A tinizseni is mesterhármasra vágyik • SportTV

A tinizseni is mesterhármasra vágyik

2024. 04. 11. 02:55    
Olvasási idő: 3 perc

Először a teljes jogú újoncok közül Luke Humphries, a regnáló világbajnok ért el mesterhármast a Premier League idei sorozatában. Azután a vb-döntőn vesztes, akkor még nem egészen 17 esztrendős druszája, Luke Littler is végre elérte az első minitorna-győzelmét is, amit a szakértők többsége valószínűsített már korábban. Ezt először Belfastban hozta össze, méghozzá úgy, hogy előtte Humphriest – aki akkor már négy sorozatsikernél járt, aztán az ezt már korábban összehozó. rekordbajnok és címvédő MVG ellen nyert, s végül jött az előző heti bajnok Aspinall. S ha egy üzlet beindult, megnyerte a következő, manchesteri tornát is, a most ki ne érzene úgy, ahogy ő: ha az első két éven összesen egy mesterhármas jött össze, mért ne lehetne a harmadik esztendőben akár három is?…

A 17 éves tinisztár mosolya még szélesebb lehet, ha Birminghamben harmadszor is megnyeri a soros minitornát (Fotó: pdc.com)

Luke Littler „csak” két győzelmével is vezeti a PL táblázatát, mert előtte is szorgosan gyűjtögette a pontokat. A második vb-legyőzője és a regnáló világrangelső Humphries, a tinisztár most folytatni akarja az elkezdett utat.
„Tovább akarok nyomulni. Minden héten olyan játékosok ellen játszom, akikre felnéztem, és egyszerűen boldogulok velük. Jó helyzetben vagyok, de amíg nem látok egy kid „q” betűt a nevem mellett, ami azt jelenti, hogy kvalifikáltam a döntőbe, addig még van dolgom. Sokat jelentene, ha sorozatban a harmadik győzelmemet szerezném meg Birminghamben, de az egésznek az a lényege, hogy a következő hetekben a lehető legtöbb pontot szerezzünk és bejussunk a legjobb négy közé” – nyilatkozta a tinizseni.
Az első meccsen a negyeddöntőben Rob Cross lesz az ellenfele, aki szeretné megállítani a hatodik hét óta tartó verségsorozatát. „A Premier League néha egészen brutális tud lenni. Úgy érzem, cserbenhagytam magamat az elmúlt hetekben. Nem játszottam elég jól a saját színvonalamhoz képest, de egy hét akár mindent megváltoztathat, ezért most mindenért meg fogok küzdeni. Játszottam néhány jó meccset a Pro Touron, úgy érzem, megtaláltam a játékom, szóval jobb szereplést várok. Luke fantasztikus játékos. Megnyerte a legutóbbi két hetet, szóval nehéz lesz. De ha kitartó leszek, megragadok néhány lehetőséget, akkor azt hiszem, nyerek” – mondta 2018 világbajnoka, a következő év PL-másodikja.

Egy másik lenyűgözőnek tűnő összecsapás Birminghamben Nathan Aspinall és Michael van Gerwen csatája lesz, amelynek komoly hatása lehet a legjobb négybe jutásért folyó versenyfutás végeredményére. Asp a harmadik helyre került MVG kárára Manchesterben, miután a holland zseni hat hát alatt ötödik első meccses vereségét szenvedte el. A stockporti sztár 100 feletti átlagot produkált, hogy legyőzze Crosst hazai pályán. ám utána vesztett Littkler ellen  az elődöntőben. „Hihetetlen este volt Manchesterben – emlékezett Aspinall. aki hihetetlen fogadtatásban részesült a 11 ezres közönségtől – , a gyermekeim ott voltak, a többi családtagom is ott volt, és tanúi lehettek a vibráló légkörnek. Ez valami olyasmi volt, amit korábban sosem tapasztaltam. Roppant érzelemdús volt.” A sorozatot akadozva kezdő Aspinall az elmúlt hét döntőből ötben is szerepelt és magabiztosnak érzi magát az MVG elleni összecsapás előtt.
„Nekem Michael a világ legjobb játékosa volt és az is marad. Amikor elkezdtem, ő volt az én Phil Taylorom. Michael tudja, hogy mennyire tisztelem és mennyire felnézek tá, ezért mindig különleges vele játszanom, Hiszem, hogy el fogom végezni a feladatot. Rá nagyobb nyomás nehezedik, mert nagyszerű eredményeket értem el annak ellenére, hogy nem játszottam a legjobbamat. A bűvös szám 24, én most 18-nál járok, hat pont kell még és hat hét van hátra. Ez remek pozíció” – tartott időleges számadást a negyedik minitorna bajnoka.

Aspinall jelenleg három ponttal áll az 5. Michael Smith előtt, aki csütörtökön régi-régi párharcát folytatja Gerwyn Price-szal. A walesi lenyűgöző kilencnyilast produkált – a harmadik tökéletes leget a PL-ben az idén – , miközben a múlt heti elődöntőben legyőzte Smith-t, amivel újra felvillantotta klasszisát. Az angol azonban megverte a  walesit az első napi döntőben Cardiffban, és további két döntőben szerepelt Brightonban és Dublinban, hogy megőrizze az esélyét a legjobb négybe jutásra, azaz a londoni döntőre.

Azt est nyitányán a világelső Humphries a kétszeres világbajnok Peter Wrighttal találkozik, aki 12 hónappal ezelőtt Birminghamben döntőzött legutóbb a PL-ben. A skót továbbra is sereghajtó annak ellenére, hogy Manchesterben 109.52 körös átlagot produkált a Price elleni vesztes meccsén. Cool Hand Luke a Brightonban, Nottinghamben és Brightonban aratott győzelmi mesterhármasa óta több vereséget is szenvedett, de még így is négy ponttal vezet a második helyen Aspinall előtt. A világbajnok a PL-en kívül is sikeresen szerepelt, a hónap elején a Német Nagydíjjal Europe Tour-viadalt nyert, majd bejutott a Players Championship keddi 8. versenyének döntőjébe.

A MŰSOR

Kapcsolódó

PREMIER LEAGUE 2024, A TIZENEGYEDIK MINITORNA PROGRAMJA

Negyeddöntő
Peter WRIGHT (skót)–Luke HUMPHRIES (angol)
Rob CROSS (angol)–Luke LITTLER (angol)
Gerwyn PRICE (walesi)–Michael SMITH (angol)
Michael VAN GERWEN (holland)–Nathan ASPINALL (angol)
Elődöntő

WRIGHT/HUMPHRIES–CROSS­/LITTLER
PRICE/SMITH–VAN GERWEN/ASPINALL

Döntő
AZ ELŐDÖNTŐ GYŐZTESEI
(A mérkőzések az egyik fél hatodik megnyert legjéig tartanak.)

DARTS PREMIER LEAGUE, Birmingham, Utilita Arena. Sport1 20:00 a 11. minitorna mérkőzései (kommentátor: Fülöp „180” László, szakkommentátor: Ziegenhám Medárd)

ÁLLÁS A 10. FORDULÓ UTÁN