BL-csoportkör utolsó nap: harc két maradék helyért • SportTV

BL-csoportkör utolsó nap: harc két maradék helyért

2023. 12. 13. 10:32    
Olvasási idő: 3 perc

Már csak két továbbjutó kiléte kérdéses a BL-csoportkör záró fordulójának második napján, amelyen az E-H csoportok kvartettjei fejezik be szereplésüket 2023-ra. A nap nyolc meccséből szerdán is ötöt (2-2-t tévécsatornáinkon, egyet az AMC Mikro-alkalmazásunkon) mutatunk élőben, a szokásos keretbe foglalva, azaz egy-egy órás felvezetéssel és összefoglalóval.

Lesz-e City-gólöröm – ha igen, hány – , és százszázalékos marad-e a címvédő a Marakanában? (Fotó: Getty Images)

CRVENA ZVEZDA–MAN CITY és RB LEIPZIG–YOUNG BOYS (G-csoport)

A belgrádi csatának a szerb bajnok szempontjából igazi, a címvédő Citynek csak „statisztikai” tétje van. A CZ ugyanis győzelem esetlóén pontszámban utolérheti a Young Boyst, amely Lipcsében szeretné megszerezni az „Európában maradás” pontját. Guardiola csapata viszont egy papírforma sikerrel csatlakozhat az eddigi egyetlen százszázalékos győzteshez, a Real Madridhoz. Kérdés, hogy Pep mester mennyire veszi komolyan ezt a „statisztikai kötelezettséget”, hiszen a Premier League-ben jön a nagy ünnepi fordulódömping és a csapatnak hátrányt kell ledolgoznia, hogy megvédhesse címét a világ talán legszínvonalasabb nemzeti bajnokságában. Haaland kisebb lénbsérülés miatt kihagyhatja a találkozót.
A lipcsei találkozón nekünk a leglényegesebb „elő-információ”, hogy az UEFA honlapja előzetese és a kicker.de is Gulácsi Pétert jelöli meg kezdő kapusként az RB számára túl nagy jelentőséggel azért nem bíró találkozón. Willi Orbán viszont egyiik orgánum szerint sincs olyan állapotban, hogy akár a kispadra is leülhessen.  A berni vendégek viszont nyilván mindent megtesznek a legalább egy pontocska megszerzéséért. Esélyeiket némileg növeli, hogy csak két sérültjük van (Itten és Imeri), eltiltottjuk nincs. A szeptemberi első találkozón a lipcseiek 3–1-re győztek, eléggé legyőző játékkal, de hát azóta sok víz lefolyt az Aarén és a Fehér Eisteren…  A közvetlen előzmények: a Leipzig nagy rangadót nyert Dortmundban 3–2-re, igaz 75 percig emberelőnyben játszva Hummels kiállítása miatt, felváltva ellenfelét a BL-t érő 4. helyen.  Az YB 3–0-ra kiütötte a Wankdorfban a harmadik St. Gallent, s négy ponra növelte előnyét a második Zöüruchhel szemben.

NEWCASTLE–MILAN (F-csoport)

Szeptember óta őrzi a médiában a „halálcsoport” minősítést az F-jelű kvartett és maradt azért kérdőjel az utolsó játéknapra is. Igaz, az első két napon összesen 1 pontot szerző BVB három egymást követő győzelemmel már kivívta helyét a nyolcaddöntőben, ám a másik három együttes bármelyikéből lehet továbbjutó és európai kalandját az idényre lezáró is. A Newcastle és a Milan közül amelyik nyer a St. James’ Parkban. továbbjutó, persze csak a PSG dortmundi veresége esetén. A Signal Iduna Park-i döntetlennel és United-sikerrel angol továbbjutás és francia kiesés, Milan-győzelemmel PSG-nyolcaddöntő és olasz El-folytatás a képlet. Értelem szerint
észak-angliai remivel bármi is történik, megmerevedik az 5. játéknap utáni tabella. S persze lehetséges PSG csoportelsőség is, ha Mbappéék visszavágnak a Borussiának a párizsi vereségért legalább kétgólos különbséggel – ez esetben a newcastle-i csata ki-ki meccsre változik az El-ben maradásért.

RFC ANTWERP–BARCELONA és PORTO–SAHTAR (H-csoport)

A H-csoport a második, amelyben egy nyolcaddöntős hely gazdára talál. A Barca helyzeti előnyben van hiszen 3 ponttal előzi meg az egymással játszó Portót és Sahtart, amelyek értelemszerűen pontokat vesznek el egymástól, mindketten nem hozhatják be a katalán óriást. Mi több, Xavi Hernández együttese csak abban az esteben nem csoportelső, ha kikap Antwerpenben a biztosan idénybeli utolsó európai kupameccsét játszó belga csapattól és a Sahtar elviszi mindhárom pontot a portói stadionból. Ha Belgiumban nem hazai győzelem születik, a portói csata ki-ki ütközetté változik, a győztes az első, a vesztes a második számú kupaküzdelemben folytatja februártól. Az első körben szeptemberben ötgólos Barca-siker született a Montjuic-hegyen, a Porto pedig legyőzte az ukrán bajnokot Hamburgban. Utóbbi miatt a sárkányok döntetlen esetén is a doneckiek előtt maradnak. Utóbbi párosítás lét együttese közül a kékek a hétvégén  Casa Miát verték meg 3–1-re, s ezzel másodikak a Primeira Ligában pontazonossagban, eggyel gyengébb gólkülönbséggel a lisszaboni Sporting mögött. Az ukrán bajnok is kétgólos sikert ért el ideiglenes otthonában, az Arena Lvivben a rivnei Veresz ellen, ezzel mngyedikek – a vesztett pontok tekintetében viszont vezetnek – a Premjer Liga bajnoki táblázatán. A Porto otthonában az egész idénybe eddig csak két meccset veszített, a BL-ben a Barca, a bajnokságban az Estoril ellen, az összes többi találkozóját mind megnyerte – ez nem ígér sok jót a narancs-feketéknek az Estádio do Bargaóban.

BAJNOKOK LIGÁJA, 6. forduló, 2. játéknap. Sport1 17:30 a játéknap felvezetése (műsorvezető: Petur András, szakértő: Hegyi Iván és Hrutka János); Sport1 18:30 FK Crvena zvezda–Manchester City FC (műsorvezető: Petur András, szakértő: Hegyi Iván és Hrutka János); Sport2 18:30 RasenBallsport Leipzig–SG Young Boys Bern (kommentátor: Haraszti Ádám);  Sport1 20:45 1. Newcastle United FC–AC Milan (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Petur András, szakértő: Holczer Ádám és Nyilasi Tibor); Sport2 20:45 RFC Antwerp–FC Barcelona (kommentátor: Fülöp László); AMC Mikro 21:00 (felv. Sport2 23:00) FC Porto–FK Sahtar Doneck (kommentátor: Fülöp Marcell); Sport1 23:00 a játéknap összefoglalója (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Petur András, szakértő: Holczer Ádám és Nyilasi Tibor)