Hétről a nyolcra, vagy valaki először • SportTV

Hétről a nyolcra, vagy valaki először

2024. 05. 23. 09:04    
Olvasási idő: 3 perc

A kissé talányos cím magyarázata: a Premier League döntőjének négy résztvevőkje közül csak az egyik nyerte meg a sorozatot, Michael van Gerwen, igaz, ő rekordként nem kevesebb mint 7 alkalommal. A holland zsenit három angol igyekszik megakadályozni a nyolcadik diadalban: Michael Smith, aki hat esztendeje már játszott (és vesztett) döntőt, éppen MVG ellen, valamint az előző vb-döntő két résztvevője, a PL-ben és ezzel a final fourban is újonc két Luke, a világbajnok Humphries és a tinizseni Littler.

A nagy négyes: a két Luke és a két Michael harcol az egy nagy trófeáért az O2-ben (Fotó: www.pdctv)

Aligha kérdéses, hogy az O2 Arena mind a 13 500 helye elkél, azaz tökéletes telt ház fogadja az 16 részes alapszakasz legjobb négyesét.
Luke Littler abszolút újoncként szenzációs három és fél hónapot futott, égy végzett a bajnoki szakasz élén, hogy közben Belfastban, Manchesterben, Liverpoolban és Aberdeenben is megnyerte az aktuális minitornát. A fantasztikus tini a negyedik a versenysorozat históriájában Phil Taylor, Van Gerwen és Glen Durrant után, aki első nekifutásra megnyerte az alapszakaszt.
“Őrület, ha belegondolok”  ismerte el Littler, aki az új pontrendszerben éppúgy 40 ponttal lett a 16 est után első, mint tavalyelőtt Jonny Clayton. “„Néhány évvel ezelőtt Philt, Michaelt és Duzzát néztem a Premier League-ben, és most a nevemet is akár feltehetem melléjük. Alig várom az estét. Nagyon örülök, hogy részese lehetek ezeknek a teltházas arénáknak, és magabiztosan megyek az O2-be.” Littler Michael Smith-szel játszik majd a csütörtöki show-ban döntőért,  bár a St Helens-i sztár uralta a duó egymás elleni meccseit ebben a szezonban, 2024-ben hét meccséből ötöt megnyert a tinédzser klasszis honfitársa ellen. „Csak arra koncentrálok, hogy megpróbáljam megnyerni az első elődöntőt Michael ellen” – folytatta a tavalyi ifjúsági világbajnok. „Michael jó eredményeket ért el ellenem, de remélhetőleg sikerül ezt helyretennem, és akkor nyerni, amikor az igazán számít. Mindent jelentene, ha holnap felemelném a trófeát. Ez lenne az első nagy címem, de ha nem lesz, hát nem lesz.”
Smith Sheffieldben az Aspinall elleni kulcsmeccsen, a negyeddöntőben aratott győzelmével tette biztossá harmadik PL-playoffszereplését. Majd meg is nyerte az utolsó minitornát, most bízik ennek a lendületnek a továbbvitelében.
„Csak most jól akarok indulni. Nehéz tizenhat hét volt, és most mindennek ez az egy éjszaka a következménye. Viszont ami korábban történt, az nem jelent semmit. Ha hozni tudom  az A-játékomat, mindhárom játékos tudja, hogy nehéz meccset kell játszaniuk.” Smith – aki egyben a Night One győztes volte Cardiffban – úgy véli, azzal hogy januárban elvesztette világbajnoki címét és világelső státusát, ez ösztönözte őt, hogy visszatérjen uyanazokba a magasságokba. „A Premier League-ben játszani, és hallani, ahogy John McDonald bejelenti hogy korábbi világbajnok – bosszantó volt” – ismerte el a 33 éves játékos. „Most azt kellett hallgatnom, ahogy Luke  megkapja ezt a titulust a bemutatkozáskor, ami tavaly még az enyém volt. Ez aztán megadta nekem azt a lendületet, amire szükségem volt, és visszavezetett a pályára. Az elmúlt titöznnyolc hónap nehéz volt, és ez részben rajtam múlik. Soha nem vagy túl öreg a tanuláshoz, én pedig újra tanulok, de úgy érzem, most jó irányba haladok” – vélte a St. Helens-i klasszis.

