Brit dominancia vagy újoncsiker? • SportTV

Brit dominancia vagy újoncsiker?

2024. 06. 30. 16:01    
Olvasási idő: < 1 perc

A szombati nyolcaddöntőben kihullott a három legutóbbi védő közül kettő, Wales és Ausztrália, valamint egy harmadik korábbi győztes, Hollandia is. Az exbajnokok közül csak az első kiemelt Anglia és a 4. Skócia van maradt versenyben ez elődöntőre, másik két duó országa első győzelmére vadászik.

Ötéves emlék, Snakebite és a Repülő skót a World Cup of Dartsszal. Nagy kérdés, a favorit angolok "engedik-e", hogy elkészüljön fél évtized után egy hasonló fénykép… (Fotó: Getty Im,ages)

A Luke Humphries, Michael Smith duó  16 között sima 8–3-as győzelmet aratott a franciák ellen, negyeddöntős ellenfele , Észak-Írország (Josh Rock, Brendan Dolan) végtelenül szoros csúcsrangadón ütötte ki a házigazda, legutóbb negyeddöntős németeket. A skótok – a klasszikus „négyvilágbajnokságos”, Peter Wright, Gary Anderson párossal aratták a nyolcaddöntő legfölényesebb sikerét, 8–2-re elsöpörve a „magyar” csoportból bejutó Lengyelországot, a soron következő ellenfél Csehország lesz.
Az alsó ág a meglepetéscsapatoké lett. A címvédő Walest 8–6-ra legyőző horvátok (Krcmar, Grbavac) a 2021-es döntős osztrákokkal meccseltek, a „szomszéd” holland-verő belgák a másik meglepetésgárdával, az olaszokkal küzdöttek meg.

A vasárnap délutáni nyitó meccsen az osztrákok (Mensur Suljovc, Rowby-John Rodriguez) döntő legben, 8–7-tel verték ki a meccsnyilakat is hibázó horvátokat, az esélyesebb belgák (Dimitri Van den Bergh, Kim Huybrechts) ugyancsak 8–7-gyel jutottak túl a szenzációsan küzdő „squadra azzurrán”.
Az alsó ágon is a két favorit, Anglia és Skócia nyert a két outsider, Észak-Írország és Svédország ellen. Az angolok suóima 8–4-gyel,  a skótok pedig negyeddöntők harmadik 8–7-jével, óriási izgalmak közepette, Anderson kiváló végjátékával.
Így aztán 50 százalék az esélye, hogy ismétlő bajnok lesz az idén – a négyszeres győztes Anglia legutóbb 2016-ban nyert, a kétszeres trófeabirtokos Skócia 2021-ban (akkor Henderson helyettesítette Gary Andersont, az első sikerkor, 5 éve a mostani összeállításban diadalmaskodott). A „brit szomszédok” egymással meccselnek, egyikük tehát biztos finalista, a másik ágon új aspiráns jelenik meg, pontosabban olyan, aki még nem nyert, bár a belgák 2013-ban Hamburgban, az osztrákok 2021-ben Jénában döntőztek már, de kikaptak – horribile dictu – az angoloktól, illetve a skótoktól.

DARTS CSAPAT-VILÁGBAJNOKSÁG (WORLD CUP OF DARTS), Frankfurt, Eissporthalle. Sport2 19:00 elődöntő és döntő (kommentátor: Bartha „Magaisjátékos” Zoltán, szakkommentátor: Vereczkey Lajos)