Ha Michael Jordan nem szeret, senki sem fog szeretni Chicagóban • SportTV

Ha Michael Jordan nem szeret, senki sem fog szeretni Chicagóban

2024. 01. 13. 16:31    
Olvasási idő: 4 perc

Talán még soha nem voltak olyan tiszteletlenek a chicagói szurkolók, mint tegnap este, amikor egy ünnepségen kifütyülték az egykori sikercsapat egyik kovácsát, a már elhunyt Jerry Karuse-t. A helyszínen tartózkodó özvegyét természetesen megviselte az eset. A közönség ezen reakciója egyértelműen visszavezethető Michael Jordanre és a The Last Dance-re.

Jerry Krause 1985 és 2003 között volt a Bulls GM-je. (Fotó: Getty Images)

Jelenleg a Chicago Bulls nem tartozik a liga jó csapatai közé, bár az tény, hogy 18-22-es mérleggel a keleti konferencia 9., még play-in helyén állnak, tehát akár még felfelé is elindulhatnának. A hírek mégis inkább arról szólnak, hova és hogyan tudnak játékost cserélni a cserehatáridő előtt, és nem arról, hogy a bajnoki cím lenne a céljuk. Tegnap este ki is kaptak 140-131-re a Golden State Warriorstól hazai pályán.

Ennek a találkozónak a félidejében ünnepelte meg a Chicago Bulls az idén útjára indított Ring of Honor elismerésének első osztályát. Amelyen több más korábbi Bulls ikon mellett például a komplett 95-96-os Bulls, Phil Jackson, Dennis Rodman, Scottie Pippen és Michael Jordan, illetve Jerry Krause előtt is tisztelgett a klub.

Mindenki megünnepelt és megtapsolt a közönség, a leghangosabban talán Phil Jacksont, aki ott volt a helyszínen (ellentétben a három sztárral, bár Rodman ment volna, csak a járatát törölték). Jerry Krause-t, illetve az özvegyét, Thelma Krause-t azonban hangos boo-zás fogadta, ahölgyet Ron Harper és Bill Wennington vigasztalta eközben. Borzasztó pillanat volt egy ilyen szép eseményen. Az alábbi videóban 4:50-kor kezdődik a kellemetlen rész:

Többen is megszólaltak a témával kapcsolatban, például Steve Kerr (aki egyébként az ellenfél vezetőedzője is volt ezen az estén), vagy Ron Harper, aki Krause özvegye mögött állt, továbbá a Bulls meccseinek kommentátora, Stacey King is, de DeMar DeRozan és az ESPN kollégái is elítélően nyilatkoztak a Bulls szurkolóiról. A klubvezetés, pontosabban a CEO, Michael Reinsdorf (a tulajdonos Jerry Reinsdorf fia) közleményben reaglt, amelyben kifejtette, hogy Krause hagyatéka tiszteletet és ünneplést érdemel.

Michael Jordan haragjának következménye

Krause megítélését a hosszú évek során Michael Jordan formálta ennyire szörnyűvé. Minden idők legnagyobb játékosa még a saját Hall of Fame beiktatását is kihasználta arra, hogy odaszúrjon egyet a Bulls egykori GM-jének, illetve a The Last Dance adta meg a legkeményebb kegyelemdöfést. Abban Krause volt beállítva főellenségnek, azt mondták, csak miatta nem maradt együtt a csapat, és nem nyert további bajnoki címeket… Sokszor idézték tőle azt a mondatot, hogy „Nem az edzők és játékosok nyernek bajnokságot, a szervezetek nyernek.”, ez Michael Jordannél különösen kiverte a biztosítékot, bár Krause szerint valójában ez eredetileg így hangzott: „Önmagukban az edzők és játékosok nem nyernek bajnokságot, a szervezetek nyernek.”

Tény, hogy Krause döntött arról, hogy lezárja azt a korszakot, de az is lehet, hogy éppen ezzel építette fel a legyőzhetetlen, „6-ból 6” Michael Jordan legendáját, mert előfordulhat, hogy ha még egy évig együtt tartják a csapatot, Jordan nem a csúcson vonul vissza, esetleg bejut a döntőbe, de ott kikap az ellenféltől.

Még Magyarországról is nagyon nehéz elfogulatlanul megítélni Jerry Krause munkáját, hiszen Michael Jordan szemén át láttatják azt legfőképpen nekünk, és ez a kép arról szól, hogy ő tette tönkre a nagycsapatot. Azt nem igazán, hogy egyébként épp Krause volt az is, aki felépítette azt, amelyhez sok olyan, olykor zseniális döntést hozott meg, ami nem tetszett például Jordannek. Nem volt tévedhetetlen, ahogyan senki sem az, ezt a Jordan utáni korszak öt éve is bizonyítja, de az nem jogos, hogy közellenségként kezelik, hiszen elévülhetetlen érdemei voltak. Néhány példa időrendben:

