Döntő-ismétlés a berlini első körben • SportTV

Döntő-ismétlés a berlini első körben

2024. 02. 08. 00:22    
Olvasási idő: 3 perc

Az idei darts PL izgalmasan indul. Már az első körben megismétlődik a múlt heti finálé, s persze mindenki kíváncsi, hogy a Masterst önhibáján kívül kihagyó tinizseni, Luke Littler képes lesz-e ismét pontot szerezni a top 8 hetente ismétlődő minitornáján.

Smith az első forduló után megnyerné a másodikat is (Fotó:PDC/Lawrence Lustig)

Michael Smith valósággal elsöpörte Cardiffban a helyi kedvenc Gerwyn Price-t az első este döntőjében. A duó most újra összecsap  a Mercedes-Benz Arénában. A 2023-as világbajnok angol öt 180-ast dobva múlta felül a Jégembert, előtte  a regnáló bajnok Michael van Gerwent és a tizenéves szenzáció Luke Littlert is kiütötte a nyeregből.
„A győzelem az győzelem, és szeretek győzni! Még rengeteg mindenen kell dolgoznom, de öt pontot szerezni a nyitó estén mindig jó érzés! Nyilatkoztam korábban, hogy tudom, miként kell nyerni – még ha küszködök is, akkor is tudok fontos dobásokat megcsinálni, és mindent a megfelelő időben összerakni. Lendületet szereztem  a második estre, és nincs rajtam nyomás a pontszerzésre.”

Smith és Price „visszavágójának” győztese az elődöntőben a hétszeres PL-győztes Michael van Gerwen és Nathan Aspinall, a World Matchplay bajnoka csörtéjének nyertesével meccsel. Mindketten pont nélkül kezdenek, MVG Smithtől, The Asp a másik döntős Price-tól kapott ki idei első PL-meccsén. Aspinall aztán beverekedte magát a múlt hétvégi Masters elődöntőjébe, majd kikapott az ihletett formában játszó Stephen Buntingtól, aki aztán Van Gerwent is detronizálta, elvette tőle a a címet. A holland szupersztár mindössze tíz leget engedélyezett ellenfeleinek első három meccsén Milton Keynesben, de a merseyside-i játékos elragadta tőle a Masters-koronát, amely a hollandnak a hatodik lett volna.
„Még sok minden vár rám” – szögezte le a háromszoros világbajnok, aki a múlt hónapban hazai pályán, Den Boschban megnyerte a Holland Masterst. „Az egész Michael elleni meccsen kicsit bizonytalan voltam, és ennek nem szabadna megtörténnie velem. Egyszerű a dolog. Még nem vagyok formában. Még mindig küzdök itt-ott, és tudom, hogy sokkal jobban is tudok játszani. A megfelelő pillanatokban kell teljesítened. Sokat kell nyernem, de keményen meg kell dolgozni érte.”

 A tizenéves szenzáció, Luke Littler a német fővárosban a második minitorna egyik főszereplője is lehet, mivel a 17 éves játékos a 2019-es második Rob Cross-szal találkozik a januári világbajnoki elődöntő megismétlésében. Littler két 100 feletti átlagot produkált múlt csütörtöki debütálásán, és bejutott az elődöntőbe. Akárcsak Cross, aki szintén két pontot szerzett, amikor visszatért a Premier League-be.  A warringtoni csodagyerek, Littler 106-os átlagot ért el Cross legyőzésekor az Alexandra Palace-ban a múlt hónapban, a 2018-as világbajnok pedig tele volt dicsérettel a fiatal sztárról a legutóbbi találkozójuk előtt.
„Luke csodálatos gyerek, de még mindig le akarom győzni. Őszintén nem hiszem, hogy az olyan tapasztaltabb srácok közül, mint Michael van Gerwen, Gerwyn Price, Peter Wright vagy én, tizenhét éves tinédzserként gondolnak rá. Csak úgy látjuk őt, mint akit le kell győznünk a színpadon. Zseniálisan viselkedik, úgy tűnik, mintha évek óta foglalkozna a sporttal, ahogyan kezeli a nyomást és a médiát. Nagy meccs lesz ez mindkettőnknek. A kiszállózásom sokba került Cardiffban. A pontszerzésem pályafutásom legjobbja volt. Tehát ha rendezem a befejezésemet, veszélyes leszek” – elemzett 2018 világbajnoka.

Az esti utolsó negyeddöntőben a világbajnok Luke Humphries a skót veterán Peter Wrighttal mérkőzik meg. Mindkét játékos pályázik arra, hogy 2024-ben pontot szerezzen Premier League-ben. Snakebite a negyeddöntőben alulmaradt Crosstól Cardiffban, bár a kétszeres világbajnok dacos hangulatban van a világelső elleni küzdelem előtt.
„Könnyen mondhattam volna, hogy a világbajnokság után visszavonulok Sikeréhség és harckészség van bennem. nem mentem nyugdíjba, nem borulok fel. Rengeteg feladat jön az idén. Rengeteg címet fogok nyerni. Gyengén játszottam a múlt héten, de nagyon ideges voltam. Kipróbáltam néhány dolgot a színfalak mögött, és remegtem az idegtől. Mindig is jól kijöttem Luke-kal, és tiszteletben tartom az általa végzett munkát és a leadott teljesítményt. Elhivatottságról tett tanúbizonyságot, ami megmutatja a többi játékosnak, példát ad, hogy ha ugyanezt megteszi, akkor ő is hasonló eredményeket érhet el” – érvelt az extravagáns skót, aki inkább a népszerűségével, mint eredményeivel szolgált rá, hogy MVG után a második legtöbb, 11. alkalommal is tagja lehessen a nyolcfős elitmezőnynek.

Kapcsolódó

PREMIER LEAGUE 2024, A MÁSODIK MINITORNA PROGRAMJA

Negyeddöntő
Nathan ASPINALL (angol)–Michael van GERWEN (holland)
Michael SMITH (angol)–Gerwyn PRICE (walesi)
Luke LITTLER (angol)–Rob CROSS (angol)
Luke HUMPHRIES (angol)–Peter WRIGHT (skót)
Elődöntő
ASPINALL/VAN GERWEN–SMITH/PRICE
LITTLER/CROSS–HUMPHRIES/WRIGHT
Döntő
AZ ELŐDÖNTŐ GYŐZTESEI

(A mérkőzések az egyik fél hatodik megnyert legjéig tartanak.)

AZ ÁLLÁS AZ 1.  FORDULÓ UTÁN

DARTS PREMIER LEAGUE,  Berlin, Mercedes-Benz-Arena. Sport1 20:00 a második minitorma mérkőzései (kommentátor: Fülöp „180” László, szakkommentátor: Vereczkey Lajos)