenegáli Dia, a nigériai Ikwuemesi és a norvég Botheim verseng.

Albert Gudmundsson, az izlandi csatár közel harmincéves rekordot állít be, ha ő szerzi meg a Genoa első gólját (Fotó: Getty Images)

Az esti találkozón a Verona fut ki a pályára a Marassiba a Genoa vendégeként. A hazai együttes a Salenitana elleni bajnoki és a Reggiana elleni kupasiker után elmulasztotta a sorozatban harmadik győzelmet, mivel a múlt héten 2–1-re kikapott Cagliariban. Az izlandi Albert Gudmunsson ugyan megszerezte harmadik meccsén ugyanannyiadik gólját is, amellyel kiegyenlítette az állást Viola vezető találata után, de Zappa 20 méteres szép lövésével a szárdok javára billentette el a mérleg nyelvét. Alberto Gilardino csapata legutóbbi négy Serie A-meccséből hármat elvesztett, amellyel a 14. helyre csúszott vissza, éppen három ponttal előzi meg péntek esti vendégét. A genovai gárda szívesen tér vissza hazai pályájára, ahol 7-et szerzett meg összesen 11 pontjából, ezekből egyet a bajnok Napoli ellen harcolt ki (2–2), mielőtt 4–1-re és 1–0-ra megverte volna a Romát és a Salernitanát. A péntek esti siker azonban nem magától értetődő a piros-kékeknek, hiszen legutóbbi hat meccsükből csak egyet nyertek meg a Hellas ellen, 2020 augusztusában, ugyancsak a Marassiban 3–0-ra.
Az előző idény végé csak osztályozóval bent maradó Verona csikorgóan kezdte az új szezont is, eddigi 11 mérkőzéséből hetet is elveszített. Első két találkozóját ugyan megnyerte, de azóta 9-szer sem sikerült átélni a diadal érzését, mi több, a múlt hétvégén sorozatban ötödször szenvedtek vereséget, akkor éppen a Monzától, otthon 3–1-re. Folorunsho 86. perces gólja csak szépségtapasznak viszonyult, előtte ugyanis Colombo duplája és Caldirola találata már véglegesítették a három pont sorsát. Az ugyancsak alsóházi Genoa és Lecce elleni egymást követő meccsek lehetőséget kínálnak a Veronának a kiesőzónából előre rukkolásra. Első hat idegenbeli összecsapásából négy ugyan kudarccal zárult, de a legutóbbi négy találkozójából egyet sem vesztett el a Genoától, amelyet legutóbb 1–0-ra legyőzött tavaly áprilisban.
A Genoa Mateo Retegui térdsérülése és Jagiello kimaradása mellett nem számolhat Junior Messiassal sem, a brazil a legutóbbi öt tétmérkőzés egyikén sem játszhatott izomproblémái miatt, és a pénteki visszatérés is korai lenne neki. Bani azonban visszatérhet eltiltása után, vélhetően De Winter helyére kerül Dragusin és Vasquez mellé a védőtrióba. Retegui hiényzása mellett a játékmeszet Malinovszkij kerülhet a középpályássorba Gudmundsson mellé, az izlandi spíler ugyancsak belejött a góllövésbe, az összes tétmeccset figyelembe véve már 7 találatnál jár az idényben.
A Hellasból a korábban hosszasan Dawidowiczot a múlt héten is egy óra után le kellett cserélni, és Cabal, valamint Graaf (mindketten a combjukkal kínlódnak)  ő is a pályán kívül marad Genovában. Magnani és Faraoni is egy-egy sárgára van az eltiltástól, ennek ellenére valószínűleg a kezdőben kapnak helyet. Baroni mester elöl kitarthat a Bonazzoli, Djuric duó mellett, de lehet, hogy egyiküket felcseréli David Ngonge-zsal, aki a harmadik a házi gólveszélyességi listán két góllal és egy assziszttal.

Kapcsolódó

TÉNYEK, CSÚCSOK, SOROZATOK (SERIE A, ’23. 11. 10.)

SASSUOLO–SALERNITANA

A Sassuolo mindkét meccsét megnyerte eddig a Mapei Stadionban a Salernitana ellen anélkül, hogy gólt kapott volna és hatot szerzett közben, azon csapatok közül, amelyek ellen 100 %-psak a fekete-zöldek, csak a Cagliari ellen győztek többször (3) otthon.  + A Salernitana az egyik a három nyeretlen csapat közül az 5 európai topligában 2023–24-ben, a Lyon és az Almería ellen. Ha most sem nyer, egyike lesz a 30 együttesnek, amelyek nem győztek egy idény első 12 meccsén a Serie A-ban, közülük csak három úszta meg kiesés nélkül a szezon végén  (a Cagliari 2005–06-ban, a Verona 1970–71-ben és a Triestina 1941–42-ben). + Antonio Candreva 10 gólban volt közvetlenül részes (4 találat, 6 assziszt) a Salernitana ellen a Serie A-ban, csak a Fiorentina ellen magasabb (13) ez a mutatója.

 GENOA–VERONA

A Genoa veretlen legutóbbi 8 hazai meccsén (6 gy., 2 d.) a Verona ellen, a Scaglierik legutóbbi győzelmüket 1989 decemberében aratták a Grifone ellen a Ferrarisban az élvonalban (1–0, Osvaldo Bagnolival a kispadjukon). +  A Genoa kettőt megnyert legutóbbi három hazai élvonalbeli meccséből (1 v.) azután, hogy előtte csupán háromszor győzött az azt megelőző 23-ból (9 d., 11 v.). + Albert Gudmundsson szerezte a Genoa mind a négy legutóbbi ligagólját, a legutóbbi játékos, aki többször talált be sorozatban a genovaiak színeiben Tomás Skuhravy volt, aki ötöt ért el 1995 februárjában és márciusában.

SERIE A, 12. forduló. Sport2 18:30 Sassuolo Calcio–US Salernitana 1919 (kommentátor: Engyel István); Sport2 20:45  Genoa CFC–Hellas Verona (kommentátor: Petur András)