  • Jerry Krauset 1985-ben nevezték ki, és az egyik első lépése az volt, hogy szerződtette a csapathoz Tex Wintert, a legendás háromszög támadás (triangle offense) atyját.
  • Az 1985-ös darfton egy cserében megszerezte Michael Jordan későbbi testőrét, Charles Oakley-t (aminek később fontos szerepe lesz még).
  • 1986-ban annak ellenére választotta ki a drafton Brad Sellerst, hogy Michael Jordan mindenáron Johnny Dawkinst (amellett, hogy ez nem tetszett Jordannek, ennek még később lesz jelentősége).
  • Az ő ötlete volt 1987-ben szerződtetni segédedzőnek Phil Jacksont, majd 1989-ben ő nevezte ki Jacksont vezetőedzőnek. Kezdetben nagyon jó volt a kapcsolatuk, ami később megromlott és toxikussá vált.
  • 1987-ben a drafton úgy ügyeskedett, hogy egy nagyobb cserével megszerezte Seattleből az ötödik helyen kiválasztott Scottie Pippent Olden Polynice-ért (és az 1989-es első választását kicserélte a két alakulat, aminek lesz még jelentősége).
  • Szintén azon a drafton a 10. helyen kiválasztotta Horace Grantet. 1987-től játszott tehát együtt az első nagy hármas.
  • 1988-ban a New York Knickshez cserélte Michael Jordan legjobb barátját és testőrét, Charles Oakley-t, és így került a Bullshoz a csapat későbbi fontos kezdőcentere, Bill Cartwright. Michael Jordan ezen rettenetesen kiakadt, mert Las Vegasban tudta meg a hírt legjobb barátjáról, amikor épp együtt voltak egy Tyson-gálán. Mellette a Knickstől kapott elsőkörös kellett ahhoz, hogy Will Perdue is a Bullsnál kezdje NBA-s pályafutását (ennek is komoly szerepe lesz még a jövőben).
  • 1989-ben amellett, hogy kinevezte vezetőedzőnek, a Seattle Supersonicstől visszaszerezte Brad Sellersért a Bulls saját elsőkörös választását, és azzal BJ Armstrongot
  • 1990-ban a drafton a horvát Toni Kukocot választotta a Bulls a második körben. Jordan Kukoc miatt is utálta eredetileg Krause-t, amiért túlságosan elismerően nyilatkozott a horvátról (akkoriban az európai játékosok megítélése még nagyon más volt). Jordan konkrétan azt mondta egyszer, hogy amikor a Dream Team a horvátok ellen játszott, akkor ők Pippennel nem is Kukoc ellen hajtottak, hanem Jerry Krause ellen. Kukoc egyébként végül 1993-ban ment át Európából a Bullshoz.

Az 1991-1993 közötti időszakot mindenki nagyon jól ismeri, három bajnoki cím lett az eredménye, majd Jordan az első visszavonulása, és elkezdődött a második három bajnoki címének felépítése. Kukoc 1993-ban Amerikába költözött Jordan 1995-ben visszatért.

  • 1995 nyarán példátlan érzékkel megkötötte az NBA történetének leginkább egyoldalú cseréjét. Jött: Dennis Rodman, ment: Will Perdue. vele összeállt a nagy hármas (Kukoccal együtt a nagy négyes).

A The Last Dance ezt eléggé hosszan kifejtette, de 1997 nyarán a rossz kapcsolat odáig vezetett Krause és Jackson között, hogy megegyeztek, 1998-ban mindenképpen elköszön Jackson a csapattól. Jordan narratívája szerint mindent Krause tett tönkre, azonban volt rá esély, hogy Jackson mégis hosszabbítson…Krause belekezdett az újjáépítésbe, és a 98 utáni első négy szezon a Bulls franchise történetének négy legrosszabb szezonja. A mélypont a 2000-01-es 15-67-es szezon volt. Végül 2003-ban köszönt el a Bullstól és az NBA-től. Ez követően az MLB-ben dolgozott (ahol egyébként NBA-s pályafutása előtt is). 2017-ben hunyt el.

Nekünk magyaroknak nagyon fontos, hogy a csonka 1999-es szezon előtt Krause volt az a GM, aki lehetőséget adott Dávid Kornélnak is arra, hogy bekerüljön az NBA-be.

A The Last Dance egy csodálatos produkció volt, ami a COVID-19 alatt egy világ számára nyújtott kiváló szórakozást, és ami tovább építette Michael Jordan szobrát. Azonban most már tényleg úgy tűnik, hogy ennek azért túl nagy ára volt, Jerry Krause megítélését tényleg porba tiporta, ahogyan az is köztudott, hogy a sorozat óta Michael Jordan és Scottie Pippen nem beszél egymással.

Nézz NBA-t a Sport TV-n:

Alley-oop: január 13., szombat 21:30, Sport1 (élő)

Milwaukee Bucks – Golden State Warriors: január 14., vasárnap 2:00, Sport1 (élő); január 14., vasárnap 9:15, Sport2 (felv.)

NBA Action: január 14., vasárnap 11:15, Sport1

Denver Nuggets – Indiana Pacers: január 14., vasárnap 21:30, Sport1 (élő)