A második elődöntőben a vilgelső Luke Humphries és a korábban többször is világelső Michael van Gerwen újabb fejezetet ír eddig is gazdag közös históriájuk könyvébe. (Hogy különleges legyen a program, az első Luke–Michael összecsapást egy második Luke–Michael csata követi, hogy aztán legyen egy harmadik is, vagy éppen druszák küzdelme következzék a fináléban.) A regnáló világelső is négy győzelmet szerzett első teljes jogú évében (korábban egy estés vendég beugró volt a Gary Anderson visszalépése miatti különleges szezonban), Brightonban, Nottinghamben, Dublinban és Leedsben is a legjobbnak bizonyult. „Volt néhány éjszakám, amikor szinte érinthetetlen voltam, és voltak olyanok, amikor nem voltam a legjobb állapotban, de itt az a lényeg, hogy te hogyan térsz vissza, és én az elmúlt néhány hétben elég jól talpra álltam.”
Humphries hihetetlen rekorddal büszkélkedhet Van Gerwennel szemben 2024-ben, de annak ellenére, hogy legutóbbi hat találkozóját megnyerte a holland ellen, úgy gondolja, hogy ez nem lesz nagy hatással a végeredményre. „Nem hiszem, hogy ennek az eredménysornak bármi hatása lesz acsütörtöki meccsre. Ha van olyan játékos, aki nem hagyja, hogy ilesmi befolyásolja, az Michael. Nagy mentális ereje van, és hétszer nyerte meg ezt a címet. Tudja, hogyan kell megnyerni. Én már olyan régóta szerettem volna a Premier League-ben szerepelni, szóval a debütáló évemben elmenni és megnyerni a címet, az  igazán különleges lenne.”

MVG az egyetlen, aki négyük közül nyert már Premier League-et, hetet is, természetesen tovább akarja növelni „történélmi fölényét”.
„Annyi nagyszerű napom volt ezen a helyszínen, ezért remélem, holnap tudok még egyet hozzáadni” – jelentette ki szerda este Van Gerwen, aki az idei szezonban Berlinben, Glasgow-ban, Newcastle-ben és Birminghamben szerzett éjszakai győzelmet. Rengeteg tapasztalatom van ezen a tornán és különösen ezen a színpadon. Természetesen ez segíthet, de továbbra is mindent meg kell tennem, hogy teljesítsek most is, amikor az számít. Voltak hullámvölgyek, de az elmúlt néhány hét után jól érzem magam, és őszintén úgy gondolom, hogy holnapra még több van a tartályban. Luke élete dartsát játszotta az elmúlt hónapokban. Amit az elmúlt hat hónapban csinált, az fantasztikus volt. Felszabadultan és nagyon magabiztosan játszik, de ez nem tart örökké, és én akarok lenni az az ember, aki megállítja őt! Tavaly sem voltam első számú kedvenc, 2022-es harmadik helyezés után, de megnyertem a címet, így idén is pontosan így fogok tenni! – reménykedett Mighty Mike, aki a PL-döntők és a -győzelmek számában is eggyel minden idők legnagyobbja, Phil Taylor előtt jár, s ezt mindkét kategóriába igencsak szeretmé növelni még eggyel…

(Mi a közvetítés megvalódsításában  egy kisebb meglepetéssel is szolgálunk, de előre nem akarjuk „lelőni a poént”  – aki az első perctől nézi az adást, úgyis azonnal megtudja…)

Kapcsolódó

PREMIER LEAGUE 2024, A DÖNTŐ TORNA PROGRAMJA

Elődöntő
Luke LITTLER (angol)–Michael SMITH (angol)
Michael VAN GERWEN (holland)–Luke HUMPHRIES (angol)
Döntő
LITTLER/M. SMITH–VAN GERWEN/HUMPHRIES
(Az elődöntők az egyik játékos tizedik, a döntő valamelyikük  11. megnyert legjéig tart)

DARTS PREMIER LEAGUE, playoff, London, O2 Arena. Sport1 20:00 az elődöntő és a döntő (kommentátor: Fülöp „180” László, szakkommentátor: Ziegenhám Medárd)