A Harden-csere nyertese eddig a Philadelphia 76ers • SportTV

A Harden-csere nyertese eddig a Philadelphia 76ers

2023. 11. 13. 19:34    
Olvasási idő: 4 perc

Miközben a Clippers szenved James Hardennel, sőt, nyeretlen még vele, addig a Philadelphia 76ers épp a liga élére került, és nyolcas győzelmi sorozatban van. Tyrese Maxey pedig épp bőszen kopogtat az All-Star-gála kapuján, és ezt tegnap egy 50 pontos teljesítménnyel koronázta meg.

Csillogj csak, én leléptem! (Fotó: Getty Images)

Az egész nyár egyik legforróbb NBA-s témája az volt, hogy James Harden cserét kért a Sixerstől. Nem csendben és békében, hanem hangosan és csúnyán. Hazugnak nevezte azt a vezetőt, aki hosszú-hosszú éveken át dolgozott a keze alá előbb Houstonban majd Philadelphiában is. Nem ismerjük a hátteret, nem voltunk ott az ő megbeszéléseiken, így elképzelhető, hogy a Darly Morey – James Harden páros viszonya Morey hibájából romlott meg, ezért erről véleményt sem érdemes mondani, az viszont biztos, hogy Harden még azt is kikötötte, hova akar igazolni. A cél a Los Angeles Clippers, Harden szülővárosának csapata.

Közgazdasági alapelv, hogy valaminek az értéke akkor magas, ha van rá kereslet, azonban, ha egy játékos megmondja, hova akar igazolni, akkor a kereslet nyilvánvalóan nem lehet túl magas iránta, mivel nincs olyan kérő, aki esélytelenül versenybe szállna érte. Ebben az esetben valójában a vevő diktál, és jóformán annyit fizet az adott játékosért, amennyit akar. Egy eset írja ezt felül, ha valaki olyan üzletember, aki ilyen helyzetben sem kótyavetyéli el a rendelkezésére álló játékost, és inkább azt mondja, megtartja magának, kivár a végletekig, de a nagy semmiért nem adja tovább. Morey alapvetően ilyen, így egy hosszabb alkudozás kezdődött a Sixers és a Clippers között, ami a hírek szerint Terance Mannről szólt.

November elsején ért véget a történet. Harden megkapta, amit akart, a Sixers pedig kompromisszumot kötött, kapott egy olyan csomagot, amiben Mann nincs ugyan benne, de draftjog bőségesen, és hasznos veteránok is érkeztek. A részletek:

– a Clippers játékosa lett Harden mellett PJ Tucker és Flip Petrusev. Utóbbi azóta már a Sacramento Kingshez lett postázva egy kis készpénzzel együtt az Európában játszó görög Dimitrios Agravanis NBA-s jogaiért; NBA-s nyelven fogalmazva a semmiért, vagyis azért, hogy legyen egy hely a keretben.

– a Sixersben folytatja Nicolas Batum, Marcus Morris, Robert Covington és KJ Martin, továbbá érkezik a Clippers 2028-as elsőkörös választási joga és a Thunder 2026-os védett elsőköröse is, 2029-ben pedig lehetősége lesz a Sixersnek kicserélni az elsőkörös választási jogát a Clippersszel. Emellett két második körös is van a csomagban.

Los Angelesben összeállt egy olyan tengely, amely papíron talán az NBA történetének legtehetségesebb négyese. Igaz, nem a csúcson vannak már, de az eredménylistájuk igen impresszív:

  • Kawhi Leonard kétszeres bajnok és kétszeres döntő MVP. Ezt nem kell magyarázni, összesen 12 játékos nyerte meg a döntő MVP-trófeáját egynél többször. A négyesből neki van csak bajnoki címe már.
  • Russell Westbrook és James Harden, az NBA 2017-es és 2018-as MVP-je, mindketten többszörös pontkirályok és gólpasszkirályok.
  • Paul George, aki ideális esetben – ha nem sérült – az NBA történetének egyik legjobb szárnysegédje lehet, nyolcszoros All-Star, hatszoros All-NBA, négyszeres All-Defensive játékos, aki volt a szezon legjobb labdaszerzője is.

EXTRA: Leonard, George, Westbrook, és Harden is Los Angelesben született és nőtt fel.

