A City és a Barca a továbbjutás kapujában • SportTV

A City és a Barca a továbbjutás kapujában

2023. 11. 07. 16:07    
Olvasási idő: 3 perc

A szokásos négy élő tévés, egy AMC Mikrós meccsel folytatjuk közvetítéssorozatunkat a Bajnokok Ligájáról a 4. forduló első versenynapján, persze a sztenderd felvezető műsorral és összefoglalóval keretbe foglalva. Két eddig százszázalékos csapat is fellép a napon, a címvédő Machester City otthon, az ötszörös korábbi győztes Barcelona pedig papíron idegenben, valójában semleges pályán. Mindkettejüknek egyetlen pont a biztos nyolcaddöntőt, a győzelem mellé a csoportelsőséget is jelentené egyúttal.

Göndogan (balról) és Joao Félix sokat tehet a sorrendben negyedik Barca-sikerért (Fotó: Getty Images)

SAHTAR–BARCELONA (H-csoport)

Az ukrán bajnok az ismert háborús viszonyok miatt csak országán kívül fogadhatja „hazai” ellenfeleit – ez a pálya most a hamburgi Volksparkstadion lesz. Két héttel ezelőtt  a Barca csupán 2–1-re győzött ideiglenes otthonában, a Montjuic-stadionban, az első félidőben sok helyzetet elpuskázva, a második végén már védekeznie kellett, hogy egy gólra csökkenő  előnyét megtartsa. Mivel a csapatok szabályos pontsorrendbe álltak  (9–6–3–0), egy estleges döntetlennel mindkét együttes közelebb kerülne véső céljához,  az ukrán bajnok az El-selejtezőhöz, a katalán óriás a csoportelsőséghez. A Sahtarból hiányzik majd Konoplja (sárgák miatti eltiltás), Petrjak (bokasérülés), Lassina Traoré (ínszakadás), Azarov, Bondarenko és Ocseretko (meg nem nevezett sérülés), a Barcűban Xavi mester nem számolhat két tartósabban hiányzóval, Sergi Robertóval (izomsérülés) és Frenkie de Jonggal (boka). Az önmagához képest visszafogott góltermésű  (bajnoki 10/5, BL/2/1) Lewndowski az előzetesek szerint kezd, két oldalán Raphinhával és Joao Félixszel, a lengyel „gólüzem” 112 BL-mérkőzésén 92 találatnál jár, szeretne most egy nagyobb lépéssel közelebb kerülni a 100-as határkőhöz, amelyet eddig Cristiano Ronaldo (170) és Messi (129) lépett át.

Két hete a Dortmund meglepő sikert aratott Newcastle-ban, most a „szarkák” a Signal Iduna Parkban visszavágásta készülnek… (Fotó: Getty Images)

DORTMUND–NEWCASTLE (F-csoport)

A „halálcsoport” állásába alaposan „bekavart” a BVB 1–0-s sikere a St. James’ Parkban, amellyel helyzetbe hozta magát akár a továbbjutásra is. A Dortmund szombaton nagy verést kapott a Klassikeren a Bayerntől, kérdés, ennek a hatása mennyire marad benne a játékosokban. A Newcastle is rangadót játszott szombaton, ellentétes végkifejlettel, Gordon góljával 1–0-ra legyőzte az Arsenalt. Terzic nester hiánylistája szerényebb, állandó kezdői közül csak Benszebainivel és Emre Cannak nem számolhat, Eddie Howe-nak több a fontos kimaradója: Burn és Andersson (hátsérülés), Murphy (váll), Barnes (lábujj), Isak (ágyék), Targett (ín), emellett Tonali eltiltását tölti. A németeket tehát lelki, az angolokat testi problémák gyötrik jobban, ettől azonban még játszhatnak egy nagy iramú, küzdelmes meccset, gólözön azért nem várható…

MAN. CITY–YOUNG BOYS (G-csoport)

A City tovább robog: a berni 3–1-es siker óta kiütötte a premier League-ben a városi rivális Unitedet (3–0) és otthon a Bournemoutht is (6–1), a Spurs hétfő esti hazai vereségével ráadásul a bajnokság éllovasának szerepét is átvette. A BL-csoportban is hibátlan. A YB is nagy különbséggel győzött a Super League-ben Winterthurban (4–1), ugyancsak a fordulóban átvéve a vezetést a vesztes Zürichtől, de tudnivaló, a két bajnokság között azért tetemes a különbség – s nem a svájci javára.
A Cityből két ász hiányzik, De Bruyne részleges izomszakadás miatt tartósabban, Haaland bokasérülés miatt alighanem csak egy-két hétig, azért a Foden, Kovacic, Doku, Álvarez támadókvartett is elégséges lehet, hogy akár többször is feltörje a svájciak védőfalát. A berniektől Imeri térd-, Lakomy lábsérülés miatt hiányzik, de ha ott volnának, sem csökkenne tartósabban a YB igen magas pontszerzési és győzelmi szorzója – előbbire 14-szeres, utóbbira 40-szeres pénzt fizetnének a bukik.

