Akár csupa kupagyőztes csoportja is lehet a Fradinak • SportTV

Akár csupa kupagyőztes csoportja is lehet a Fradinak

Sport TV avatar Sport TV 2019. 08. 30. 07:30    
Olvasási idő: 2 perc

Pénteken délután 1-től tartják Monacóban az Európa-liga csoportkörének sorsolását. Ezen részt vesz magyar részről a Ferencváros is, amelyről az ifjabbak talán nem is tudják, az idősebbek, no meg a sporttörténetben jártasak közül mindenki fújja, hogy az egyetlen magyar nemzetközi kupagyőztes (VVK 1965), emellett kétszer eljutott a döntőig is (VVK 1968 és KEK 1975). A lehetséges ellenfeleket most egy kicsit nézzük meg – kupatörténeti tükörben!

Legutóbb a csoportkörbe jutásért litván ellenfele volt a Fradinak, korábban a BL-selejtezőben sorrendben bolgár, máltai és horvát riválissal küzdött meg. A csoportkörben vajon honnan kap csapatokat? (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A mezőny

Az összesen 48 együttest 12, egyenként négy csapatos csoportba sorsolják. Minden csoportba (A–L) a négy kiemelési „kalapból” egy-egy klub jut. A kalapokat az UEFA-együttható alapján állították fel, amely az elmúlt öt év nemzetközi kupaszerepléseinek pontszámát tartalmazza. Ennek alapján a „listavezető” a spanyol Sevilla FC (104.000 pont), a sereghajtó, azaz a 47. holtversenyben a román CFR Cluj és a Ferencváros (3.500 pont).
A 48 közül nem kevesebb mint 17 nyerte korábban meg valamelyik európai klubtrófeát, közülük 8 (közte a Fradi) az Európa-liga valamelyik jogelődjét (VVK, UEFA-kupa). Emellett 13-nak (köztük néhány győztesnek, az FTC-nek is) van legalább egy elveszített kupadöntője. Az egykori kupagyőztesek közül az első kiemelési kalapban 9, a másodikban négy, a harmadikban egy, a negyedikben a Fradival együtt 3 klub található.

A Fradi a lehetséges ellenfelekkel

Az FTC 1960 óta tartó kupahistóriája 202 találkozója során játszott az FC Portóval (1994 KEK, kiesett), az AS Romával (1965 VVK, továbbjutott), a Manchester Uniteddel (1965 VVK, továbbjutott), a Dinamo Kijevvel (1975 KEK, a döntőben vesztett), a Basellel (2004 UEFA-kupa csoportkör, kikapott), a CSZKA Moszkvával (1994 KEK, továbbjutott), a PSV-vel (UEFA-kupa 1984, kiesett), az FC Köbenhavnnal (2003 UEFA-kupa, kiesett), a Ludogoreccel (2019 El, továbbjutott), az Eintracht Frankfurttal (1966 VVK, kiesett), a Feyenoorddal (2004 UEFA-kupa, a csoportkörben remizett),  a Malmővel (1974 KEK, továbbjutott),  a Wolverhamptonnal (1972 UEFA-kupa, az elődöntőben kiesett), a Slovan Bratislavával (1992 BL, kiesett) és a Rangersszel (KEK 1960, kiesett), azaz ha az egy- és kétmeccses találkozásokat összevonjuk, 15-ellenfél közül 5 ellen győztesen, 9 ellen vesztesen került ki, egyszer meg döntetlenül végzett. (Megjegyzendő, utóbbi kettővel nem kerülhet ismét szembe, mert azok neve is a negyedik kalapból kerül majd elő.)

Álom- és rémálomkvartett

Csak szorosan a matematikai számsornál maradva, a legnehezebb három potenciális ellenfél, a „kalapelsők”, a Sevilla (ötszörös UEFA-kupa-és El-győztes), a PSV (egy-egy BEK-et és UEFA-kupát nyert) és a St.-Étienne (1976 BEK-döntőse) alkotta trió, elvileg ez a „rémálomcsoport”. A túloldalon, azaz a kalapok „leggyengébbjeiből” egy Lazio (1999 KEK-győztese), Eintracht Frankfurt (1980 UEFA-kupa-védője, a legutóbbi El-kiírás elődöntőse), Istanbul Basaksehir (még sosem volt nyolcaddöntős sem) hármassal kerülhetne össze a magyar bajnok. Őszintén szólva innen sem fogadnánk biztosra a zöld-fehérek továbbjutását…

Szabályok, „körítés”

Túl sok szabály nincs, csupán a csoportkörben egy nemzetbeli csapatok még nem kerülhetnek össze, valamint orosz és ukrán csapatok sem juthatnak azonos négyesbe. Az előző napi sorsoláshoz hasonlóan itt is átadják az aktuális sorozatban, azaz itt az Európa-ligában az év (idény) legjobb játékosának járó különdíjat is.  A három jelölt: a francia Oliver Giroud és a belga Eden Hazard (mindkettő győztes a Chelsea-vel), valamint Luka Jovics (elődöntős a Frankfurttal, ma már a Real Madrid játékosa).

Sport1 13:00  az UEFA Európa-liga csoportkörének sorsolása (kommentátor: Faragó Richard és Méhes Gábor)