Második ismétlő Mester kerestetik • SportTV

Második ismétlő Mester kerestetik

2024. 02. 02. 13:21    
Olvasási idő: 3 perc

Lendületesen indul a dartsidény. Még csak az új esztendő ötödik hetében járunk, de már túl vagyunk egy világbajnoki döntőn, a World Series első két viadalán, a legjelentősebb egyéni sorozatverseny, a Premier League nyitó estjén, s még vasárnap estig megrendezik az év első major tornáját, a Masterst is.

Chris Dobey a Masters történetének második címvédésére, s MVG után a második duplázásra is pályázik (Fotó: Getty Images)

Minden tévés szupertornának van egy csak rá jellemző specialitása. A Masters, amelyet magyarosan Mesterek tornájának is nevezhetünk, az aktuális világranglista első 24 helyezettjét szólítja tábla elé versenyezni. Az első nyolc kiemelt státust élvez, csak a második fordulóban kezdi meg a szereplését, előtte pénteken a 9-16. helyezett nyolcas egy-egy tagja mérkőzik meg  a 17-24. pozíciót elfoglaló dartsossal. Szombaton két szakaszban játsszák a nyolcaddöntő, vasárnap délután  a negyed-, este az elődöntőkre kerül sor, no és persze a fináléra.  Az első kötr összecsapásai az egyik fél 6, a szombati és a vasárnap délutáni meccsek tíz, az esti program három csúcsmérkőzése 11 győztes legjéig tartanak.
A pénzdíjak „major torna szabásúak”: a győztes 65 ezer, a döntős 30 ezer, a két elődöntős 20-20 ezer, a negyeddöntő vesztesei 12-12 ezer fontot, az egy meccset nyerők 7500-at kapnak a bankszámlájukra, s a nyolc csak egyszer játszónak is jut egy-egy négyezer fontos utalás.

A torna teljes időrendje

(Forrás: PDC)

A torna első kiadását 2013-ban „természetesen” Phil Taylor nyerte meg, a döntőben 10–1-re „tönkreverve” kedvenc pártfogoltját, Adrian Lewis, aztán egy évig még maradt a trófea Angliában James Wade révén, majd következett egy ötös nyerő széria Michael van Gerwentől (2015–19), azóta viszont a négy utolsót ismét négy különböző játékos nyerte meg, Wright, Clayton, Cullen és Dobey.

A címvédő Chris Dobey, aki az első napon, pénteken Andew Gildinggel játszik,  arra pályázik, hogy MVG után a második olyan játékos legyen, aki kétszer megnyer, s egyben címet is véd a Mastersen – persze mindkettőben MVG egyelőre az egyetlen.
„A Mastersen nyertem el első tévés címemet, ez tehát olyan esemény, amely kellemes emlékeket idéz fel bennem. Jól haladtam az edzésmunkában a vébé után, biztos vagyok benne, hogy meg tudom tartani a jó formámat. Még mindig úgy gondolom, hogy sok van még bennem, talán ez az év meghozza a nagy áttörést. Andrew is egy nagy nyertes, megvan a maga sajátos stílusa. Ezzel meg kell küzdenem, de remélhtőleg sikerrel járok” – mondta a címvédő.

Mighty Mike-nak ha nyer, annyi Masters-címe lehet, mint a világ összes többi dartsosának együttvéve (Fotó: PDC/Steve Paston)

