Ibériai csúcstalálkozó a Sárkány-stadionban • SportTV

Ibériai csúcstalálkozó a Sárkány-stadionban

2023. 10. 04. 10:22    
Olvasási idő: 6 perc

A lassan sztenderd négy élő tévés, egy AMC Mikrós meccsel folytatjuk közvetítéssorozatunkat a Bajnokok Ligájáról a 2. forduló második versenynapján, persze felvezető műsorral és összefoglalóval keretbe foglalva. A nap Sport TV-s meccse előre láthatólag a kétszeres BEK-/BL-győztes Porto és az ötszörös trófeabirtokos Barcelona csatája lesz az Estadio de Dragao-ban, azaz a Sárkány-stadionban.

Folytatja-e idei BL-gólgyártását a sorozat történetének harmadik legeredményesebb játékosa, Robert Lewandowski a portói stadionban?

ATLÉTICO MADRID–FEYENOORD (E-csoport)

Fura idénye van az Atléticónak, de inkább jó, mint rossz. A bajnokságban 6 meccs után 4., de ha megnyeri elmaradt meccsét, fellép a virtuális dobogóra. Tulajdonképpen csak egy meccsen „fagyott le” Simeone gárdája, a Mestallában 3–0-ra kapott ki a Valenciától. A BL-ben emlékezetes hosszabbításos kapusgóllal vesztett két pontot az Olimpicóban. A hazai kuparajton a hat év után holland bajnoki címet szerző Feyenoordot fogadja. A rotterdami csapat két döntetlennel kezdte az Eredivisét, aztán sorozatban öt győzelemmel folytatta, legutóbb az Excelsiort verte meg a De Kuipban 3–1-re. A veretlenül, de négy pontveszteséggel megszerzett összesen 17 pont csak a 4. helyre rangsorol, mert a PSV hibátlan (21 pont), de az AZ-nek is 19, a Twentének meg 18 pontja van.
A két csapat még sosem játszott Európában, a premier érdekesnek ígérkezik. A fogadóirodák  erős hazai esélyt látnak 1.60-1,70-szeres pénzt fizetnek az Atleti-győzelemre,  4-4.20-szoros összeget a döntetlenre, a holland diadal 5-5.20-szoros pénzt fial a bátor fogadónak.

RFC ANTWERP–SAHTAR (H-csoport)

Nagy valószínűséggel a csoportharmadik helyért lép már most a pályára a belga és az ukrán bajnok, annyival esélyesebb a két ibériai rivális. Az első fordulóban mindketten kikaptak, a Sahtar a „hazai” meccsét 3–1-re vesztette el Hamburgban, az antwerpeniek egy ötöst kaptak a Camp Nouban. Azóta a Jupiler Ligában felvették a „gólelhárító mezüket” – három egymást követő mérkőzésen is 0–0-t játszottak. Mivel korábban is remiztek kétszer, az öt döntetlennel csak az 5. helyet foglalja el az együttes, amely már most öt pont hátrányba került a vezető St. Gilloise, Gent kettőshöz képest.
A Sahtar viszont vezeti a saját bajnokságát, még úgy is, hogy a Porto után három nappal a Vorszkla Poltavától is kikapott 2–1-re Lvovban, a legutóbbi fordulóból elhalasztotta meccsét. (A pontosság kedvéért azért a Dinamo Kijevnek három mérkőzéssel kevesebből csak három ponttal van elmaradva, azaz a vesztett pontokat tekintve 6-tal jobban áll a doneckieknél.) A két együttes először vív nemzetközi kupameccset, a debütáló párosítások viszonylag sokan vannak a BL második fordulójában.

PORTO–BARCELONA (H-csoport)

