Ketten a jokerért, négyen a rájátszásért • SportTV

Ketten a jokerért, négyen a rájátszásért

Sport TV avatar Sport TV 2019. 05. 16. 08:37    
Olvasási idő: 3 perc

Talán a másfél évtizedes múltra visszanyúló darts Premier League legizgalmasabb estéje következik. Négy versenyző még harcol két kiadó helyért a londoni négyes döntőben, az élen álló kettős pedig az alapszakasz-győzelemért – s nem mellesleg az érte járó 25 ezer fontért – áll a tábla elé.

Rob Cross: sikerül-e The Power és Mighty Mike örökébe lépni? (Fotó: Lawrence Lustig/PDC)

Yorkshire-ben, a First Direct Arenában kerül sor a négy ütközetre. Mivel James Wade-nek, Mensur Suljovicnak, Daryl Gurney-nek és Gerwyn Price-nak is van még esélye a négyszemélyes playoff két alsó helyét elfoglalni, valamint Rob Cross és Michael van Gerwen közt sem dőlt el az alapszakasz elsőségének sorsa, mind a négy párosításban lesz legalább egy versenyző, aki az egyik vagy a másik rivalizálásban érdekelve van.

Gerwyn Price: győzni és szurkolni (Fotó: Lawrence Lustig/PDC)

Az est Gerwyn Price és Peter Wright csatájával kezdődik. A skótnak ugyan nincs már esélye a négyes döntőre, de a hatodik helyet még elcsípheti a tavalyi döntős Michael Smith elől. A walesi viszont még playoffesélyes – mindenképpen nyernie kell, aztán szurkolnia, hogy a további eredmények az ő szájíze szerint alakuljanak. Price egyébként a lihga „döntetlenkirálya”, nem kevesebb mint hatszor remizett valamelyik játékostársával eddig.
„Az idény elején elégedett lettem volna a mostani helyezésemmel, de ha visszamegyek öt-hat hétre, több nyerési alkalmat elszalasztottam. Kicsit csalódott vagyok, hogy már nem csak a saját kezemben van a sorsom” – nyilatkozta azután, hogy a múlt héten drámai meccsen 7–7-et játszott a közvetlen vetélytárs Gurney-vel. „Még ha nem is jutok be a döntőbe, akkor is remek évem voltm akkor is, ga sok esélyt hagytam ki.”

Daryl Gurney: még a múlt hetinél is nagyobb bravúr kell (Fotó: Lawrence Lustig/PDC)

Ezután Daryl Gurney áll a pódiumra Michael Smith ellen. Az észak-ír csak akkor érhet révbe, ha győz, és jobb eredményt ér el Pruce-nál és Suljovicnál. A múlt héten egy dupla 16-ossal mentett pontot utolsó dobásával Price ellen. „Ez volt a legjobb meccsem a szezonban. Ő volt a jobb játékos, valószínűleg győznie kellett volna, de jól döntöttem a végén. Nagyon fontos pontot szereztem. Ha ő nyert volna, már biztos helye lenne az O2-ben, de így Leedsben mindenképpen nyernie kell! Szóval nagyon érdekes volt a múlt hét, de most nagyon kemény meccsnek nézek elébe. Ő most egy alvó óriás – szerintem a legtehetségesebb játékos a mezőnyben” – vélekedett az észak-írek éljátékosa.

MVG: magát okolja az esetleg elmaradó alapszakaszsikerért (Fotó: Lawrence Lustig: PDC)

A harmadik párban a jelenlegi negyedik Mensur Suljovic meccsel a címvédő-világelső Michael van Gerwennel. Az osztrák ráadásul azt is tudja, hogy jobb vagy azonos eredményt kell elérnie – nehezebb ellenféllel – , mint amit előtte Price és Gurney produkál. „Természetesen nagyon nehéz lesz, és igazán jól kell játszanom, hogy megverhessem Michaelt, de igazán mindent bele fogok adni” – mondta Suljovic. „Ez egy nagyszerű Premier League volt, remélem, be tudok jutni a legjobb négybe és játszhatok a playoffban. Szerettem a PL-t és nem akarom, hogy ezen a héten véget érjen a számomra.

