Bajban lévő nagyok: hogyan tovább? • SportTV

Bajban lévő nagyok: hogyan tovább?

2024. 02. 17. 14:57    
Olvasási idő: 2 perc

Szombaton két olyan nagycsapatot mutatunk, amelyek az elmúlt hetekben önmagukhoz képest mélyebbre került. A Juve elől elúszni látszik a scudetto, a Napoli pedig már Európától is távolodik őszre, miközben még a mostani idényben a csúcskupában életben van. Lesz azért felfelé igyekvő csapatunk is, az Atalanta, amely a régi edzővel, Gasperinivel ismért a korábbi magaslatok felé tör. A három meccsben a közös: mindhármat a Sport 2-n láthatják, szépen egymás utánban, élő közvetítéssel.

Vlahovicsnak szokott menni a Hellas ellen. Most is szüksége lenne rá a Juvénak az Allianzban (Fotó: Getty Images)

A Napoli–Genoa találkozó afféle vízválasztónak látszik a Partenopeinek. Az utóbbi időszak vegyes eredményei a 10. helyig nyomták le, igaz, van egy elmaradt meccse is, de azt a szorult helyzetben lévő Sassuolo ellen kell lejátszania Emilia Romagnában. Igaz, a vesztett pontokat tekintve azonosan áll a konferencialigás Romával, így aztán Mazzari mester válaszúton áll: vagy a Serie A-ra koncentrál az újabb kupaszereplésért, vagy 19-re lapot húz és minél tovább akar jutnia BL-ben. Őszintén szólva a végső győzelemre a csúcskupában vajmi kevés az esélye, de ebben a  mentáűlis állapzötban játékosai aligha képesek mindkét fronton helytállni.
A Genoa újoncként kiválóan helytáll, s akár képes lehet újabb pontszerzésre,, mint az őszio meccs 2–2-je volt a Marassiban…

A hazai  Verona kieső helyen tanyázik, de ha este a Sassuolo újra bukik Bergamóban, akár egy ponttal is már előrelép egyet, éppen a kieső vonal fölé. A Juventus viszont két vesztes mérkőzés után már 10 pontos hátrányban van az Interrel szemben, azonos meccszámnál. Ha nyer, 7-re zárkózik fel, de inkább hátra kell pillantgatnia, hiszen a Milan egypontnyira zárkózott fel. Igaz, az 5. Bologna már,1-re van, azaz a visszatérés nemcsak Európába, hanem egyenesen a BL-be garantálva van.
Allegri mester visszateheti a csapatba első számú csatárát, Dusan Vlahovicsot, akit nélkülöznie kellett az Udinese ellen a múlt héten. Úgy tűnik, combproblémája rendbe jött, a héten teljes intenzitással edzhetett a társakkal. A szerb center hat gólja következtében a hónap játékosa lett januárban azaz összes gólja fele az év első hónapjában született –  , most ő lehet a csatárduó másik tagja Kenan Yildiz mellett, vár Milik teljes készenlétben áll bármelyikük helyettesítésére. Kean, De Sciglio és a tartalékkapus Perin továbbra is bevethetetlen. Danilo visszatérhet eltiltása letöltése után, most viszont a másik brazil védő, Bremer kénytelen kihagyni a meccset, most őt „fegyelmezik”.
A Veronából csak Juan Manuel Cruz hiányzik, Suslov viszont visszatérhet eltiltása után. Serdar is bekerülhet a kezdőbe, míg a lengyel csatár Karol Swiderski az amerikai Charlotte FC-ből kölcsönben érkezése óta először kerülhet az együttesbe,  különösen Henry és Bonazzoli távollétében.

