MVG tovább diktálja a tempót? • SportTV

MVG tovább diktálja a tempót?

2024. 02. 22. 12:27    
Olvasási idő: 3 perc

A második és a harmadik forduló a hétszeres bajnok Michael van Gerwené volt a darts PL idei sorozatában – a holland zseni telhetetlen, meg sem állna a tripláig.

Mighty Mike: irány a sorozatban harmadik ninitornasiker! (Fotó: pdctv.com)

A rekorder s egyben címvédő Van Gerwen  már hárompontos előnnyel vezeti a táblázatot, az első éjszaka nullázása után Berlinben és Glasgow-ban már a legjobbnak bizonyult. A német fővárosban mindhárom mérkőzését 100 feletti körátlaggal nyerte meg, a glasgow-i döntőben a világbajnok-világelső Luke Humphriest verte meg sódöntő szettben, azaz sorozatban hat győzelemnél tart. A 34 esztendős, háromszoros vb-győztes most az első meccsén Gerwyn Price-szal mérkőzik meg az Utilita Arenában, azaz megismétlődik a tavalyi kiírás londoni nagydöntője. Ebben a kiírásban még nem mérkőztek meg, de a tavalyi newcastle-i döntőt ők vívták, akkor a walesi fantasztikus 114.96-os átlaggal 6–1-re valósággal kiütötte Mighty Mike-ot. MVG az északkelet-angol városban akár már beállíthatja tavalyi összes minitorna-győzelmét, de nem hajlandó annyira előre tekinteni az idei sorozatban.
„Tavaly azt mondtam magamban, mennyi hetet akarok megnyerni, ezt vagy azt a majort akarom, de idén másképp csinálom. Hétről hétre, meccsről meccsre akarok csak előre nézni és meglátom, mi történik. Talán akkor leszek a legjobb. Az elmúlt években nagy nyomás nehezedett a vállamra, néhány versenyen jól is teljesítettem. Ennél is fontosabb nekem, hogy előre nézzek, meg kell bizonyosodnom róla, hogy a megfelelő pillanatban megfelelőképpen cselekedjek. A Premier League nem sprint, hanem maratoni, de csak azt akarom csinálni, amit a legjobban szeretek, ez a legnagyobb színpadokon szereplés, és remélhetőleg a legjobb eredményeket tudom elérni.” (A sprint-maratoni összehasonlítás nagyon tetszhet a tar holland zseninek, mert hétről hétre megismétli előzetes nyilatkozataiban…)

MVG és Price csatájának győztese az elődöntőben Luke Littler és Peter Wright mérkőzésének továbbjutójával vívja majd a második elődöntőt.
A második este döntőse, a tinizseni Littler megőrizte harmadik helyét a táblázaton, noha Glasgow-ban már azelső meccsén kikapott Price-tól, Wrightot pedig a hazai közönség biztatása is csak szoros meccsre tudta segíteni MVG ellen, győzelemre nem. A kétszeres skót világbajnoknak még nincs PL-pontja, de reménnyel tölti el, hogy a dupla leicesteri Players Championship-fordulóban a hét elején bejutott a negyed- és az elődöntőbe is a két tornán.

A világelső Humphries pazar glasgow-i teljesítményére építhet, amikor a 2019-es PL-második Rob Cross ellen lép a tábla elé a második newcastle-i negyeddöntőben. A regnáló világbajnok 4–2-es előnyről veszett MVG ellen Glasgow-ban, de az OVO Hydróban elért döntője az első négy közé juttatta az összesített ponttáblázaton.„Lehetek én a világbajnok és a világelső is, de ez egy tanulási folyamat nekem. Nem számítottam arra, hogy három major versenyt is megnyerek, majd világbajnok leszek. Ez olyasmi, amiről nem gondoltam, hogy egész pályafutásom során meg tudom nyerni, nemhogy három hónap alatt. Kezdek beleszokni az ebből adódó nyomásba, de élvezni fogom az egész sorozatot, mert amíg nem veszel részt rajta, nem is gondolod, milyen kemény. Büszke vagyok rá, ahogy a múlt héten játszottam. Sokkal, de sokkal következetesebb volt a játékom, de most ott vagyok, ahol lenni szeretnék, a legjobb négy között. Az a célom, hogy a final fourban végezzek, legyen az a negyedik, a harmadik, a második vagy az első hely, és továbbra is kemények fogok dolgozni, hogy ott legyek az O2-ben májusban” – mondta a világbajnok, aki az első est Littler elleni veresége után a hat meccséből négyszer 100 feletti körátlagot produkált.

Az est első találkozóján Michael Smith a World Matchplay-bajnok Nathan Aspinall-lal játszik, aki egyelőre éppúgy szerzett pont nélkül áll, mint Peter Wright.  Az első minitorna győztese, Bully Boy elkerült az első helyről Glasgow-ban, ahol gyengécske teljesítményt nyújtott Cross ellen, aki egyébként csak egy ponttal van elmaradva az előtte álló triótól, azaz a top 4-től.  Asp egyébként 3–1-re vezetett Humphries ellen a múlt héten 116-os átlaggal, amikor a vb-győztes beindította elsöprő erejű legnyerő sorozatát, amellyel hamadszor egymás után legyőzte stockporti cimboráját. Ha Aspinall – és Wright – ismét veszít elsőre, már a sorozat egyötödénél ha nem is behozhatatlan, de jelentős hátrányba kerül a rájátszást jelentő első négy hely birtokosaitól.

A negyedik minitorna programja

DARTS PREMIER LEAGUE, Newcastle, Utilita Arena. Sport2 20:00 a negyedik minitorna mérkőzései (kommentátor: Fülöp „180” László, szakkommentátor: Vereczkey Lajos)

A táblázat állása három forduló után