Ha Dobey nyer, a szombati nyolcaddöntőben éppen a rekorder MVG-vel kell megküzdenie, aki újabb Milton Keynes-i sikeréval éppen annyiszoros nyertes lehetne, mint a világ összes többi játékosa 2016 óta.  A hollanfd zseninek idén már van tévés tornagyőzelme, aegy másik, nemzeti Mesterek tornáját nyerte meg, a hazájáét, amelyet a múlt héten a World Series-sorozat részeként rendeztek meg. „Mindig jó címeket nyerni. Nagyszerű élmény volt Den Boschban nyerni, de utána gyorsan vissza kell térned a valóságba, hiszen rengeteg verseny vár ránk az új idényben. Jól érzem magam játék közben, pozitív vagyok, alig várom az új viadalt. Minden versenyen jól akarok szerepelni, de mindig összpontosítani kell, szóval meccsről meccsre, tornáról tornára kell haéamom” – vélekedett a féltucatodik Mester-címre hajtó Mighty Mike.
A vb-győztes Luke Humphries, aki 20 egymást követő tévés meccsen maradt veretlen. de azóta három tornán is kikapott egyszer-egyszer, szombaton a második körben rögvest nagy ellenfelet kap, az Európa-bajnok Ross Smith vagy egy másik honfitárs, Stephen Bunting lesz az ellenfele. „Valószínűleg célpont van a hátamon. Nem érzem magamon a nagy nyomást mégsem. Nem érzem azt, hogy mindenki kétségbeesetten engem akarna legyőzni, de úgy gondolom, volt egy kis kiengedés a vébé után. Az edzésfomám azért ingadozik egy kicsit, hol fel-, hol lefelé liftezik. Mindenki tudja, hogy szeretek sokat edzeni, de alkalmazkodnom kell a sűrű menetrendhez, de azt hiszem, nemsokára ismét 2023-as formámban tudok játszani. Izgalmas esztendő lesz nekem, gondoskodnom kell róla, hogy keményen dolgozzak él eltökélt maradjak további címek megnyerésére – vélte a világelső.
Cross is szombaton kezd majd, a pénteki Heta–Clemens mérkőzés továbbjutójával küzd meg a negyeddöntőért. Örvendetesen visszatért jó formájához 2023-ban, két World Series-tornát nyert meg egymás után, majd győzött a novemberi Grand Slam of Dartson, végül az elődöntőig menetelt a vb-n. „A játékom nagyon jól alakult tavaly, a sikeréhségem visszatért, azt hiszem, a legjobb készletekkel játszom, amióta 2018-ban megnyertem a vébét. Szellemileg jobban érzem magam, mint az elmúlt években, és készen állok rá, hogy versenyben legyek a legjobbakkal.”

Michael Smithnek és Nathan Aspinallnak is a „Mesterek bajnoka” cím még hiányzik e gyújteményéből (Fotó: pdc.com)

Nem lesz könnyű ellenfele a csütörtökön a Premier League cardiffi nyitó fordulóját megnyerő 2023-as világbajnok Michael Smithnek sem, hiszen a Dimitri Van den Bergh–James Wade (utóbbi a 2014-es Masters-győztes) csata továbbjutójával kell összecsapnia.
Az egyetlen változás az eredeti menetrenden, hogy Gerwyn Price még csütörtök délután, még a cardiffi PL-est előtt személyes okokra hivatkozva lemondta a részvételt, így  Daryl Gurney lépett a helyére, aki pillanatnyilag 26. a világrangsorban és eredetileg a tartalékok közé volt tervezve. Az északír klasszis vagy a 2022-es Masters-győztes Joe Cullennel vagy honfitársával, a tavalyelőtti ifivilágbajnok Josh Rockkal játszik a legjobb 8-ba kerülésért.

Kapcsolódó

THE MASTERS 2024, AZ ELSŐ NAP PROGRAMJA

Első forduló, a nyolcaddöntőbe jutásért

Dirk van DUIJVENBODE (holland)–Ryan SEARLE (angol)
Jonny CLAYTON (walesi)–Krzysztof RATAJSKI (lengyel)
Dave CHISNALL (angol)–Martin SCHINDLER (német)
Damon HETA (ausztrál)–Gabriel CLEMENS (angol)
Dimitri VAN DEN BERGH (belga)–James WADE (angol)
Chris DOBEY (angol)–Andrew GILDING (angol)
Joe CULLEN (angol)–Josh ROCK (északír)
Stephen BUNTING (angol)–Ross SMITH (angol)

DARTS. The Masters, Milton Keynes. Sport1 20:00 az első napi mérkőzések a nyolcaddöntőbe jutásért (kommentátor: Bartha „2×9 nyilas” Zoltán, szakkommentátor: Vereczkey Lajos)