A csatlakozók száma akár öt is lehet • SportTV

A csatlakozók száma akár öt is lehet

2023. 11. 28. 16:08    
Olvasási idő: 4 perc

Az ötödik fordulóból a keddi BL-játéknapon ismét a D-H csoportok csapatai szerepelnek. Ezúttal két élő tv-s és két AMC Mikrós meccsel, valamint egy felvett mérkőzéssel jelentkezünk a meccsnapról, amelyet 1-es csatornánkon egyórás felvezető és egyórás összefoglaló műsor foglal keretbe. A négy csoport közül egyetlenegyből ismert mindkét továbbjutó kiléte, a keddi versenynapon maximum öt csatlakozhat hozzájuk, de lehet, hogy egy sem fog…

Christian Pulisic és/vagy Olivier Giroud kulcsszereplő lehet a San Siróban a Dortmund ellen (Fotó: Getty Images)

LAZIO–CELTIC (E-csoport)

Az első meccsen októberben Glasgow-ban 0–1-ről fordítva nyertek a sasok, Furuhasi 12. perces gólját Vecino a 29. percben fejessel egyenlítette ki, a győztes találatot a csereként beálló Pedro a 90+5. percben érte el. A római klub mélyrepülésben van a Serie A-ban, de a BL-ben tartja magát, a csoportelső, veretlen Atléticótól csak egy ponttal elmaradva áll a továbbjutó, 2. helyen, Mi több, akár véglegesítheti is playoffrészvételét, ha legyőzi a mindeddig csupán 1 pontos Celticet, az Atlético pedig elviszi mindhárom pontot a De Kuipból. A rómaiaknál nem játszhat a skóciai egyenlítő gól szerzője, az uruguayi Vecino eltiltás miatt  és Provedel kapus részvétele is bizonytalan, influenzából van felépülőben. A régi hiányzók: Romagnoli (lábsérülés), Casale (közelítőizom), Zaccagni (derék) távolléte sem segíti Sarri mester munkáját, akinek mentsvára lehet a BL a gyatra bajnoki teljesítményt egyensúlyozandó. A Celtic nem csupán becsületből játssza le a meccset, mert ha a rotterdamiak tényleg alulmaradnak otthon, s ők netán győztesen hagyják el az Olimpicót, a záró körben Glasgow-ban még kiharcolhatják az esetleges El-folytatást tavaszra. A bajnokságban szombaton csak 1–1-et értek el otthon a Motherwell ellen –­ fura meccsen, 86. perces büntetőgóllal vezetést szerezve, a 90.-ben elengedve a másik két pontot –, de így is jelentős, 8 pontos az előnyük a Rangers előtt, igaz a városi rivális egy meccsel kevesebbet játszott. A két régebbi sérülten (Hatate, Abada) kívül nincs egészségügyi hiányzója Brendan Rodgersnek, Maeda és Palma viszont eltiltás miatt nem játszhat.

SAHTAR–RFC ANTWERP (H-csoport)

A „hazai” meccsét ismét Hamburgban játszó ukrán bajnok számára van igazi tétje a találkozónak, hiszen az előző fordulóban a Barca felett aratott meglepő győzelem révén még van esélye a továbbjutásra is. Ha ugyanis nyer, a katalán sztárcsapat és a Porto csatája pedig döntéssel ér véget, pontban behozza a barcelonai vesztest. A doneckiek már pénteken lejátszották soros bajnokijukat a Polisszja Zsitomir ellen Lvivben gól nélküli döntetlenre végeztek. 15 játéknap után csak a 4. helyen állnak, vesztett pontok tekintetében viszont csak kettővel állnak rosszabbul a listavezető SZK Dnipro-1-nél, és ugyanannyival mint a még náluk is eggyel kevesebbet játszó másik nagycsapat, a Dinamo Kijev. Elég sok a sérültjük: Konopljának a combja nincs rendben, Csihrinszkij, Nazarina és Sved is biztosan távol marad, bizonytalan a bokáját fájlaló Bondar és Biondarenko játéka is. Az antwerpeniek távol maradói: De Laet (térd), Engels (Achilles), Ondrejka és Valencia (törés, ill. szárkapocscsont-repedés), Ekkelenkamp pedig eltiltását tölti. Az RFC ugyancsak pénteken játszott, Sint-Truidenben 1–1-et, ahhoz képest, hogy bajnoki és kupacímvédő, 11 pont a hátránya az éllovas St. Gilloise mögött. Az első meccsen Antwerpenben is sikerrel forított a Sahtar, 0–2-es félidő után győzött 3–2-re, nehéz elképzelni, hogy a Volksparkstadionban fordulhat a kocka. (A mérkőzést élőben az AMC Mikro alkalmazáson mutatjuk, éjjel a Sport2-n megismételjük.)