Az Atalanta–Sassuolo összecsapás mindkét résztvevőnek roppant lényeges. Gian Piero Gasperini csapat BL-helyen (4.) van, s nem is akarja azt átengedni senkinek sem. Egyre magabiztosabb játékkal sorra szerzi pontjait, legutóbbi tíz meccséből csupán egyet vesztett el, a legutóbbi négyet meg is nyerte, ráadásul mindössze egy kapott góllal. Előbbre ugyan aligha léphet (a Milannak 11-gyel van többje, igaz egy meccsel többől), de öt csapat van mögötte hat ponton belül. , azzal egy pillanatra (meccsre) sem engedhet ki.
A vendég Sassuolo egy ponttal áll a már kieső Verona előtt, ő sem hagyhat ki egyetlen pontszerzési lehetőséget sem, különben lezáródik 11 éve tartó élvonalbeli periódusa.
Mivel De Ketelaere remekül pótolta Lookman gólerejét, Gasperini nem biztos, hogy erőltetni fogja az Afrika-kupáról ezüstéremmel hazatérő nigériai csatár kezdőbe jelölését. Palomino izomsérülése miatt az Atalanta egyetlen sérülés miatti hiányzója lehet, a védő csak két hét múlva térhet vissza az együttesbe. Ederson visszatérhet a La Dea középpályájára.
A vendégegyüttesből Volpato és Toljan szereplése kérdéses, Berardi térd-, Obiang pedig Achilles-sérülés miatt nem játszhat, utóbbi márciusig bevethetetlen marad. Legutóbbi két bajnokiján, Bolognában és a Torino ellen is sárgát kapott Doig, aki öt színes lapja miatt kimarad.

Kapcsolódó

TÉNYEK, CSÚCSOK, SOROZATOK (Serie A, ’24. 2. 17.)

NAPOLI–GENOA

A Napoli veretlen maradt 20 meccsen a Genoa elleni 21 bajnokijából (14 gy., 6 d.), a Grifone egyetlen sikere éppen februárban sikeredettm három éve (2–1). + A Napoli 23 meccséből már 8-at elvesztett ebben az idényben, az előző két esztendőben a teljes szezonban kevesebbszer kapott ki ennél (2021–22-ben 7-et, az előző idényben négyet). + Giacomo Raspadori kedvenc ellenfele a Genoa, négy gólt szerzett a griffmadarasok ellen. Legutóbbi élvonalbeli gólját novemberben érte el a Salernitana ellen, azóta 12 mérkőzést játszott anélkül, hogy a kapuba talált volna  ennél hosszabb góltalan sorozata csak kétszer volt az élvonalban: 14, 2021 augusztusa és decembere, valamint ugyanannyi 2022 szeptembere és 2023 áprilisa között.

VERONA–JUVENTUS

A Verona a legutóbbi 9 mérkőzésből 7-szer veretlen maradt (3 gy., 4 d.) a Bentegodiban a Juventus ellen, viszont elvesztette a legutóbbit 1–0-ra 2022 novemberében. Ha veszít, első ízben kap ki  kétszer egymás után otthon a zebrák ellen. + Csak az Inter kapott kevesebb gólt (6) a Juventusnál (9) idegenben az idényben, másfelől viszont csak az Empoli szerzett kevesebb gólt (8) otthon, mint a Hellas Verona (12). + Federico Chiesa egyetlen gólt sem szerzett a Verona elleni 5 bajnokiján, csak a Roma (10) és a Juventus (8) ellen játszott több mérkőzést anélkül, hogy betalált volna.

ATALANTA–SASSUOLO

Az Atalanta megnyerte mind a hat legutóbbi hazai meccsét a Sassuolo ellen. Egyazon ellenfél ellen csak kétszer volt hosszabb sorozata históriája során – hetes a Bologna ellen 2013 és 2021, valamint nyolcas a Livorno ellen 1947 és 2014 között. + A Torino elleni 1–1 után ha ikszel, a Sassuolo két vagy több remit egymás után először játszik 2022 augusztusa és szeptembere óta (akkor hármas volt a széria). + A 2022–23-as idény kezdete óta Andrea Pinamonti  szerezte a legtöbb gólt az öt európai topbajnokságban anélkül, hogy egy gólpasszt adott volna (13-at, ugyanennyi van a villarreali José Luis Moralesnek is).

Serie A, 25. forduló. Sport2 14:45 SSC Napoli–Genoa CFC (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakkommentátor: László Csaba); Sport2 17:45 Hellas Verona–Juventus FC (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Takács Rita, szakkommentátor: László Csaba); Sport2 20:45 Atalanta BC–Sassuolo Calcio (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakkommentátor: László Csaba)