Papíron tehát a tökéletes csapatot pakolták össze, igaz, 5-6 évvel a csúcs után. Csak egy példa: 2017-ben az MVP-szavazás első három helyezettje Westbrook, Harden és Leonard volt, de 2019-ben is All-NBA csapattag volt mind a négy játékos. Ennek ellenére a csere hivatalos megkötése, azaz november elseje ót a Clippers nem nyert egy mérkőzést sem, mind az öt találkozóját elbukta. Harden négyszer lépett pályára, és 13,5 pont, 4,3 gólpassz és 5 lepattanó az átlaga. Ez tőle édeskevés, és a nagyobb gond az, hogy úgy tűnik, egyszerűen nem állt még össze a Clippers játékrendszere vele. Odáig nem mennénk el, mint a Dallas Mavericks egyik tévés szakértője, aki azt mondta, James Harden nem „A Szakáll”, nem is „A Rendszer”, hanem ő „A Probléma”, és felsorolta azt, milyen kéréseit teljesítette Dary Morey az elmúlt 10 évben Houstonban és Philadelphiában, és hogy mindezek ellenére nem tudott még nyerni, és mindig mást hibáztatott/hibáztattak végül:

Ez nem jelenti azt, hogy a Clippers-projekt nem fog működni, de hogy döcögősen indul, az biztos.

Ezzel szemben mit látunk Philadelphiában? Épp a 8-1-gyel álló ligaelsőt, amely nyolcmeccses győzelmi a sorozatban van. A keretében pedig ott van az előző szezon MVP-je, Joel Embiid, aki ebben a kiírásban is bombaformában van (32,4 pont, 11,7 pattanó, 5,7 gólpassz, 2,0 blokk). A basketball-reference MVP Trackerén jelenleg második Nikola Jokic mögött.

Hogy ki a harmadik ezen a listán? Nem más, Tyrese Maxey, aki a Philadelphia 76ersben Joel Embiid csapattársa, és 28,6 pont, 7,2 gólpassz, 5,4 lepattanó, illetve 1-1 blokk és labdaszerzés az átlaga, ráadásul az 90-50-40-es klubnak is tagja, mivel 93 százalékkal büntetőzik, 50,5 százalékkal céloz mezőnyből, a triplát pedig 43,1 százalékkal dobja. Ez elég impresszív, de a teljességhez hozzátartozik, hogy tegnap este egy 50 pontos produkcióval jelentkezett, amivel karriercsúcsot állított be.

A Sixers pedig annak rendje és módja szerint meg is nyerte a meccset 137-126-ra az Indiana Pacers ellen.

A Sixers mérlege ezzel a meccsel – amin egyébként Embiid 37 pontot szerzett 13 lepattanó és 7 gólpassz mellett – alakult 8-1-re, és ez volt zsinórban a nyolcadik győzelme Nick Nurse csapatának. Maxey az 50 pontját Kelly Oubre Jr-nak ajánlotta, őt sajnos a napokban elütötte egy autó, eltört a bordája, így hosszabb kihagyás vár rá.

A Sixerst jelen állás szerint tehát nem viselte meg Harden távozása, sőt, talán fel is lélegeztek, hogy véget ért a szappanopera. A cseréhez visszatérve, a Clipperstől érkező Batum kezdőként lépett pályára, de Robert Covington is az aktív rotáció tagja lett.

Látjuk a héten a Sixerst!

Az a jó hírünk van, hogy vasárnap európai főműsoridőben (21 órától) láthatjuk majd a keleti konferencia pillanatnyilag két legjobban szereplő csapatát, a Boston Celticst és a Philadelphia 76erst.

Boston Celtics – Philadelphia 76ers: november 19., vasárnap 21:00, Sport1 (élő)

A Szezonközi Tornán összecsap a két alien szuperújonc!

Igazán érdekes lesz szerda hajnalban a Szezonközi Torna harmadik fordulójából az Oklahoma City Thunder és a San Antonio Spurs meccse, hiszen tétmeccsen látjuk majd egymás ellen Victor Wembanyamát és Chet Holmgrent. Annak, aki kicsit is izgalmasnak tartja a kosárlabdát, annak kötelező lesz belenézni ebbe a derbibe.

Oklahoma City Thunder – San Antonio Spurs: november 15., szerda 1:30, Sport12 (élő); 14:30, Sport2 (ism.)

A további NBA-s menetrend:

Trash Talk: november 16., csütörtök 17:00, Sport1 (élő)

San Antonio Spurs – Sacramento Kings: november 18., szombat 1:30, Sport1 (élő); 17:00, Sport2 (felv.)

Charlotte Hornets – New York Knicks: november 19., vasárnap 0:00, Sport2 (élő)

NBA Action: november 19., vasárnap 10:00, Sport1

Alley-oop: november 19., vasárnap 20:00, Sport1 (élő)

Klasszikus meccseink a héten

Ezen a héten egyrészt az NBA történetének legpontgazdagabb meccsét lehet majd megnézni, amelynek a végeredménye vagy 186-184, vagy 184-186 lett (nem áruljuk el, nem akarunk spoilerezni), és a Denver Nuggets, illetve a Detroit Pistons játszott. Emellett egy izgalmas Nowitzki vs Tim Duncan összecsapás is képernyőre kerül.

Denver Nuggets – Detroit Pistons (az NBA legpontgazdagabb meccse): november 13., hétfő 21:00, Sport2

Dallas Mavericks – San Antonio Spurs (Dirk Nowitzki kontra Tim Duncan): november 17., péntek 22:00, Sport2