Koppenhágában is leckét adna a Unitednek a City • SportTV

Koppenhágában is leckét adna a Unitednek a City

2024. 02. 13. 16:34    
Olvasási idő: 3 perc

Különös a két nagy városi vetélytárs hazai és nemzetközi erőviszonyainak összehasonlítása. A Manchester City közös 143 éves históriájuk első 130 évében a United árnyékában húzódott meg, aztán az előző évized elején utolérte, elhúzott tőle, és most tekintélyes előnyben van az ősi rivális előtt. Noha két meccs körülményei mindig mások, most egy kis plusz összehasonlításra is nyílik lehetőség: Manchester régebbi és korábban uralkodó csapata ennek a BL-kiírásnak a csoportkörében járt már a koppenhágai Parkenben, amelyben 2–0-s és 3–2-es vezetés után 4–3-ra vereséget szenvedett. A nyolcaddöntőben a City most ugyancsak a dán bajnok otthonában játssza le a nyolcaddöntő első találkozóját.

Julián Álvarez és Erling Haaland a Parkenben együtt rohamozhatja a hazaiak kapuját (fotó: Getty Images)

Az FC Köbenhavn hatodik alkalommal szerepel a BL-ben, a 2016–17-es kiírás óta először. Három ízben is csak utolsó helyen végzett csoportjában, egyszer – éppen ezt megelőző fellépése idején – harmadikként az Európa-liga-playoffban folytathatta (amelyben ment egy kört, majd a nyolcaddöntőben s későbbi finalista Ajax búcsúztatta), s most másodszor története során érte el a kieséses fázist. Tavaly a csoportkörben találkozott a Cityvel, az Etihadban 5–0-ra kikapott, de a Parkenben gól nélküli döntetlennel pontot rabolt a kékektől. (Nem ez volt a két klub első találkozása, 2009-ben az UEFA-kupa-nyolcaddöntőbe jutásért ugyanez volt az eredménystruktúra, más gólszámmal: Manchesterben 2–1, Koppenhágában 2–2 volt az eredmény, s a City jutott tovább, de csak a negyeddöntőig jutott.)
Háromkörös selejtezőn keresztül jutott el a főtábláig az izlandi Breidablík (2–0, 5–3), a cseh Sparta Praha (0–0, 3–3, 11-es párbajban 4-2) és a lengyel bajnok Raków Czestochowa (1–0, 1–1) kiverésével. A csoportkörben 2–2-re végzett a Galatával Isztambulban (0–2-ről egyenlítve), majd a Parkenben 2–1-es vereséget szenvedett a Bayerntől. A harmadik meccsnapon manchesteri City-szomszéd Unitedtől az Old Traffordban 1–0-ra kikapott ugyan, de Jordan Larsson az utolsó percben kihagyott egy büntetőt. Két hét múlva a Parkenben az FCK 0–2-ről egyenlített, majd az utolsó tíz percben 2–3-ról Lerager (83. perc) és a szíriai-svéd Bardghji góljával megfordította a találkozót. Ennek a meccsnek nagy szerepe volt később a dánok továbbjutásában és a háromszoros BEK-/BL-győztes utolsó helyében, amely miatt tavasszal már nem is szerepelhet Európában. (Azon a találkozón ért véget a dánok 8 meccses góltalan sorozata Premier League-klubok ellen. Egyszersmind az volt másodiki győzelmük angol klub elleni 15. kupameccsükön, s egyike annak az ötnek, amelyen egyáltalában a kapuba találtak. Korábban egyszer jutottak el a nyolcaddöntőig, akkor is angol klubbal, a Chelsea-vel meccseltek, 2010–11-ben Londonban 2–0-ra kikaptak, otthon gól nélkül végeztek.) Az ötödik napon egy 0–0-val elrontották Münchenben a bajorok 19 meccses hazai győzelmi sorozatát, majd a záró napon ki-ki meccsen 1–0-ra megverték a Galatasarayt (utólag kiderült, egy döntetlen is elég lett volna a továbbjutást jelentő 2. helyhez). Amúgy a Bayern ellen a 2. napon elszenvedett 1–2 egyik volt annak a két vereségnek, amelyet legutóbbi egy tucat hazai meccsen elszenvedett (5 gy., 5 d.), a másik a PSV elleni 0–4 volt az Ekl előző idénybeli csoportkörében. A Bayern-blama egyben lezárt egy hatmeccses veretlen sorozatot a csoportkörben (1 gy., 5 d.) a Real Madrid elleni 2013–14-es csoportkör 6. fordulós 0–2-je óta, egyben csupán a harmadik vereség otthon a legutóbbi 19 találkozón a Parkenben (8 gy., 8 d.)
A BL-indulás közvetlen előzményét a rekordot jelentő 14. dán bajnoki cím megszerzése jelentette, amely 8 idényen belül az ötödik arany volt. Emellett a Dán Kuopát is elhódították, hatodszor duplázva históriájukban.

