Luke, the Nuke is beállna az „ismétlő sorba” • SportTV

Luke, the Nuke is beállna az „ismétlő sorba”

2024. 04. 04. 09:53    
Olvasási idő: 3 perc

Az ez évi Premier League állandó napirenden vannak az ismétlések, az eddigi kilenc estéből ötször is az előző heti győztes ismét nyerni tudott, hiszen MVG-nek hármas, a világelső Humphriesnek négyes sorozata is volt már. A múlt héten a tinizseni Littler egyre gyarapodó szurkolótábora örülhetett, a még csaknem három évig tiniklasszis megnyerte első PL-minitornáját, így természetes, hogy ő is szívesen ismételne.

Egy hete elő-, most negyeddöntő: Luke Littler, a nagy jövő, Michael van Gerwen, a pazar közelmúlt ellen (Fotó: Getty Images)

Ehhez persze elsőre a két legnagyobb lehetséges ellenfél egyikén kell túljutnia már az elején, hiszen a 7-szeres PL-bajnok, címvédő és Michel van Gerwenen kellene túljutnia, azaz a jelenlegi tabellamásodik küzd meg a -harmadikkal. A múlt héten Belfastban sem tudték elkerülni egymást, akkor Littler a világbajnok „drusza”, Humphries negyeddöntős legyőzése után az elődöntőben bizonyult jobbnak Mighty Mike-nál 6–3-ra egy olyan meccsen. amelyen a győztes 99.06os a vesztes 94.62-es körátlagot produkált. Ezzel amúgy éppen a hollandot előzte meg egy ponttal a táblázaton.
„A belfasti győzelem nagy önbizalmat adott nekem, és egyértelműen megmutatta, hogy a gyakorlás kifizetődik. Nyilvánvalóan magam sem lakom messze Manchestertől, és a Manchester United szurkolója vagyok, szóval azt jelentené, hogy a csütörtökön élvezhetem a helyiek rokonszenvét. Tudom, hogy nehéz lesz. Michael a legjobbat hozza ki belőlem, és én minden bizonnyal a legjobbat hozom ki belőle. Tudjuk, hogy nincs csúcsformában, de mindig képes magasabb sebességre váltani, szóval csak arra koncentrálok, hogy megnyerjem az első meccsemet, és próbáljak több pontot szerezni a táblán” – mondta a meccs előtt Luke, the Nuke.
Van Gerwen a sorozat elején korán megszökött a mezőnytől a berlini, glasgow-i és newcastle-i részsikerrel, most a 9. PL-győzelmét üldözi. A tar zseni Belfastban megszakított négyfordulós vereségsorozatát, aztán a húsvéri müncheni ET-viadalon, a Német Nagydíjon a döntőig jutott.
„Azt hiszem, nagyon mélyről jöttem fel, szerintem nagy pozitívum volt a müncheni döntőbe jutás. Nagyon jól kell teljesítened, ha le akarod győzni Humphriest, ezt mindannyian tudjuk. Szerintem ebben a pillanatban ő a legjobb játékos a világon, és mindannyiunknak szembe kell néznünk vele, de azt is tudja, hogy ez nem fog örökké tartani. Azt is látja, hogy mindenki extra motivált ellenem, de ez nem mentség. Csak meg kell győződnem arról, hogy jól felkészültem, és akkor ez nem lehet probléma” – próbát meg reálisan értékelni MVG, egyben kissé menekülni is a münchen 1–8-as finálé árnyékától.
A világbajnok Humphries négy, sorozatban elért PL-siker után vesztett Belfastban, de látványos stílusban tért vissza Münchenben. 107.51-es (!) tornaátlaggal büszkélkedhet, ezt a formát tovább folytatva néz farkasszemet a 2023-as világbajnok Michael Smith-szel az elődöntőbe jutásért. Az idei első győztes Bully Boy tavaly több mint 10-es átlaggal nyert Manchesterben, reméli, képes lesz a tavalyi diadal ismétlésére.
„Az egyes tornák megnyerése mindig önbizalmat ad, ami szükséges is, de az már tizenkét hónapja volt. Csak előre nézhetsz, hátra nem, mert akkor sosem lépsz előre. Határozottan ez a legnehezebb PL -idényem. Minden héten százat kell átlagolnod, s néha még annyi sem elég. Ha Luke és én mindketten lövöldözünk, akár mindketten elérhetjük a 110-es átlagot, és a közönség nagyon élvezni fogja” – vélekedett a pálya- és honfitársa elleni találkozóról Smith.

Az est nyitánya is angol rangadó lesz, az első három fordióban pont nélkül maradó, de azóta már négy döntőt is játszó, ám csak egyszer nyertes Nathan Aspinall a 2018-as világbajnok Rob Cross-szal mérkőzik, akit az előző négy alkalommal legyőzött, most tovább bővitené ezt a sorozatot.
„Jó helyen vagyok, mind mentálisan, mind a játékomat tekintv. Tavaly játszottam itt, és ez volt az első alkalom, hogy Manchesterben versenyezhettem. Kicsit ideges voltam, mert ez volt a hazatérésem. Ezúttal készen állok. Visszatért az önbizalmam, így folytatnom kell azt, amit csinálok. Szerintem jelenleg igen népszerű a bevonulásom és alig várom, hogy több mint kilencezer rajongó énekelje a Mister Brightside-ot.” – reménykedett a 2020-as döntős, aki már több majortornát nyert, csak éppen a vb és a PL nincs közöttük.

A negyedik negyeddöntő világbajnokcsata két nem angol brit, a walesi Gerwyn Price és a skót Peter Wright között. A Jégember éppen Snakebite legyőzésével szerezte meg első pontjait az idei sorozaton, bár a walesi revánsot vett Münchenben a hét végén, mielőtt az elődöntőben kiesett a szuper Humphries ellen. Price, aki tavaly megnyerte a PL alapszakaszát, 9 ponttal áll most, hárommal Wright előtt, aki a múlt csütörtökön a Cross elleni sikerrel megduplázta korábbi pontjai számát.

Kapcsolódó

PREMIER LEAGUE 2024, A TIZEDIK MINITORNA PROGRAMJA

Negyeddöntő
Nathan ASPINALL (angol)–Rob CROSS (angol)
Luke LITTLER (angol)–Michael VAN GERWEN (holland)
Michael SMITH (angol)–Luke HUMPHRIES (angol)
Gerwyn PRICE (walesi)–Peter WRIGHT (skót)
Elődöntő
ASPINALL/CROSS­–LITTLER /VAN GERWEN
SMITH/HUMPHRIES–PRICE/WRIGHT
Döntő
AZ ELŐDÖNTŐ GYŐZTESEI
(A mérkőzések az egyik fél hatodik megnyert legjéig tartanak.)

DARTS PREMIER LEAGUE, Manchester, AO Arena. Sport2 20:00 a 10. minitorna mérkőzései (kommentátor: Fülöp „180” László, szakkommentátor: Ziegenhám Medárd)

ÁLLÁS A 9. NAP UTÁN