Már a Final4 a tét a Veszprém, a Fradi és a Győr számára • SportTV

Már a Final4 a tét a Veszprém, a Fradi és a Győr számára

Sport TV avatar Sport TV 2024. 04. 25. 13:34    
Olvasási idő: 3 perc

Három csapatunk is eljuthat a budapesti vagy kölni négyesdöntőre a kézilabda Bajnokok Ligájában. A férfiaknál a Telekom Veszprém, a hölgyeknél pedig az FTC-Rail Cargo Hungaria és a Győri Audi ETO KC van ott a negyeddöntőben. Mind a hat magyar érdekeltségű meccset élőben közvetít a Sport1.

A Veszprém játékosai így ünnepeltek a Szeged elleni siker után. (Fotó: Peka Roland / handballveszprem.hu)

Dánián és Norvégián át vezet az út a Final4-ba a magyar sztárcsapatok számára. A Fradi és a Veszprém ugyanis dán, míg a Győr norvég ellenféllel küzd meg azért, hogy eljusson a kézilabda Bajnokok Ligája végjátékéhoz, és így érintett legyen például a történelem során először egy időben és egy helyen, a Sport TV stúdiójában megrendezésre kerülő sorsoláson is.

A Veszprém teheti meg az első lépést

A férfi mezőny hétköznap vívja a meccseit, szerdán már játszottak is kettőt, ezeken a Montpellier fölényes, kilencgólos győzelmet aratott a Kiel ellen (39-30), míg a Kielce 27-26-ra múlta felül a címvédő Magdeburgot. A Telekom Veszprém csütörtökön fogadja hazai pályán a dán Aalborgot. A magyar sztárcsapat harmadik helyen zárt a csoportjában a Magdeburg és a Barcelona mögött, a nyolcaddöntőben pedig magabiztos játékkal jutott túl az OTP Bank-Pick Szegeden (mindkét meccsen hét góllal nyertek a bakonyiak). Az Aalborg ezzel szemben második helyen zárt az A-csoportban, így kihagyta az egyenes-kieséses szakasz első fordulóját. Magyar szempontból az mindenképpen fontos szempont, hogy a Szeged a csoportkörben hazai pályán hét góllal legyőzte Mikkel Hansenéket, és egy ilyen siker a Telekom Veszprém számára is szép eredmény lenne az első meccsen. Ahogyan az is, ha megismétlődne a 2022-es eredmény, amikor a Veszprém 71-66-os összesítéssel múlta felül a BL ugyanezen szakaszában az Aalborgot.

Telekom Veszprém – Aalborg: április 25., csütörtök 18:00, Sport1 (élő); kommentátor: Bartha Zoltán

Aalborg – Telekom Veszprém: május 1., szerda 18:00, Sport1 (élő); kommentátor: Bartha Zoltán

Az elmúlt hat év BL-győztesei most a Final4-ért játszanak

A Győri Audi ETO KC kihagyta a nyolcaddöntőt, mivel megnyerte a csoportját. Azonban az utolsó, februári BL-meccse óta edzőt váltott a Győr, és Per Johansson a Vipers Kristiansand elleni idegenbeli meccsen debütál a BL-ben a győri kispadon. Ebben a csatában az a különösen érdekes, hogy 2017 óta, azaz a legutóbbi hat kiírásban épp ez a két csapat nyerte meg a Bajnokok Ligáját. 2020-ban nem rendeztek Final4-t a koronavírus miatt, de előtte és utána is triplázás történt, hiszen 2017-2019 között a Győr, 2021-2023 között pedig a norvég gárda jutott a csúcsra Budapesten. Vitán felül áll tehát, hogy kőkemény meccsek és két igazi rangadó vár a győriekre, akik az EHF hivatalos erősorrendjében az első helyen állnak, míg a BL-címvédő Vipers hatodik ugyanezen listán. A norvégok negyedikek lettek a B-csoportban, ahol a Fradi ellen kétszer is győztek fölényesen, míg a nyolcaddöntőben a Debrecent győzték le, igaz – és ez picit fájó a magyar szurkolóknak – mindösszesen egy gólos különbség alakult ki a két meccs után, és végül nem lett magyar negyeddöntő idén.

Vipers Kristiansand – Győri Audi ETO KC: április 27., szombat 17:45, Sport1 (élő); kommentátor: Méhes Gábor

Győri Audi ETO KC – Vipers Kristiansand: május 4., szombat 17:45, Sport1 (élő);

Jön az újabb Fradi-csoda?

A Fradi jelenlegi és előző szezonbeli BL-teljesítményét könnyű csoda jelzővel illetni. A zöld-fehérek 2023-ban a Metz ellen csodát tettek, amikor a hatgólós hazai hátrányt Franciaországban fordították meg, aztán Emily Bölk csodát tett, amikor a Final4-ban az utolsó pillanatban BL-döntőbe lőtte a csapatot az Esbjerg ellen. A mostani szezonban pedig a csoport hatodik helye után a másik nyolcas harmadik helyérő érkező Brest tanulta meg, hogy a Fradi ellen megszerzett idegenbeli előny nem lehet biztosíték a hazai visszavágó előtt. A Ferencváros ugyanis itthon kikapott két góllal, majd Brestben öt góllal nyert, ami csodának minősül. Ráadásul a két Brest elleni meccs előtt közvetlenül a Magyar Kupa döntőjében még a Győrt is sikerült legyőznie. Most pedig a Final4 a tét, és épp az Esbjerg lesz az ellenfél. Nem nehéz párhuzamot találni a 2023-as történésekkel, előbb jött a kupagyőzelem, majd a francia bravúr, ezt követően az Esbjerg ellen kell bizonyítani. Már csak azért kell szurkolni, hogy a végkifejlet is legyen hasonló, mint tavaly.

FTC-Rail Cargo Hungaria – Esbjerg: április 27., szombat 15:15, Sport1 (élő); kommentátor: Bartha Zoltán

Esbjerg – FTC-Rail Cargo Hungaria: május 5., vasárnap 15:45, Sport1 (élő); kommentátor: Bartha Zoltán