LAZIO–FEYENOORD (E-csoport)

Az első meccsen Rotterdamban nagy verést kapott a Lazio, az 1–3-as végeredmény a játék képe alapján igencsak hízelgő volt a római sasoknak. Péneteken Bolognában is kikaptak a Sarri-legények 1–0-ra és a játékuk sem volt túl biztató, a helyezésük (11.) pedig kifejezetten lehangoló az előző idény ezüstérmesétől. A Feyenoordsem brillírozott a kiesési harcban lá RKC otthonában, Waalwijkban, emeberelőnyben futballozva is csak nehezen tudta kiharcolni a 2–1-es győzelmet, amellyel tartja 2. helyét az Eredivuiében, igaz, tetemes hátrányban, 7 ponttal lemaradva a 11. játéknap után is százszázalékos PSV mögött.
Az E jelű BL-csoportban azonban vezet, egy ponttal az Atlético, kettővel a Lazio előtt, azaz ha kikap az Olimpicóban, lekerülhet a továbbjutó helyről.
Sarri mester nem számíthat a combsérülést szenvedő Casale és a bokasérült Marusic szolgálataira, azaz védelmi összeállítási problémákkal küzd leginkább. A túloldalon Arne Slot nem vetheti be Minteht ínproblémák miatt és a térdsérülést szenvedő Traunert, egyébként teljes gálacsapatát páélyára küldheti, igaz, Waalwijkben sem rotált, ott is legjobbjaival állt fel. Jelen állás szerint az egykori BEK-győztes elvihet egy vagy akár három pontot is Rómából, persze a Lazio tüzes közönsége nagy erőt is adhat a kedvenceknek.

CRVENA ZVEZDA–RB LEIPZIG (G-csoport)

Az egykori BEK-győztes Zvezda utolsó esély, hogy „lőtávolon” belülre kerüljön a lipcsiekhez, hazai győzelem esetén két pontra csökkenne a különbség. Két héttel ezelőtt 0–2 után Sztamenics szépített, de az azóta megsérülő Dani Olmo a 84. percben végleges0tette az eredményt. Az RBL a Bundesligában a 9. fordulóra beért a BL-négyek közvetlen közelébe, de legutóbb kikapott Mainzban 2–0-ra, ezzel nem tudta megelőzni a Klassikert bukó Dortmundot. A Cz otthon megverte a sereghajtó Radnik Surdulicát, ezzel maradt a 2., de jelentős, 6 pontos a hátránya ez eddig csupán egyetlen remivel két pontot vesztő Partizan mögött. A belgrádiaknak nincs jelentős hiányzójuk, viszont három játékosuk is „sárga határon” van, Hvang, Rodics és Sztamenics is kihagyja a következő meccset, ha figyelmeztető kártyát kap. A Leipzigben Orbán térdsérüléséből még nem épült fel, Olmo vállfájdalmak, Werner fertőzés miatt nem játszhat, Youssuf Poulsen közelítőizom-sérüléssel küzd, ezért kétséges a játéka, ugyanakkor hétfőn jelentették be, hogy újabb két évvel, 2026-ig meghosszabbította szerződését a Leipziggel. Gulácsi feltehetően a cserepadon kezdi a találkozót a Rajko Mitics Stadionban.

BAJNOKOK LIGÁJA, csoportkör, 4. forduló. Sport1 17:30 a nap felvezetése (műsorvezető: Petur András, szakértő: Hrutka János és Várhidi Péter); Sport1 18:30 FK Sahtar Doneck–FC Barcelona (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hrutka János és Várhidi Péter); Sport2 18:30 BV 09 Borussia Dortmund–Newcastle United FC (kommentátor: Faragó Richard); Sport1 20:45 Manchester City FC–BSG Young Boys (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hrutka János és Várhidi Péter); Sport2 20:45 SS Lazio–SC Feyenoord (kommentátor: Fülöp László); AMC Mikro 21:00 (felv. Sport2 23:00) FK Crvena zvezda–RasenBallsport Leipzig (kommentátor: Bartha Zoltán); Sport1 23:00 a nap összefoglalója (kommentátor: Haraszti Ádám és Méhes Gábor, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hrutka János és Várhidi Péter)