MILAN–DORTMUND és PSG–NEWCASTLE (F-csoport)

Már a sorsolás pillanatéban mindenki az F-jelű kvartettet titulálta „halálcsoportnak”, s a történtek teljesen visszaigazolták a várakozásokat. Ez az egyelen négyes, amelyben négy játéknap után bármelyik klub lehet csoportelső, de európai szereplését még ebbn az idényben befejező csoportutolsó is. Mi mindkét meccset egy időben, élőben adjuk az 1-es és a 2-es csatornánkon. Az első a két egyenlő közül a Milan–BVB  – legalábbis szerintünk, mi ezt választottuk stúdiós tálalásúnak, egyszersmind kollégánk, Petur András a helyszínről, a San Siróból kommentálja a találkozót. A Milan kicsiben amolyan „laziós”, azaz váratlan botlásokkal egyenrangú scudettoesélyesből üldözővé „fokozta le magát” az elmúlt fordulókban. Igaz, a Fiorentinát szombaton sikerült legyűrnie nehezen 1–0-ra, de láthatón a támadójátékkal, annak felépítésével, leginkább pedig a végjátékok kidolgozásával és befejezésével voltak súlyos gondjai a rossonerinek. Persze, Giroud és Rafael Leao nélkül azért nehéz, ezt Stefano Pioli mindenkinél jobban tudja és átérzi, de hát a nagy duóból kedd este is csak a francia világbajnok és vb-ezüstérmes térhet vissza, a portugál aligha. Sportiellóra, Caldarára és Kalulura szokás szerint nem számíthat a mester és egy másik csatárra, Okaforra sem. A Borussiából  – amely  a hét végén félidei 0–2 után nagyot fordított a Gladbach ellen, s ezzel tartja negyedik helyét a Bundesligában – továbbra is hiányzik Nmecha és Süle, erősen kétséges Schlotterbeck (kisebb betegség) és Sabitzer (combsérülés) szereplése, viszont legalább a cserepadra visszatérhet Haller és Adeyemi, mindkettő akár csereként is lendíthet a fekete-sárgák szekerén. A Milanon  a nagyobb teher, ha nem szerez pontot, már most, ha csak egyet szerez, két hét múlva inthet búcsút életben maradási reményeinek.
Párizsban a PSG alighanem mindent megtesz a „nemes bosszúért” az októberi newcastle-i 1–4-ért. Kimpembe, Nuno Mendes, Marquinhos és Zaire-Emery  hiányozhat ugyan, de a legnagyobb sztárok Luis Enrique rendelkezésére állnak, és a Monaco elleni 5–2 alapján nincsenek is rossz állapotban. A Newcastle sem panaszkodhat, 0–1-ről fordítva 3–1-gyel intézte el a Chelsea-t, visszaküzdve magát az élboly közelébe, igaz, a negyedik Aston Villához képest még így is 5 pont a hátránya. Elég terjedelmes, 9 játékosos a sérültlistája, ráadásul a védelem egyik oszlopa, Tonali sem játszhat eltiltás miatt. A találkozó éppúgy hátomesélyes, mint a kvartett valamennyi meccse, csak azért ott van az 1–4 utáni bizonyítási vágy, persze a szarkák meg azt igazolnák, megérdemelt volt októberi csaknem kiütéses sikerük is.

MAN. CITY–RB LEIPZIG (G-csoport)

Erlin Haaland márciusban egy ötöst vágott Janis Blaswich kapujába. Vajon hányszor talál be, betalál-e egyáltalán novemberben is? (Fotó: Getty Images)

Mindkét csapat már nyolcaddöntős, igazából csak presztízsértéke van a találkozónak. Főleg a lipcseieknek, hiszen a március 14-i 0–7 megsemmisítő erejű emlék lehet. Hiába változott azóta az edző személye és a csapat összetétele is, annak a 4-5 játékosnak, aki azt elszenvedte, nehéz lesz túllépni azon az emlékeken nyolc hónap elteltével is. Mindenesetre Guardiola megtiszteli azzal az RB-t, hogy kvázi gálacsapatával áll fel, pedig legjobbjai hatalmas rangadót vívtak három napja a Liverpoollal. Szoboszlai Dominik meglátogatta a lipcsei csapatot szállásukon, biztos adott egy-két jó tippet, mit kell csinálni az Etihadban mostanság a City ellen. Azért egy újabb gólzáporra nem nagyon kell számítani, a kékek alighanem aláírnának előre mondjuk egy 2–0-t is…

BAJNOKOK LIGÁJA, csoportkör, 5. forduló. Sport1 17:30 a nap felvezetése (műsorvezető: Takács Rita, szakértő: László Csaba és Várhidi Péter); Sport1 18:30 SS Lazio–Celtic FC (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: László Csaba és Várhidi Péter); AMC Mikro 18:45 (felv. Sport2 23:00) FK Sahtar Doneck–RFC Antwerp  (kommentátor: Fülöp László); Sport1 20:45 AC Milan–BV 09 Borussia Dortmund (kommentátor: Petur András, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kéri András és Várhidi Péter); Sport2 20:45 FC Paris Saint-Germain–Newcastle United FC (kommentátor: Haraszti Ádám); AMC Mikro 21:00 (felv. Sport2 1:00) Manchester City FC–RasenBallsport Leipzig (kommentátor: Fülöp Marcell); Sport1 23:00 a nap összefoglalója (kommentátor: Fülöp Marcell és Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kéri András és Várhidi Péter)