James Wade: legalább egy pont kell a biztos playoffrészvételért (Fotó: Lawrence Lustig/PDC)

A záró találkozón mindkét versenyző számára óriási a tét. James Wade ha kikap, akár ki is eshet Price és Gurney győzelme esetén, Rob Cross számára viszont kínálkozik egy „történelmi” lehetőség. 2012-ig ugyanis mindig Phil Taylor, 2013 óta meg csak Van Gerwen nyerte meg az alapszakaszt, azaz a tavalyi világbajnok lehetne az első, aki csatlakozik ehhez a szuperduóhoz. Ehhez „csak” meg kellene nyernie a mérkőzést. Az angol a múlt héten hátrányból fordítva verte meg Suljovicot 8–4-re, s tartotta meg a vezetést a két héttel korábban őt megelőző MVG-től, aki Manchesterben kikapott Gurney-től. „Hatalmas dicsőség volna, ha csatlakozhatnék Philhez és Michaelhez” – lelkendezett Cross, aki 10 meccset nyert már az idényben, többet, mint bárki a mezőnyben. „Ha olyan könnyű lenne, sokkal több játékosnak sikerült volna. Roppant kemény meccsem lesz James ellen, akinek még megvan az esélye a négybe jutásra. Meg kell találnom a megfelelő játékot a győzelemhez!”
Van Gerwen ugyan szorosan Cross mögött áll, s az ő záró meccse előtt még visszaveheti a vezetést, időlegesen vagy végleg. „Csak magamat hibáztathatom, hogy ebben a helyzetben vagyok. Az idén túl sok pontot vesztegettem el. Azt hiszem, meg tudom még fordítani az állást. Tudom, milyen érzés a győzelmi kényszer, átéltem már elégszer. Ki tudja, ő elbírja-e, ha a Suljovic elleni győzelemmel nyomást gyakorolok rá” – spekulált a világelső.
Mindenesetre alapszakasz-elsőség ide vagy oda, a végső győzelemre a fogadóirodák MVG-nek csak 1.5-ös szorzót adnak, míg Cross diadala még mindig 9-szeres pénzt fizetne…

Kapcsolódó

A PL 16. JÁTÉKNAPJÁNAK PROGRAMJA

Gerwyn PRICE–Peter WRIGHT
Örökmérleg:
16 mérkőzés, 3 Price-győzelem, 1 döntetlen,  12 Wright-siker. A Premier League-ben:  2–1–1–0. A PL első körében: Price–Wright 7–5, 2019. 3. 28., Rotterdam. Legutóbbi mérkőzés: ugyanez.
Daryl GURNEY–Michael SMITH
Örökmérleg:
12 mérkőzés, 4 Gurney-győzelem, 1 döntetlen,  7 Smith-siker. A PL-ben:  3–1–1–1. PL ek.: Gurney–Smith 7–5, 2019. 2. 21., Dublin. Lm.: Smith–Gurney 10–9, 2019. 3. 2., UK Open, a 32 között.
Michael VAN GERWEN–Mensur SULJOVIC
Örökmérleg:
16 mérkőzés, 12 Van Gerwen-győzelem, 4 Suljovic-siker. A PL-ben:  2–2–0–0. PL ek.: Van Gerwen–Suljovic 7–3, 2019. 2. 14., Glasgow. Lm.: Van Gerwen–Suljovic 7–5, 2019. 3. 24., European Darts Open, elődöntő.
James WADE–Rob CROSS
Örökmérleg:
11 mérkőzés, 5 Wade-győzelem, 6 Cross-siker. A PL-ben:  1–0–0–1. PL ek.: Cross–Wade 7–4, 2019. 2. 14., Glasgow. Lm.: ugyanez.

DARTS PREMIER LEAGUE. Sport 2  20:00  a 16. játéknap (kommentátor: Fülöp „180” László szakkommentátor: Ziegenhám Medárd)