Döntő remake a negyeddöntőben • SportTV

Döntő remake a negyeddöntőben

2024. 03. 14. 10:06    
Olvasási idő: 2 perc

A PL 7. köre Nottinghamben azzal a csatával kezdődik, amellyel a 6. Brightonban befejeződött: 2024 és 2023 angol világbajnokának csatájával. A sportág tiniüstököse már túl van harmadik tornagyőzelmén és második 9 nyilasán, de a PL-fordulósiker még hiányzik, s most a rekorder-védő-listavezető lesz az első ellenfele. A négy zseniből csak kettő marad az elődöntőre – tágul a horizont a másik kvartett előtt…

Nottinghamben ki lesz a kis nyílvesszők Robin Hoodja, avagy a regnáló vagy az előd világbajnok nyújt kezet a másiknak az első negyeddöntő után? A két angol zseni, Luke Humphies és Michael Smith (Fotó: pdctv.com)

A világbajnok Luke Humphries a hatodik fordulóban aratta első győzelmét az idei Premier League-ben, amelyen egyébként újonc teljes jogú játékosként rajtolt. A döntőben az ő sikerét megelőző év vb-győztesével, a honfitárs Michael Smithszel mérkőzött meg, s most Nottinghamben már az első körben, a negyeddöntőben megismétlődik a  brightoni finálé. A három meccsen együtt 106 feletti átlagot ért el, azaz kiemelkedő teljesítményt nyújtott. Különösen a Rob Cross – egy másik honfitárs világbajnok – elleni elődöntőben „sült a keze”: 113.71-es körátlagot (saját tévés egyéni rekordját) érte el, mielőtt a Smith elleni 6:3-as győzelemmel fellépett volna a táblázat második helyére.
„A célom, hogy bekerüljek a legjobb négybe, akár az első, akár a negyedik helyen. Nyolc fantasztikus játékos vesz részt ezen a tornán,  de nagyon szeretnék ott lenni a döntő éjszakán, ez óriási eredmény lenne nekem. Ha nem jön össze, hát nem jön össze. Ez az első évem a Premier League-ben, mindennek a tapasztalat és a tanulás a lényege, élvezem minden pillanatát. A PL-ben részt venni kiváltság. Nem is érzem magam újoncnak, inkább úgy érzem, mintha már öt éve itt lennék” – mondta a világelső, akinek 102 felett van a tornaátlaga hat est után…

Luke Littler a szenzációs belgiumi European Tour-győzelme – már a harmadik tévés címe – után ismét visszatér, most éppen a rekorder, védő és listavezető Michael van Gerwen ellen kell kezdenie. MVG megnyerte mindkét Premier League-csatájukat, bár három egymást követő PL-fordulósiker után hamar kiesett Exeterben és Brightonban is. Littler eközben a Belga Open megnyerésével folytatta a klasszisok közötti helyének stabilizálását, és még 9 nyilas leget is dobott a Rob Cross elleni wiezeni döntőben. A 17 éves játékos a PL-ben is jól kezdett, a nottinghami est előtt a 3. a táblázaton úgy, hogy hat negyeddöntős meccséből ötöt megnyert.
„Nagyon élvezem a Premier League-et. Az egészben az a legfontosabb, hogy nyerjek egy meccset, és két pontot szerezzek, de remélem, minél előbb nyerek egy egész estét is. Amióta berobbantam az élmezőnybe, mindenki engem akar legyőzni, úgyhogy folyamatosan játszanom kell a legjobb játékomat. Tudom, pillanatnyilag én vagyok a reflektorfényben, de ez azért van, mert olyan jól teljesítettem, ezért továbbra is a saját játékomat fogom játszani, csinálom, amit csinálok” filozofálgatott az ifjú dartszseni.

Csütörtökön ismét összecsap már az első körben  az angol nagy generáció két csillaga, Nathan Aspinall és Rob Cross. Az ötödik minitorna döntőjét egymással vívták, azt Aspinall sima 6–2-vel nyerte meg. A Matchplay bajnoka mindkét találkozóját megnyerte Cross ellen az idei Premier League-idényében, bár a 2018-as világbajnok a Brightonban elért elődöntővel javított a tabellán. Cross folytatta remek formáját az év nyitó European Tour-versenyén, Wiezében, és kikapott egy ihletett Littlertől annak ellenére, hogy egy elképesztő döntőben 108-as átlagot ért el. „Sok pozitívumot kihozhatok a hétvégéből, de a győzelem a minden” – jelentette ki Cross, a Premier League 2019-es második helyezettje. „Amikor jól játszol, azt az előnyödre kell használnod, és ezt Luke Littler is teszi! „Jó helyen van a játékom, és most már alig várom, hogy a hét előtt újraépíthessem. Megnyalom a sebeimet, és remélhetőleg csütörtökön bosszút állok!”

Nottingham negyedik – időrendben az első – negyeddöntős összecsapásán a liga utolsó két helyezettje csap össze, Peter Wright  a 2023-as második Gerwyn Price ellen lép pályára. Az első nap döntőse, Price arra pályázik, hogy leállítsa három meccs óta tartó vesztes sorozatát, amikor a Motorpoint Arena színpadára lép, míg Wright hat egymást követő vereség után még nem kezdte meg Premier League-pontgyűjtését.

(Montázs: pdctv.com)

Kapcsolódó

PREMIER LEAGUE 2024, A HETEDIK MINITORNA PROGRAMJA

Negyeddöntő
Peter WRIGHT (skót)–Gerwyn PRICE (walesi)
Luke HUMPHRIES (angol)–Michael SMITH (angol)
Michael VAN GERWEN (holland)–Luke LITTLER (angol)
Rob CROSS (angol)–Nathan ASPINALLl(angol)
Elődöntő
WRIGHT/PRICE­–HUMPHRIES/SMITH
VAN GERWEN/LITTLER–CROSS/ASPINALL

Döntő
AZ ELŐDÖNTŐ GYŐZTESEI
(A mérkőzések az egyik fél hatodik megnyert legjéig tartanak)

DARTS PREMIER LEAGUE, Nottingham, Motorpoint Arena. Sport1 20:00  a hetedik minitorna mérkőzései (kommentátor: Fülöp „180” László, szakkommentátor: Ziegenhám Medárd)

AZ ÁLLÁS A 6. NAP UTÁN

(Montázs: pdctv.com)