Versenyben marad-e még egy világbajnok? • SportTV

Versenyben marad-e még egy világbajnok?

Sport TV avatar Sport TV 2018. 12. 28. 10:57    
Olvasási idő: 2 perc

A darts-vb utolsó hatmeccses napja következik, amelyen egy újabb teljes fordulót, a nyolcaddöntőt fejezik be a versenyzők. Noha az első két találkozón – remek küzdelemben – már elhullott két angol, a pénteki hat találkozóra marad még közülük nyolc, három párosításban színangol mérkőzést rendeznek. Az eredetileg induló öt korábbi PDC-világbajnok közül kiesett Van Barneveld és Lewis, negyeddöntős Van Gerwen és Anderson, a címvédő Rob Cross pedig az utolsó mérkőzésen billenti el a mérleg nyelvét.

Szombaton már csak négy, vasárnap csupán két mérkőzésre kerül sor, igaz, azok már 5, illetve 6 nyert szettig tartanak. A pénteki utolsó hatmérkőzéses nap délutáni szakasza két meglepetésember, Nathan Aspinall és Devon Petersen csatájával kezdődik. Mindketten nem kiemeltként kezdték a tornát és két-két kiemeltet búcsúztattak eddig. A nemzetiségeket tekintve a dél-afrikai eddig csak angollal meccselt, hármat is kivert, s vagy egy negyedik kezétől esik el, vagy rajta keresztül jut egészen a negyeddöntőig.  A két játékos 2015 óta négy meccset váltott egymással, összesítésben Petersen 3–1-re vezet, a legutóbbi mérkőzésüket viszont idén februárban az UK Open selejtezőjében Aspinall nyerte meg 6–2-re.
A második találkozón Benito van de Pas és az északír Brendan Dolan lép a pódiumra. Ki gondolta volna, hogy éppen Pas lesz a másik holland, aki MVG mellett eljut a nyolcaddöntőig? Az ellenfél Dolan megbízhatóan teljesített idáig, három meccsén összesen 2 szettet vesztett, azt is a 19. kiemelt Mervyn King ellen. Eddigi öt meccsükből hármat a holland nyert meg, de a legutóbbit több mint másfél éve, 2017 áprilisában játszották.
A délutáni harmadik párosítás az első színangol: Ryan Joyce játszik a „népszerűtlenségi bajnok” James Wade ellen. Mindketten döntő szettes meccset nyertek a harmadik körben, egyaránt angol játékos ellen. A honfitársak  háromszor meccseltek eddig, mindháromszor az idén, s mindannyiszor Wade győzött, kétszer 6–4-re, egyszer pedig 6–1-re. A győztes a negyeddöntőben az első kiemelt Van Gerwennel mérkőzik.

Ryan Searle,  Mensur Suljovic búcsúztatója eljut-e a legjobb nyolc közé? (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

Az esti programban egy újabb angol-angol nyolcaddöntő kezdi a sort, két eddig kiválóan teljesítő dartsos, Ryan Searle és Michael Smith küzd meg egymással. Utóbbi a nagyobb nevű,  a 10. kiemelt, ugyanakkor Searle verte ki az első meccsén a 7. kiemelt Mensur Suljovicot. A nagy hajú, mindössze 31 esztendős fiatalembernek ez az első vb-je, de a játéka eddig hasonlít egy tavalyi újonchoz, aki ugyan teljesen tar volt, viszont a világbajnoki címig jutott. A két játékosnak ez lesz az első hivatalos meccse PDC-versenyen, a győztes – mit ád ég? – éppen Cross-szal meccsel, ha a címvédő is továbbjut. Az utolsó előtti nyolcaddöntő Jamie Lewis és Dave Chisnall csatája. A walesi tavaly hatalmas meglepetésre az elődöntőig jutott a vb-n, s most is megbízhatóan menetelt eddig, az előző körben döntő szettben verte ki az 5. kiemelt Gurney-t. Chizzy is felfelé ívelő formát mutat, az előző körben szettveszteség nélkül ütötte ki a belgák élversenyzőjét, a Premier League-résztvevő Kim Huybrechtset. S persze a lélektani előny is az övé: eddig hatból hatszor győzte le a walesit, legutóbb alig több mint egy hónapja, november 23-án a Players Championship nagydöntőjében a 64 között 6:4-re.
A nyolcaddöntő fordulót a címvédő Rob Cross zárja a honfitárs Luke Humphries (lásd külön cikkünket!) ellen. A címvédő eddig egy játszmát vesztett csupán, mindkét mérkőzésén 100 fölötti körátlaggal zárt. Humphries a csütörtöki mérkőzésen csaknem kiütötte a belgák ifjú titánját, Van den Berghet. A két versenyzőnek még nincs egymással regisztrált eredménye a PDC-ben, mikor legyen az első, ha nem egy világbajnoki nyolcaddöntőben.

Sport1 13:30 és 20:00  PDC-dartsvilágbajnokság, 13. nap, nyolcaddöntő (kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Ziegenhám Medárd)