Pep Guardiola a Cityvel ismételne, amellyel utolérné Ancelottit az edzői örök BEK-/BL-győzteslista élén (Fotó: Getty Images)

A ManCity a 2013–14-es kiírás óta minden esztendőben szerepel a BL nyolcaddöntőjében. Eredménymutatója ebben a szakaszban 7 továbbjutás, 3 kiesés. Mind a hét siker idegenbeli első mérkőzés után következett, a három bukás hazai nyitó meccs után. Az előző idényben a Lipcse elleni továbbjutás sorozatban a hatodik volt az angol bajnoknak a nyolcaddöntőben. Guardiola csapata az elmúlt 7 idény során mindig megnyerte csoportját a főtáblán. Ebben az idényben természetesen alanyi jogon volt csoportkörös, a G jelű négyesből a maximális 18 ponttal jutott tovább, oda-vissza legyőzve a német RB Leipzig, a svájci Young Boys Bern és a szerb Crvena zvezda együttesét.
Tavaly nyerte el fennállása során először a BL-trófeát, ugyancsak a G-csoport élén végezve, majd a kieséses szakaszban 3-3 győzelemmel és döntetlennel legyűrve sorozatban a Leipziget, a Bayern Münchnt és az akkor címvédő Real Madridot. A csúcs elérését a fináléban az olasz Internazionale elleni 1–0 jelentette. A sikerrel Pep Guardiola belépett a háromszoros BEK-/BL-győztes edzők sorába (az előző kettőt a Barcelonával szerezte), a liverpooli Bob Paisley és a Reallal triplázó Zinédine Zidane mellé. Náluk többször, négyszer csak Carlo Ancelotti vezette aktuális csapatát a trófea megnyeréséig a legértékesebb európai kupasorozatban.
A hét végén a City Haaland duplájával 2–0-ra győzte le az Evertont, s két ponttal a Liverpool mögött 2. a Premier League bajnoki táblázatán, egy meccsel kevesebből, mint a vörösök. Az FCK a 17. játéknapon otthon 2–1-re kikapott az Aarhustól, és 3. a Superligaen tabelláján, 3 ponttal a Midtjylland és kettővel az örök rivális Bröndby mögött.
A meccsen hiányzója a hazaiaknak lesz több, mondhatni a térd az ő Achilles-sarkuk, ugyanis Sander, Hocsolava és Boilesen is térdsérülés miatt nem szerepelhet az együttesben, Lerager pedig eltiltását tölti, emellett Meling combsérülés miatt aligha játszhat. Guardiolának gyakorlatilag nincs kényszerből hiányzója, csak az nem játszik, akit ő nem rak a csapatba. Az UEFA előzetese szerint a csatárduó Julián Álvarez és Haaland lesz, akik a csoportkörben csak a Zvezda ellen hazai meccsen (3–1) kezdtek – és fejezték be a meccset – együtt, azon a találkozón az argentin világbajnok duplázott.

Kapcsolódó

FCK–MAN. CITY kupamúlt

Egymás ellen: 4 mérkőzés, 2 döntetlen, 2 City-győzelem, 3–9-es gólkülönbség.
Örök európai kupaszereplés: 29 kupaévad–248 mérkőzés–103 győzelem–65 döntetlen–80 vereség / 361–283 gólok (az örökranglistán: 52.), ill. 23–195–111–39–45 / 379–202 (ör.: 48.)
BEK-/BL-szereplés: 17–106–43–28–35 / 147–128 (ör.: 41.), ill. 14–125–72–24–29 / 263–138 (ör.: 22.)
Legjobb BEK-/BL-eredmény: nyolcaddöntős (2011, 2024), ill. győztes (2023)

BAJNOKOK LIGÁJA. Sport1 20:00 a játéknap felvezetése (műsorvezető: Petur András, szakértő: Hajdu Attila, Hrutka János és Várhidi Péter); Sport2 20:45 FC Köbenhavn–Manchester City FC (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hajdu Attila, Hrutka János és Várhidi Péter); Sport2 23:00 összefoglaló a nap eseményeiről FC (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hajdu Attila, Hrutka János és Várhidi Péter);