MVG-cél: rekorddal vissza ez élre! • SportTV

MVG-cél: rekorddal vissza ez élre!

2024. 04. 18. 09:10    
Olvasási idő: 2 perc

A tizenkettedik este előtt kezd jelentősen tagozódni a Premier League mezőnye. Az élen elhúzó hármas – a két vb-döntős Luke és a versenyrekorder ls védő Mighty Mike – után négypontos szakadék következik és egy playoffra hajtó angol szuperduó (Asp és Bully Boy), s a mögöttük következő világbajnok pár bármelyike csak szuperhajrával formálhat jogot a final fourra, a kétszeres vb-győztes Peter Wright meg csak „dísznek” van ott, miközben a PL-en kívül nem is fut csapnivaló idényt…

Mighty Mike hazai közönség előtt lenne rekorder, s talán újra listavezető is (Fotó: pdctv.com)

A helyi hős Michael van Gerwen a világbajnok Luke Humphries ellen kezd a vélhetően telt házas, és fantasztikus hangulatot ígérő szupercsarnokban, az Ahoyban. Furcsa, egyenetlen idény újabb állomásaként a tar zseni a múlt héten Birminghamban győzni tudott, a döntőben az előtte sorozatban 8 győzelmet arató, listavezető tini üstökös Littler legyőzésével. Most arra pályázik, hogy az új formátum bevezetése, 2022 rajtja óta ő legyen az első dartsos, aki egy évadban öt minitornán is a legjobbnak bizonyul. (Nem mellesleg a vezetést is vissza tudná venni, ha emellett Littler elbukná a nyitó mérkőzését.)
„Mindig fantasztikus egy játékosnak a saját hazájában játszani” – ismerte el Van Gerwen, aki még januárban megnyerte a holland Darts Masterst Den Boschban. „Ez is plusz nyomást ad, mert teljesíteni akarsz, de azt hiszem, a múlt hét után ismét jó helyzetbe hoztam magam. Várom a csütörtöki meccset. Mindig is tudtam, hogy Luke képes arra, amit jelenleg csinál, szóval tiszta meccsre számítok ellene. Szerintem nagyon jól tette a dolgát az elmúlt nyolc-kilenc hónapban. Ő egy klasszis, és keményen dolgozik azért, amit el akar érni, és ezt csak csodálni lehet. Varázslatos lenne, ha nyerhetnék itt Rotterdamban. Az új formátummal még nem sikerült versenyem túl jól itt, úgyhogy remélem, holnap változtatok ezen.”

Az est nyitányán a listavezető Luke Littler a tavalyi egyéni világbajnok Michael Smithszel csap össze. Az ifjú titán két ponttal vezeti a táblázatot, miután Birmingambaen már negyedszer (!) győztes le a világbajnok-világelső Humphriest a PL-ben, ismételten visszavágva a vb-döntős vereséhért, ezúttal pazar csatában, döntő legben, 107.23-as kimagasló körátlaggal. A döntőt aztán 88.12-vel (!), 6–3-ra simán elvesztette MVG-vel szemben, pocsék kiszállózással, elbukva a triplázó nyerősorozatot… Smith eközben egy pontra felzárkózott Aspinall mögé, mivel a negyeddöntőben legyőzte Price-t 104.45-ös egyéni PL-csúccsal. A St. Helens-i csillag négyből három meccset megnyert az idei sorozat minitornáin Littler ellen, de a warringtoni csodagyerek lazán, könnyed hangulatban várja rotterdami bemutatkozását.
„Minél nagyobb az aréna, annál jobban játszok, szóval nagyon várom a holnap estét. Az első öt-hat hét nehéz volt, de azt hiszem, most már igazán megnyugodtam, és megszoktam a versenyt. A Premier League-be kerülve úgy gondoltam, hogy ha bejutnék a döntők éjszakáján az O2-be, az óriási eredmény lenne, tizenegy forduló után a liga élén állni igazi bónusz. Michael nem fog túl nagy nyomást gyakorolni magára, de tudja, hogy nyernie kell, hogy lépést tartson a legjobb négy közé jutásért, én pedig csak folytatni akarom az eddigieket” – mondta a 17 éves kora ellenére roppantul könnyen adaptálódó dartsos.

Rob Cross viszont 6 mérkőzéses vereségsorozata megtörését tervezi, amikor találkozik Gerwyn Price-szal, a tavalyi PL-másodikkal – mindkét világbajnok final four-reményei megőrzéséért (is) játszik. Az angol kudarcszériájával a 6. helyre csúszott vissza, a walesi egy ponttal mögötte a 7., noha a versenyátlaga egészen kiváló, 99.51 körös, amelynél csak Humphrisé jobb a mezőnyből. Cross azonban legutóbbi két találkozójukat 13–4-es legösszesítéssal megnyert, közte az exeteri (5. nap) 6–;1-es negyeddöntővel, amely során 109.69-cel az idei sorozat legmagasabb átlagát produkálta.

A negyedik – időrendben harmadikként sorra kerülő – első körös meccsen Nathan Aspinall Peter Wrighttal játszik, a győztes az elődöntőben a Humphries–MVG csata továbbjutójával küzd meg. Asp egy éve afféle mérföldkőnek nevezhető diadalt ünnepelhetett Rotterdamban, a World Matchplay-bajnok visszatértekor megismételné a bravúrt, ez esetben ötödik idei minitorna-döntőjéből a másodikat nyerné meg.  A stockporti kedvenc az idei PL-ben mindkét meccsét megnyerte az extravagáns skót ellen, akinek nem ő az egyetlen olyan riválisa, akivel szemben mindegyik mérkőzését elbukta a sorozatban…

ROTTERDAMI MŰSOR

(Forrás: pdctv.com)

Kapcsolódó

PREMIER LEAGUE 2024, A TIZENKETTEDIK MINITORNA PROGRAMJA

Negyeddöntő
Michael SMITH (angol)–Luke LITTLER (angol)
Rob CROSS (angol)–Gerwyn PRICE (walesi)
Peter WRIGHT (skót)–Nathan ASPINALL (ango)
Michael VAN GERWEN (holland)–Luke HUMPHRIES (angol)
Elődöntő
SMITH­/LITTLER–­­­­­­­­­CROSS/PRICE
WRIGHT/ASPINALL–VAN GERWEN
/HUMPHRIES
Döntő
AZ ELŐDÖNTŐ GYŐZTESEI
(A mérkőzések az egyik fél hatodik megnyert legjéig tartanak.)

DARTS PREMIER LEAGUE, Rotterdam, Ahoy Arena. Sport1 20:00 a 12. minitorna mérkőzései (kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Vereczkey Lajos)

ÁLLÁS A 11. NAP UTÁN

(Forrás: pdctv.com)