Megállítja-e valaki Mighty Mike-ot? • SportTV

Megállítja-e valaki Mighty Mike-ot?

2024. 02. 29. 13:13    
Olvasási idő: 2 perc

Szédületes tempót diktál minden idők második., a PL-történet legeredményesebb versenyzője, Michael van Gerwen, aki a nyitó torna első vesztett meccse után a következő hármat egyaránt megnyerte. Sorozatban 9. győzelménél tart, már most 8 pont előnnyel vezeti a táblázatot, tehát jogos a címben feltett kérdés: megállítja-e valaki – s ha igen, ki – Mighty Mike-ot.

Már az első körben, sőt az első meccsen összecsap a PL-rekorder és a világelső. Legutóbbi két csatájuk egyaránt döntő volt, novemberben a Players Cham,oionship Finals fináléjában Humphries volt a jobb, februárban a 3. PL-forduló végküzdelmében Van Gerwen győzött (Fotó: pdc.com)

Rögtön a negyeddöntőben kemény ellenfele lesz a rekordjavítgató tar holland zseninek, Van Gerwennek, a vb-címvédő és világelső Luke Humphries személyében. Gyakorlatilag a világ két jelenlegi legjobbja csap össze, a tét sok minden más mellett az, sikerül-e a hollandnak a tavaly bevezetett minitornás rendszerben elsőként négy egymást követő fordulót megnyernie.

„Jól futok, de még elég hosszú az út előttünk. Nem tűzök ki külön célokat, tavaly megtettem és nem jártam jól vele. Túl laza voltam, ezért meg kell győződnöm róla, hogy most másképp csinálom. Tanulnom kell a hibáimból, ezért most hétről hétre tekintek csak előre. A játékom megvan, az önbizalmam is nagyszerű. Harcolni akarok, megmutatni az embereknek, hogy mire vagyok képes” – tüzelte magát a topfavoprit, akinek szavai aligha a Premier League-re vonatkoztak csak, hiszen 2023-ban is ő nyerte a trófeát, hetedszer, tehát most (is) címvédőként szerepel a  legnagyobb presztízsű, három és fél hónapos sorozatban.
A harmadik hét döntősének – értelemszerűen a döntőben MVG-től kapott ki – , Humphriesnek lesz először lehetősége, hogy megtörje a különleges nyerőszériát, nemes bosszút állva a glasgow-i vereségért.  A világbajnok hat egymást követő meccsen ért el 100 feletti körátlagot, ennek ellenére egyelőre kívül van a playoffot jelentő első négy helyen. Abban reménykedik, hogy Exeterben új utat vesz PL-karrierje, korábban  2019-be és 202-ban kihívóként (egymeccses beugró a régi rendszerben) kétszer ugyanitt játszott PL-meccseket.
„A visszatérés Exeterbe nosztalgikus hangulatot kelt bennem.” – mondta a világelső, aki annak idején első meccsén 7–5-re verte meg a kétszeres világbajnok skót legendát, Gary Andersont. „Itt játszottam először nagy tévés versenyen, nem gondoltam volna, hogy öt évre rá saját jogon fogok a ligában szerepelni. világbajnokként. A teljesítményem rendben van, ha továbbra is így játszom, jönnek majd a meccsgyőzelmek és a tornagyőzelmek is. Csak meg kell őriznem a hitemet és továbbra is keményen kell dolgoznom. Michael tele van önbizalommal és meg akarja csinálni a négyes győzelmi sorozatot, de valamikor veszítenie is kell, és remélem, az most lesz. Rajtam múlik, hogy megállítom-e őt, de úgy érzem, jó helyen van a játékom, és már nagyon várom a kihívást” – nyilatkozta  Cool Hand Luke.
Az ötödik nap másik negyeddöntőjében két korábbi nagydöntős, egyben két korábbi világbajnok, Rob Cross és Gerwyn Price csap össze, az angol egy ponttal áll a walesi előtt a 4. helyen.
Cross jól rajtolt és csak egy pontnyira van a második helytől, miután négy negyeddöntős mérkőzéséből hármat is megnyert. „Élvezem a Premier League-et. Meccseket nyerek, de nem hiszem, hogy a legjobbamat megközelítem, egy kicsit bizonytalan a dartsom. Azért vagyok itt, hogy nyerjek. Nem azért, hogy hajszoljam a számokat, de ugyanakkor tudom, hogy fejlődnöm kell. Nagyon jó barátságban vagyok Gezzyvel, de ezen a héten ez most meló lesz, és már nagyon várom.

Ugyancsak az első körben küzd meg Mike Smith és Luke Littler, akik egyformán 7 ponttal a második-harmadik helyen állnak a táblázaton. A tavalyi világbajnok megállította az idei döntőst az első napon a fináléhoz vezető úton, ám most a két kortárs-honfitárstól,  Crosstól és Aspinalltól elszenvedett negyeddöntős vereség után áll táblához Exeterben. A tinisztár Littler 104-es átlaggal kapott ki a newcastle-i elődöntőben MVG-től, az volt a szezonban sorozatban a negyedik, döntő legben elbukott mérkőzése.

A negyedik első körös meccset a legutóbbi döntős Nathan Aspinall játssza a nullapontos Peter Wrighttal. Snkeebite sokat javult Newcastle-ban, csak döntő szettes vereséget szenvedett Littlertől úgy, hogy kihagyott egy meccsnyilat is. Aspinall is pont nélkül állt még a negyedik este előtt, de Smith és Cross legyőzése három pontot jelentett, amellyel azonnal csupán hárompontos távolságra kerül a negyedik, már playoffot jelentő helytől.

Kapcsolódó

PREMIER LEAGUE 2024, AZ ÖTÖDIK MINITORNA PROGRAMJA

Negyeddöntő
Luke HUMPHRIES (angol)–Michael van GERWEN (holland)
Nathan ASPINALL (angol)­–Peter WRIGHT (skót)
Gerwyn PRICE (walesi)–Rob CROSS (angol)
Luke LITTLER (angol)­–Michael SMITH (angol)
Elődöntő
CROSS/HUMPHRIES VAN GERWEN–ASPINALL/WRIGHT
PRICE/CROSS–LITTLER/SMITH
Döntő
AZ ELŐDÖNTŐ GYŐZTESEI
A mérkőzések az egyik fél hatodik megnyert legjéig tartanak.

 DARTS PREMIER LEAGUE, Exeter, Westpoint Exeter. Sport2 20:00 az ötödik minitorna mérkőzései (kommentátor: Fülöp „180” László, szakkommentátor: Vereczkey Lajos)

A PREMIER LEAGUE PONTTÁBLÁZATÁNAK ÁLLÁSA