A vb-döntősök az elődöntőben találkozhatnak • SportTV

A vb-döntősök az elődöntőben találkozhatnak

2024. 04. 25. 01:57    
Olvasási idő: 2 perc

Már a 13. minitornát játsszák a szuper 8-ak a Premier League keretében. A tavaszi sorozat mintha visszaigazolná az év végi-év eleji világbajnokság történéseit: a liga kétharmadánál a vb-győztes és -második, azaz a két újonc vezeti a tabellát, azonos pontszámmal. Ez utóbbi bizonyosan megváltozik, ha bármelyikük is megnyeri negyeddöntős nyitó meccsét. Ha mindkettő, az elődöntőben meccsel egymással a szenzációs Luke-duó.

Smith és Aspinall Rotterdam után Liverpoolban is csak a döntőben találkozhatnak, ha előtte mindketten kétszer nyernek... (Fotó: pdctv.com)

A programból kiemelkedő első körös összecsapása a Luke Humphries–Nathan Aspinall csata, amelyen a világbajnok az egymást követő két minitorna-sikerre törő World Matchplay-címvédővel méri össze pillanatnyi állapotát. (A minitorna címvédés 2024-ben eddig m sorrendben MVG-nek, Humphriesnek és Littlernek is sikerült, Asp lehet a negyedik február óta). A stockporti sztár Rotterdamban Wright, Humphries és Smith legyőzésével ismételte meg tavalyi sikerét, az így szerzett 5 ponttal már a harmadik a táblázaton a két Luke mögött.
„Tavaly kimaradtam a rájátszásból az éjszakai győzelmek miatt, és 24 pontnál jártam” – emlékezett vissza Aspinall, aki az ötödik fordulóban is győzött Exeterben. „Néhány hete azt mondtuk, hogy 26 pont valószínűleg elég lesz a playoffhoz, de most nem vagyok benne biztos! Szerintem ez fantasztikus – elismerés az összes srácnak. Ez a legélvezetesebb Premier League, amelyben részt vettem, és még mindig sok mindenért kell játszani. Úgy gondolom, hogy a színvonal szívderítő volt, és azt hiszem, ez lesz mindannyiunknak, akik hétről hétre fellépünk.”A világbajnok Humphries rotterdami elődöntős veresége ellenére visszatért a táblázat élére, 100 feletti körátlaggal legyőzve a helyi hős MVG-t, Littlert több mintorna-győzelmével azonos pontszámmal.

Luke Littler Liverpoolban a 2023-as győztes Gerwyn Price ellen kezd, ők ketten harmadszor akaszkodnak össze a PL-ben. A walesi a glasgow-i 3. fordulóban káprázatos meccsen győzte le a 17 éves tinisztárt, aki a 10., manchesteri döntőben vett revansot. Az ifivilágbajnok vissza akarja venni a vezetést, a Jégember meg őrizné egyre karcsúbb playoff-reményeit.

Ugyancsak első körös összecsapás lesz két angol világbajnok, Michael Smith és Rob Cross ütközete. Cross a 7. helyre csúszott vissza, mivel Rotterdamban kikapott Price-tól, Smith pedig az döntőjével szerzett három ponttal  5., de csak két ponttal elmaradva MVG mögött.
„ Liverpool mindig különleges számomra. Én nagyon várom ezt a fordulót. A rajongók nagyszerű hazatérésben részesítettek tavaly, és remélhetőleg idén is ilyen jó lesz. Jó lenne egy újabb győzelmet szerezni, de most csak arra koncentrálok, hogy megpróbáljam megszerezni a két pontot holnap Rob ellen. Úgy érzem, jó helyen van a játékom. Tudom, hogy jól játszom az első forduló meccsein. Ez pillanatnyilag nem egészen a döntőben történik meg, de remélhetőleg ez megváltozik!” – mondta a St. Helens-i sztár, aki ebben a sorozatban már négy döntőben is szerepelt.

A negyedik negyeddöntőben a PL két klasszikusa, Michael van Gerwen és Peter Wright csap össze (vb-döntőből kettőt is játszottak egymással).  2024-es négy győzelme ellenére MVG-nek küzdenie kell a playoff-helyért, amelyet 11 iddigi indulásából tízszer is sikerült elérnir, mert sok első körös vereséget is összeszedett. Igaz, nem annyit, mint Snakebite, aki soványka 4 pontjával masszív sereghajtó. bár legutóbbi két találkozójukon legyőzte a hollandot, az Europe Touron és a ProTouron is.

A LIVERPOOLI TÁBLARAJZ

Kapcsolódó

PREMIER LEAGUE 2024, A TIZENHARMADIK MINITORNA PROGRAMJA

Negyeddöntő
Luke LITTLER (angol)–Gerwyn PRICE (walesi)
Luke HUMPHRIES (angol)–Nathan ASPINALL (angol)
Peter WRIGHT (skót)–Michael VAN GERWEN (holland)
Michael SMITH (angol)–Rob CROSS (angol)
Elődöntő
LITTLER/PRICE–HUMPHRIES/ASPINALL
WRIGHT/VAN GERWEN–SMITH/CROSS
Döntő
AZ ELŐDÖNTŐ GYŐZTESEI
(A mérkőzések az egyik versenyző hatodik megnyert legjéig tartanak.)

PREMIER LEAGUE, Liverpool, M&S Bank Arena. Sport1 20:00 a tizenharmadik minitorna mérkőzései (kommentátor: Fülöp „180” László, szakkommentátor: Vereczkey Lajos)

AZ ÁLLÁS A 12. FORDULÓ UTÁN

Forrás: skysports.com