Folytatás továbbra is angol vagy MVG-sikerrel? • SportTV

Folytatás továbbra is angol vagy MVG-sikerrel?

2024. 03. 07. 08:23    
Olvasási idő: 3 perc

Az idei darts PL-t afféle MVG kontra angolok címkével láthatjuk el. A sorozat királya nyert három fordulót – mindháromban angol, három különböző dartsost legyőzve a döntőben – , a másik két tornát két angol játékos nyerte meg. Azaz a sportág első számú hatalmának számító ország mind az öt képviselője szerepelt már az öt döntő valamelyikében, kérdés, folytatódik-e a sorozat a hatodik idei minitornán is.

MVG után lesz-e Asptól is döntős "mesterhármas"? (Fotó: pdctv.com)

A Brit-félsziget déli oldalára vándorol a Premier League, a hatodik éjszakai minitornát Brightonban rendezik. A múlt héten Exeterben Nathan Aspinall megtörte Michael van Gerwen szuper sorozatát, pontosabban Mighty Mike Humphriestől kapott ki már a negyeddöntőben, nála viszont Asp bizonyult jobbnak az elődöntőben.
A múlt heti győztes legifjabb honfitársával, a 17 esztendős Luke Littlerrel kezd a brightoni első körben, aki minden versenyen igazolja, hogy tényleg ott a helye  világelitben, csak ő és Cross, azaz a táblázat második és harmadik helyezettje mondatja el magáról, hogy az ötből csak egyszer ragadt az első körben, a másik négyen pontokat szerzett. Ráadásul ne feledjük, idei első tévés meccsén kilencnyilas leget ért bel a Bahrein Mastersen.
Asp amúgy az első három fordulóban pont nélkül szerepelt, majd a negyediken döntőzött, az ötödiket pedig megnyerte.
„Mélyre ástam magam az elmúlt két hét előtt. A harmadik forduló után nagyon rosszul éreztem magam, de mindenki tudja rólam, hogy harcos vagyok, és a múlt héten már nyerni is tudtam. A saját fejemben harcoltam démonokkal, de szeretem azt a játékot és örülök, hogy ilyen lehetőségeket kapok. Jó helyen vagyok, Visszatért a mosoly az arcomra a Brightonban, tele vagyok önbizalommal, és ha magabiztos vagyok, nagyon jól kell játszania annak, aki le akar győzni.”

A világbajnok Luke Humphries is természetesen táblához áll Brightonban, miután gyötrelmesen közel került ahhoz, hogy egy újabb major címet nyerjen Mineheadben vasárnap az US Openen. Dupla meccsnyila is volt a győzelemhez a Van den Bergh elleni döntőben, igaz a finálét csaknem végig a belga dominálta, de Cool Hand Luke a most már szokásos erős hajrájával döntő leget kényszerített ki, amelyet végül ha kicsivel is, de elbukott, ezzel vége szakadt bámulatos 24 meccses győzelmi sorozatának a tévés ranglistaversenyeken. (A meghívásos World Series-versenyek és a Masters nem tartoznak a rangsoroló viadalok közé.)
Humphries a tavalyi döntős Gerwyn Price-szal kezdi meg a negyeddöntők sorát, az volt a párosítása a 2023-as World Grand Prix döntőjének is, a 29 éves világelső eltökélt, hogy az UK Open pozitívumait viszi tovább.
„Nyilvánvaló volt, hogy elvesztem a Dimitri elleni meccset, de büszke vagyok rá, ahogy a hétvégén játszottam. Néhány hete azt mondták rólam, hogy visszaestem, de azt hiszem, bizonyítottam, hogy a világ legjobbjai közé tartozom. Mindennek a tanulás a lényege. Új nem a sztárszerep, világbajnok és világelső vagyok, de továbbra is keményen fogok dolgozni, hogy remélhetőleg ez meghozza az újabb eredményeket. Hihetetlenül keményen dolgoztam, hogy ebbe a helyzetbe hozzam magamat, és nem fogom az egészet elrontani azzal, hogy túl nagy nyomást helyezek magamra.”

Az első nap győztese Michael Smith túl szeretne lépni hármas vereségsorozatán, ellenfele Peter Wright lesz, aki viszont mind az öt negyeddöntős csatáját elvesztette ebben az idényben. A világrangsorban harmadik angol a második este után még a táblázat élén állt, de a sorozatvereség a másik három honfitárs, Cross, Aspinall és Littler ellen visszavetette a táblázat 5. helyére.
„Hiányoznak a duplák, és lassan kezdek a meccseken, de ez maratoni, nem spint” – idézte MVG egyik kedvenc mondását a másik világbajnok. „A játékom lassan visszatér. Nem száz százalékban van ott, ahol szeretném, de egyre közelít ahhoz, ahol szerintem lennie kellene. Három hete nem nyertem, Peter még egyáltalán nem, szóval ez egy olyan meccs, amelyet mindketten élvezni fogunk, de úgy érzem, holnap meg kell nyernem a meccset, hogy beindíthassam a Premier League-menetemet.”

Az est időrendben második negyeddöntős összecsapásán a PL éllovasa, Michael van Gerwen az ötödik nap második helyezettjével mérkőzik meg a négy közé jutásért. A regnáló bajnok Van Gerwen még mindig hatpontos előnnyel büszkélkedhet a csúcson, annak ellenére, hogy a múlt heti negyeddöntőben Humphries megállította kilenc meccses PL-sikerszériáját. Eközben Rob Cross azonos szintet ért el Littlerrel az exeteri estén, majdnem 110-es átlagot dobott Price ellen negyeddöntőjében, mielőtt az elődöntőben legyőzte a pazar tinédzsert.

Kapcsolódó

PREMIER LEAGUE 2024, A HATODIK MINITORNA PROGRAMJA

Negyeddöntő
Luke HUMPHRIES(angol)–Gerwyn PRICE(walesi)
Rob CROSS (angol)–Michael VAN GERWEN(holland)
Nathan ASPINALL(angol)–Luke LITTLER(angol)
Michael SMITH(angol)–Peter WRIGHT(skót)
Elődöntő
HUMPHRIES/PRICE–CROSS/VAN GERWEN
ASPINALL/LITTLER–SMITH/WRIGHT
Döntő
AZ ELŐDÖNTŐ GYŐZTESEI ​

(A mérkőzések az egyik fél hatodik nyert legjéig tartanak)

PREMIER LEAGUE, Brighton, Brighton Centre. Sport2 20:00 a hatodik minitorna mérkőzései (kommentátor. Fülöp „180” László, szakkommentátor: Vereczkey Lajos)

ÁLLÁS AZ 5. FORDULÓ UTÁN