A Motta-csapat Európába vágyik • SportTV

A Motta-csapat Európába vágyik

2023. 11. 27. 15:35    
Olvasási idő: 2 perc

Négy együttes mérkőzése maradt hétfőre a Serie A 13. köréből. Közülük a Verona a kiesés elkerüléséért, az újonc Lecce a biztonságért küzd, a Torino és a Bologna felfelé törne. Utóbbi klubtörténeti veretlen sorozatát elbukta ugyan, de továbbra is az európai kupaindulásra kacsingat…

Thiago Motta, az egykori BL-győztes játékos, a Bologna jelenlegi mestere a "balszerencsés" sorszámú fordulóban akár európai kupahelyre is rakétázhat együttesével (Fotó: Getty Images)

A délutánt a Nyerő SzériA beszélgetős magazinnal kezdjük. Az első rész fókuszában természetesen a Derby d’ Italia, az első félidőben két szép gólt, a másodikban szinte semmit sem hozó Juventus–Inter csúcsrangadó. Szóba kerül a Milan nyögvenyelős, a Napoli valamivel biztosabb győzelme és a sorozatos kudarcokat szenvedő Lazio újabb „fejreállása”. Inog-e Maurizio  Sarri alatt a kispad? – tesszük fel a kérdést szakértőinknek.
Milánóból közelebbi érdekességekkel is szolgálunk, a keddi BL-meccs előtt röpbejelentkezést kapunk Petur Andrástól, a keddi BL-meccs kommentátorától a Milan körüli friss hírekről (is). A Napoliban hetedszer is elkezdett egy időszakot Serie A-s csapatnál Walter Mazzarri, aki debütáló meccsein veretlen maradt ezúttal is. Megtalálja-e benne a válogatotthoz szerződő Luciano Spalletti méltó utódját a Partenopei? – kérdezi meg háziasszonyunk Takács Ria a két „olasz specialistát”, Kéri Andrást és Várhidi Pétert.
Az egyórás beszélgetés után jön több mint három óra tömény futball – élőben.

A Verona–Lecce találkozó házigazdája ismét a kiesés elleni harcban van érdekelve. Baroni mester gondjait tetézi, hogy Braaf éás Cabal továbbra is biztos hiányzó, valamint Lazovics és Dawidowicz szereplése is erősen kétséges. Faraoni pedig egymeccses eltiltását kénytelen letölteni, miután megkapta ötödik sárgáját is megkapta Genovában az 1–0-ra elvesztett meccsen még a válogatott szünet előtt.
A másik oldalon Ramadani is ötsárgás eltiltott, Kaba és Almqvist viszont sérülés miatt nem léphet pályára.

A Bologna–Torino összecsapás mindkét részvevője felfelé tekintget. A hazaiak tízmecces veretlen sorozata ugyan „elszállt” Firenzében, de Thiago Motta együttese úgy áll a táblázat 8. helyén, hogy egy esetleges győzelemmel a Fiorentinát és az Atalantát is megelőzve az ötödik (!), El-táblát érő helyig rukkolhat előre. Az emilia-romagnai együttes négy legutóbbi hazai meccse közül háromszor még gólt sem kapott, a negyedik legjobb hazai mérleggel szeretne ismét visszatérni a győzelem útjára. A Torino is felpörgött a bajnokság nehézkes rajtja után, három meccsen 9-ből 7 pontot szerzett a szünet előtt a monzai döntetlennel és a Lecce, valamint a Sassuolo elleni sikerrel. Juric tanítványai már négy győzelemnél járnak, ugyanúgy mint házigazdájuk, amelyet egy győzelemmel meg is tudnának előzni a táblázaton. Ugyanakkor a bikák 21016 óta nyeretlenek Bolognában, ennek a hosszú sorozatnak a terhét is le kellene vetniük.
A bolognaiak csillaga, Orsolini csak a jövő hónapban térhet vissza , Jesper Karlsson (térdsérülés) és Soumaoro pedig keresztszalag-sérülés miatt nem szerepelhet.
Motta reménykedik benne, Lewis Ferguson és Joshua Zirkzee továbbra is be tudja mutatni kiváló támadójátékát, s így csapata hatról hétre javítja veretlen sorozatát a Torino ellen.
A vendégeknél Perr Schuurs a szezon egész hátralévő részét kihagyni kénytelen keresztszalag-szakadása miatt, Samuele Ricci (combsérülés) decemberig marad ki. Linetty izomsérülés, Koffi Djidji sérv miatt nem játszhat hétfőn.

Kapcsolódó

TÉNYEK, CSÚCSOK, SOROZATOK (SERIE A ’23. 11. 27.)

VERONA–LECCE

A Verona megnyerte legutóbbi négy bajnokiját a Lecce ellen, kapott gól nélkül. Csk két ennél hosszabb nyerő sorozat van a ligában csupa clean sheettel egy ellenféllel szemben: a Napolinak ötös a Sampdoria és a Juventusnak 9-es a Piacenza ellen. + A Verona nem győzött legutóbbi 10 bajnokiján (2 d., 8 v.), legutóbb a 2. fordulóban nyert a Roma ellen, csak a Salernitanának van ennél hosszabb élő nyeretlen szériája (13 mérkőzés). A Hellas ennek keretében legutóbbi öt meccse mindegyikét elvesztette, csak az Union Berlinnek van ennél hosszabb vereségsorozata (9) az öt európai topligában. + Azon játékosok közül, akik legalább 9 gólban közvetlenül szerepet vállaltak 2023-ban a Serie A-ban, Nicola Sansone (Verona) játszotta a legkevesebbet (601 perc). Legalább két számjegyű gólban közvetlen szerepvállalása egy naptári évben harmadszor lehet a csatárnak 2019 (13) és 2014 (12) után.

BOLOGNA–TORINO

A Torino legutóbbi 8 meccséből 7-szer nem vesztett a Bologna ellen (3 gy., 4 d.), az egyetlen vereségét az előző idény első felében szenvedte el Orsolini és Posch góljával, pedig előtte Lukics vezetést szerzett. + A Bologna 18 pontot gyűjtött (4 gy., 6 d., 2 v.) 12 mérkőzésen az idényben, legutóbb ilyen sok pontja 13 meccs után 2002–03-bn volt, akkor 23 pontot gyújtött. + Noha a legutóbbi hat meccsen gólja és asszisztja sem volt, Ricardo Orsolini 16 gól közvetlen részese volt 2023-ban (13 gól, 3 gólpassz). Ő lehet a harmadik Bologna-játékos, aki két egymást követő naptári évben 15 fölé jut ebben a kategóriában az Opta 2004–05 óta vezetett statisztikái szerint Marco Vaio és Musa Barrow után.

SERIE A, 13. forduló. Sport1 17:30 Nyerő SzériA olaszfutball-magazin (műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kéri András és Várhidi Péter); Sport1 18:30 Hellas Verona–US Lecce Calcio (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter); Sport1 20:30 Bologna FC–Torino FC (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter)