Lengyel-horvát továbbjutás a negyeddöntőbe? • SportTV

Lengyel-horvát továbbjutás a negyeddöntőbe?

2024. 04. 03. 17:35    
Olvasási idő: 2 perc

Szerdán és csütörtökön teljessé válik a negyeddöntő mezőnye a férfi kézilabd BL-ben. Az első napi két meccsből az első csupán formalitás, valóságos sport scifi-írói fantázia kellene ahhoz, hogy valaki a dánokat láttassa továbbjutónak a kielcei visszavágón, amelynek a hazaiak nyolcgólos (!) előnyből futnak neki. A francia kétszeres BL-győztes és a korábbi kétszeres (BEK-)kupavédő horvát bajnoki örökrangelső csatája jóval nyitottabb, habár a hazaiak ott is esélyesek, de nem zárható ki egy meglepetés-vendégbravúr sem.

Diego Simonet (a labdával) főszerepet játszhat az esetleges hazai továbbjutásban Montpellier-ben (Fotó: ehlfcl.eurohandball,com)

KIELCE–GOG

A német kapus Andreas Wolff ás a spanyol gólkirály Alex Dujshebaev volt a két kulcsszereplője az egy héttel ezelőtti dániai első csatának. A lengyelek 3–0-val  kezdtek, 10–3-mal folytatták, s onnan gyakorlatilag végig őrizték a tisztes különbséget. 95 góljával a dánok játékosa, Emil Madsen a BL aktulis góllistájának éllovasa, a PSG lengyelje Kamil Syprzak követi a lajstromban. Ha GOPG elbukik, Madsennek ez a meccs lesz a BL-búcsőja a GOG-tól, hiszen nyáron a Kielbe távozik. A védések abszolút számában a dánok kapusa Tobias Tulin áll az első helyen 166 sikeres mentéssel, ám az idényben csak 8 BL-meccsen játszó Wolf védési aránya magasabb (33.8%).
Az előző idényben a GOG bejutott a negyeddöntőbe, de kikapott a Barcától, a Kiel viszont finalista volt, ám elbukta a Magdeburg elleni végső ütközetet. Annak a meccsnek könnyen meglehet az idei folytatása, amely „csak” a final fourba jutásról dönt, ugyanis a szerda esti továbbjutó a címvédővel találkozik a legjobb nyolc között.
„Nem lesz nehéz összpontosítani. Minden Bajnokok Ligája-mérkőzést koncentráltan kezdjük. Az ilyen meccsekhez nincs szükség motivációra. A győzelem kulcsa az összpontosítás és az ellenfél iránti tisztelet lesz. Egy héten belül ez a második mérkőzése lesz a két csapatnak, ilyen meccseket nem könnyű lejátszani. Az ellenfélről azonban már több információnk van. Másrészt ők is már többet tudnak rólunk” – nyilatkozta Michal Olejniczak, a kielceiek irányítója az EHF BL-honlapjának.

MONTPELLIER–ZAGREB

Az első találkozó 27–27-je volt az első döntetlen a két csapat között 2003 óta íródó közös kupahistóriájukban. A Zagreb eddigi egyetlen montpellier-i sikerét negyed százada, 1998-ban aratta, ez jelentette legutóbbi továbbjutásukat is ki-ki párharcban. A francia együttes 25–22-ről engedte ki a kezéből egy hete a győzelmet, Milos Kos egyenlített, sőt a zágrábiak nyerhettek volna, ha a játékvezetők nem érvénytelenítik az utolsó találatukat.
Zvonir Srna, valamint a franciák duója, Diego Simonet és Stas Skube volt az odavágó három legeredményesebbje, mindhárman hatszor találtak a kapuba. Timur Gyibirov, a zágrábiak házi gólkirálya 54 találatot jegyez, de ebből csak egyet a múlt heti mérkőzésről, Bryan Monze záhrábi hármasa összesítve 65 gólig juttatta el a góllistán. A délfrancia együttes 7 hazai meccséből négyet nyert meg a BL-idényben, a Zagreb ugyanennyi idegenbeliből kétszer nyert.
A párosítás továbbjutója a THW Kiellel meccsel a final fourért.
„Biztosan nem »fehér zászlóva« utazunk Montpellier-be. Hisszük, hogy megvan, ami ahhoz kell, hogy jobb teljesítményt nyújthassunk, mint egy héttel ezelőtt Zágrábban, és mindent megteszünk, hogy ezt bebizonyítsuk a pályán. Úgy gondolom, hogy a meccs hasonló lesz ahhoz, amit múlt szerdán láthattunk, és a végső győztes a meccs utolsó tíz percében dől el” – vélekedett Andreja Nikolic, a horvátok vezetőedzője.

 FÉRFI KÉZILABDA BL, rájátszás, visszavágó. Sport1 18:30 Industria KielceGOG (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Fülöp Marcell, szakkommentátor-szakértő: Borsos Attila és Császár Gábor ); Sport1 20:30  Montpellier HB–RK Zagreb (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Fülöp Marcell, szakkommentátor-szakértő: Borsos Attila és Császár Gábor)