Egyetlen londoni hely kiadó • SportTV

Egyetlen londoni hely kiadó

2024. 05. 16. 11:50    
Olvasási idő: 2 perc

A jővő heti, londoni O2-beli playoff négy helye közül három már elkelt a darts Premier League 2024-es sorozatában. A meglepetrés-tinizseni Luke Littler elsősége, vb-döntős legyőzője, a világbajnok és világelső Luke Humhries és a sorozat örökrekordere (7 győzelem), valamint címvédője, Mivchael van Gerwen is biztos résztvevő. Mögötte két ponntal áll Nathan Aspinall, eggyel követi Michael Smith – kettejük közül kerülhet ki a negyedik londoni induló.

A két jó barárt egy londoni helyért meccsel Sheffieldben (Fotó: pdctv.com)

Mivel az alapszakasz utolsó fordulójának párosítását a táblázat alapján generálják, éppen a két angol csatája lest az egyetlen sorsöntő negyeddöntő. Amelyikük nyer – továbbjutó, a másik kiesik. Ha a 2023-as világbajnok Bully Boy nyer, csak akkor leget  negyediknél jobb, ha  MVG kikap Rob Crosstól (a legutóbbi ET-versenyt Kielben vasárnapéppen Cross nyerte), és Smith megnyeri a sheffieldi minitornát. Asp negyeddöntő sikere mellett még el kellene jutnia a fináléig – ugyancsak MVG első veresége mellett, hogy megelőzhesse a tart holland klasszist.

Érdekes, hogy Aspinall és Smith a múlt héten múlt héten is egymással meccselt az első körben, azt a csatát a stockporti kedvenc nyerte meg 6–3-ra, de az elődöntőt elbukta Humphries ellen, így került “lőtávolba”, azaz csak egypontos hátrányba generációs honfitárshoz (Asp 32 Smith 33 esztendős). Egyébként a 4. napon is negyeddöntőztek Newcastle-ban, Aspinall 6–5-re nyert, azaz kicsit leegyszerűsitve, idei PL-es külön csatájuk győztese jut a londoni hárommeccses döntő szupertornára.
„Minden Premier League-évben, amelyben játszottam, mindig minden az utolsó estére esett!” ­– viccelődött Aspinall, aki 2020-ban a násodik helyen végzett. „Három próbálkozásból kétszer jól végeztemel a munkát. A tavalyi év szerencsétlen volt, de tudom, mit kell tennem, és biztos vagyok benne, hogy csütörtökön jó eredményt érek el.  Egy közeli barátom ellen játszom Michaelben, így nehéz összecsapás lesz, de a múlt héten elengedtem a meccset, és ez nem fog megismétlődni. Nagyon élveztem a Premier League-idényt. Az első három hét gyatra volt, most abban a helyzetben vagyok, ahol a saját kezemben van a sorsom, vagyis nagyon büszke vagyok arra, ahogy reagáltam. Az élmom az, hogy bemutatkozhsassak az O2-ben, alig várom, hogy a szezonomat a csúcson fejezzem be” – elemzett Asp a szerdai sajtótájékoztatón.
Persze, pályatársa is megnyilvánult. „Jól érzem magam. Nyertem egy ProTourt a múlt héten, és úgy érzem, lezd vissazérni a játékom. Jó érzés lesz belemenni a tizenhatodik éjszakába, tudván, hogy van esélyem a kvalifikációra, de nekem és Nathannek holnap este magunk mögött kell hagynunk a barátságunkat! Tudom, hogy tavaly Nathan kimaradt a rájátszásból Jonny Clayton ellen az utolsó héten, ez tovább növelheti a rá nehezedő nyomást. Korábban kétszer  szerepeltem a rájátszásban de ez az egyik legnehezebb Premier League-idény, amelyben részt vettem. Ha be tudok jutni a legjobb négy közé, akkor ez nagyon jó szezon lesz, különösen az idei mezőnyre tekintve.”

A SHEFFIELDI PROGRAM

(Forrás: pdctv.com)

Persze, nem csak ezt az egy meccset játsszák, a Cross–Van Gerwen csatáról már esett szó, emellett az újoncként már alapszakaszgyőztes Luke Littler az eddigi 17 mérkőzéséből csupán kettőt megnyerő Peter Wrighttal meccsel, Humphries pedig Price-szal játszik. Vagyis a 16. este negyeddöntői két meccsben megegyeznek, kettőben eltérnek az egy héttel korábbi párosítástól.
A lényeg azonban: az egyik negyeddöntő a másik hat meccs mindegyikénél fontosabb lesz, még a helyi döntőnél is, amelynek győzelméért ugyanúgy 10 ezer font bónusz jár, mint az előző 15 estén…

Kapcsolódó

PREMIER LEAGUE 2024, A TIZENHATODIK MINITORNA PROGRAMJA

Negyeddöntő
Luke LITTLER (angol)–Peter WRIGHT (skót)
Nathan ASPINALL (angol)–Michael SMITH (angol)
Luke HUMPHRIES (angol)–Gerwyn PRICE (walesi)
Michael VAN GERWEN (holland)–Rob CROSS (angol)
Elődöntő
LITTLER/WRIGHT– ASPINALL/SMITH
HUMPHRIES/PRICE–VAN GERWEN/CROSS
Döntő
AZ ELŐDÖNTŐ GYŐZTESEI
(A mérkőzések az egyik játékos hatodik megnyert legjéig tartanak)

DARTS PREMIER LEAGUE 2024, Sheffield, Utilita Arena. Sport1 20:00 a 16., záró minitorna mérkőzései (kommentátor: Fülöp “180” László, szakkommentátor: Vereczkey Lajos)

A PONTVERSENY  ÁLLÁSA 15 FORDULÓ UTÁN

(Forrás: pdctv.com)