Ennek a duónak viszont terjedelmes a közös európai kupamúltja. A BEK-/BL-ben ötször (a páratlan számot az 1994-es egymeccses elődöntő hozta létre) találkoztak, az UEFA-kupában is volt egy oda-vissza csörtéjük és a 2011-es Szuperkupa-mérkőzést is ők játszották. Az összmérleg 5 Barca és 3 portói siker, meglepően kiegyenlített, ha azt vesszük, hogy a „hozadékos kupák” (Szuperkupa, világkupa, ill. klub-vb) nélkül a három, illetve most már négy „alapkupából” a katalánok 12-t, a portugálok csak négyet szereztek meg… Ugyanakkor időben nagyon aránytalanul oszlik meg a 8 összecsapás, az előző évszázadban hetet játszottak, 2001 óta viszont csak az említett Szuperkupa-meccset 2011-ben, amelyet az akkor még állandó helyszínnek számító monacói II. Lajos Stadionban 2–0-ra nyert meg a blaugrana Messi és Fabregas góljával.
A múlt után lássuk a jelen történéseit! A Porto jelenleg 3. a Primeira Ligában, egy döntetlen mellett egyszer kapott ki, méghozzá pénteken a Luzban a Benficától. A Barca még veretlen a LaLigában, az egyetlen veretlen csapat, mégis csak a 2., mert a vezető Real egy veresége mellett minden meccsét megnyerte, a katalánok viszont két meccset is döntetlenre adtak.
„Azzal a gondolattal menjünk bele a játékba, hogy nyerhetünk és nyernünk is kell. Bizalommal. Az ellenfeleink iránti tiszteletet megadva semmitől sem kell félnünk. Minden csapatnak vannak gyenge pontjai, amelyeket ki lehet használni. Szilárdan kell védekeznünk, majd minden gyengeséget ki kell használnunk, hogy megnyerjük a meccset” – elemzett Sergio Conceicao, a portóiak edzője.
Stephen Eustaquio, a sárkányok középpályása még tovább ment: „Minden meccsre maximális a motivációnk. Az FC Portóban minden mérkőzés fontos. Ha szerdán nyerünk, jó úton haladunk, de ne felejtsük el, mi történt tavaly, amikor elveszítettük az első két mérkőzésünket, majd a következő négyet megnyertük. Itt a BL-ben minden meccset a győzelemért játszanak. Ez sohasem változik.”
Xavi Hernández az RFC Antwerp elleni kiütés után szárnyalt: . „Minden játékosom jól érzi magát. Jobb futballt játszunk, mint korábban – valószínűleg a legjobb futballt, amióta átvettem az irányítást” – mondta a játékosként négy BL-trófea elhódításában is részes mester.
Az első meccsnapon a barcelonai Lamine Yamal (16 év 68 nap) lett a második legfiatalabb játékos, aki bemutatkozott a Bajnokok Ligájában Youssoufa Moukoko (16 év 18 nap) után. Kérdés persze, kap-e játéklehetőséget az ifjú szerdán este, amikor komolyabb játékerőt képviselő ellenféllel, n kell a Barcának szembenéznie.
A Porto sérültjei: Marcano (térdsérülés), Zaidu (comb), Evanilson (térd), Pepe (lábikra). A Barcából F. de Jong boka-, Raphinha combsérülés, Pedri erőnléti problémák miatt nem bevethető. A középpályán Oriol Romeu az első számú tartalék, vélhetően ő kezd a holland örökmozgó helyén.

DORTMUND–MILAN (F-csoport)

Az örökké megújuló Marco Reus a Milan ellen is folytatná brilliáns őszi teljesítményét (Fotó:  Getty Images)

A két klub óriási kupamúltjához viszonyítva ritkán találkoztak. Összesen hat találkozót váltottak, ezekből kettő volt a kieséses oda-vissza párharc, potom 65 esztendő alatt. Egy BEK-negyeddöntővel kezdtek 1958-ban, a rossoneri a dortummundi 1:1 után a San Siróban 3:1-re nyert, majd eljutott a döntőig, amelyben csak hosszabbításban 3:2-re adta meg magát az akkoriban egyeduralkodó Real Madridnak. Legközelebb 44 évre rá már elődöntőztek: a Borussia 4–0, 1–3-mal jutott a fináléba, amelyet 3–2-re vesztett el a rotterdami De Kuipban a Feyenoord ellen. 44 év után egy félév: a következő márciusban a második BL-csoportkörben (ilyen is volt húsz éve) mindketten 1–0-ra győztek – a másik otthonában.
Az idényük eddig „mérsékelten jó” volt. A BVB még veretlen a Bundesligában, de két remije miatt csak 4., a Leverkusen kettő, a Stuttgart egy ponttal, a Bayern jobb gólkülönbséggel előzi meg. Legutóbb pénteken 3–1-re nyert Sinsheimben a Hoffenheim ellen, Füllkrug, a főnixmadárként mindig megújuló, az elmúlt három bajnokin egyaránt betaláló Reus és Ryerson góljával, közben 1–0 után Kramaric egyenlített. A Milannak van már egy veresége – megrendítő 1–5 az Intertől a Madonninán – de előtte-utána rendben volt-van: 7 kör után, kevésbé jó gólkülönséggel szorul a 2. helyreéppen az Inter mögé.
Stefano Pioli „elő-minielemzése”: „A Dortmund támadó focit játszik. Két különböző rendszerben játszhat, de mindig van öt jól támadó, gyors, minőségi játékosa. Lehet, hogy ez lehetőséget ad nekünk, de attól függ, mennyire vagyunk képesek támadni a tereket, és milyen jól tudjuk irányítani a tempót.”
Edin Terzicnek egyetlen fontos hiányzója van: Marcel Sabitzer, aki a párizsi BL-meccs (0–2) óta nem léphetett pályára. A Milanban Maignan a hétközi Lazio elleni rangadón térhetett vissza a szintén az első fordulóban a Newcastle ellen (0–0) elszenvedett combsérülése után.   Caldara és Kalulu felépülése hosszabb ideig tarthat még, a „friss” sérültek Loftus-Cheek és Krunic, az angol és a horvát sem léphet pályára Dortmundban.
Sok jel mutat egy esetleges döntetlen végkifejletre, ezt egy sporttörténeti statisztika is „támogatja”: a fekete-sárgák olasz klubok ellen otthon meccseik több min felén remizterk: 4–7–4 a pontos egyenleg.

NEWCASTLE–PSG (F-csoport)

Az első meccsnapon a szarkák gól nélküli döntetlent játszottak Milánóban, a PSG otthon 3–0-ra győzte le a Dortmundot. A United tíz év után tért vissza az európai porondra, 19 esztendő után a BL-be. Csak összehasonlításként: a PSG 12. éve folyamatosan az induló főtáblás mezőny tagja, ezalatt négyszer a negyed-, egyszer az elődöntőbe verekedte be magát, a 2020-as Covid-évben pedig döntőzött, de 1–0-ra alulmaradt a Bayernnel szemben.
Ezek alapján nem meglepetés: itt is először mérkőznek meg a csapatok nemzetközi kupameccsen.
A közelmúlt tehát a párizsiaké, de Messi és Neymar távoztával koncepcióváltás is történt, az amúgy dúsgazdag klub most nem euroszázmilliós csillagokra hajt, igazi csapatot akar építeni, ám ez alighanem több évet is igénybe vesz. A hazai totális dominancia emiatt (is) múlóban: 7 forduló után csupán az 5. helyen áll a csapat a Ligue 1-ben, de csak két pont a hátránya a vezető Monaco, Brest duó mögött. Legutóbb szombaton csak 0–0-ra futotta Clermont-Ferrand-ban a három esztendeje élvonalbeli helyi Clermont Foot ellen.
A Newcastle egy 5–1-es győzelemmel indította a PL-szezont, utána azonban három vereséget szenvedett sorozatban, majd kapott gól nélküli hármas győzelmi sorozattal rukkolt ki, a közepén a Sheffield United elleni 8–0-val.
„Csak az jut az eszembe a Milan-meccsről, hogy először hallottam a Bajnokok Ligája himnuszát élőben egy stadionban. Nem a zenére vagy a pillanatra figyeltem, csak segíteni próbáltam a játékosoknak. Bármilyen módon, ahogy csak tudok. Igen, nagyszerű pillanat lesz a klub egésze számára újra itthon lenni: egy varázslatos éjszaka lesz a stadionunkban. De nekem az a lényeges, hogy a mérkőzésre kell koncentrálnom” – idézi az UEFA BL-honlapja Ediie Howe-t, a newcastle.i sikermenedzsert.
Kieran Trippier kedden elárulta, hogy hatéves fia – aki kabalája a szerda esti meccsen – szívesebben sétálna ki a párizsi sztár, Kylian Mbappé mellett, mint az apja mellett. „Mbappéval kapcsolatos gondolatok töltik be a régiót” – írja a The Times. „Az, hogy a világ legjobb játékosa itt van északkeleten, tökéletesen megmutatja, miért volt akkora eufória, amikor húsz év után először kvalifikált a United a Bajnokok Ligájába.”
A várakozás hatalmas – remélhetőleg a meccs is nagyon jó lesz, amelyet az AMC Mikro applikációs élőben közvetítünk, 11-től pedig teljes egészében újra megmutatjuk a Sport2 csatornán.

BAJNOKOK LIGÁJA, csoportkör, 2. forduló. Sport1 17:30 a nap felvezetése (műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván és László Csaba); Sport1 18:30 Club Atlético de Madrid–SC Feyenoord (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván és László Csaba); Sport2 18:30 RFC Antwerp–FK Sahtar Doneck (kommentátor: Bartha Zoltán); Sport1 20:45 FC Porto–FC Barcelona (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hajdu Attila és Kéri András); Sport2 20:45 BV 09 Borussia Dortmund–AC Milan (kommentátor: Faragó Richard); AMC Mikro 21:00 (felv. Sport2 23:00) Newcastle United FC–FC Paris Saint-Germain (kommentátor: Fülöp Marcell); Sport2 23:00 a nap összefoglalója (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hajdu Attila és Kéri András)