Tanulságok a Bundesliga 15. fordulójából • SportTV

Tanulságok a Bundesliga 15. fordulójából

2019. 12. 16. 17:11    
Olvasási idő: 4 perc

Túl az angol Bundesliga-hét első felvonásán, Mészáros Ábel segítségével levontuk az első következtetéseket az erőltett menet közben.

Alig ért véget a 28 gólt hozó 15. forduló, már nyakunkon a hétközi 16. játéknap. De még mielőtt a keddi Dortmund-Lipcse és a szerdai Freiburg – Bayern meccsekkel foglakoznánk, vonjunk le néhány tanulságot a hétvégi történésekből!

  1. Először nyert nagyobb különbséggel a három bajnokesélyes: olyanra, hogy a Bayern, Lipcse és a Dortmund egyszerre nyerjen az idényben, eddig csak (!) a 2. fordulóban volt eddig példa. Akkor a BVB Julian Brandt beállításával fordított Kölnben (1-3), a Bayern kisebb nehézségek után Gelsenkirchenben nyert (0-3), míg a Lipcse a korai ziccerek kihagyása miatt csak 2-1-re verte a második félidőre magára találó Eintrachtot. A kedd esti (20:30, Sport2) Dortmund – Lipcse meccs miatt erre legközelebb a 17. fordulóban lesz lehetőség. A hétvégén viszont mindhárom esélyes legalább 3 góllal nyert a 14-16. helyen a kiesés ellen küzdő Mainz, Werder, Düsseldorf trió ellen. A BVB, Bayern, RBL összesített gólkülönbsége 13-1, míg az XG-különbség impozáns 9.3 – 1 lett.
  2. Az első pontból adódóan a forduló nagy vesztese a Basaksehir elleni Európa-liga-mérkőzéshez hasonlóan a 90. percben elbukó Gladbach, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy Marco Roséék a Romát és a Bayernt is a ráadás perceiben győzték le. Ugyan Yann Sommer az első gólnál a „látási viszonyokra” a másodiknál Weghorst magasan tartott lábára panaszkodott, a Csikók talán az idény legtanácstalanabb játékával rukkoltak elő: 0.5 XG-jük nagy része Marcus Thuram helyzetéből (Bénes kitűnő labdát adott) és Embolo remek góljából (ez alig 0.05 XG-s lehetőség volt) adódott, és sokat elmond, hogy az 56. perc után nem volt lövési kísérletük sem. Ennek oka főleg az eltiltott Zakariát helyettesítő Tobias Strobl statikus játékában, a Lainer sérülése utáni passzív jobb oldalban, valamint az erős wolfsburgi nyomásban keresendő. A liga harmadik legintenzívebb presszingjével (8.5 PPDA) rendelkező Farkasok az új 4-3-3-as hadrendben sokszor 6-7 emberrel is tudták sikeresen zavarni a Gladbach építkezését. Elvediéknél hiányzott az ötlet, nem működtek a labdakihozatali sémák, így jobbára a felpasszok és a támadótrió egyéni próbálkozásai maradtak. Itt viszont Embolo 13 cseléből négyszer járt sikerrel, míg Thuramnak összesen 9 jó átadása volt, Pléa pedig többször is frusztráltan nem talált felfutó társat, mivel a megsérült Lainer helyére beálló Beyer kevésbe tudta-akarta támogatni a támadásokat. (Az igaz, hogy a Wolfsburg az első félidőben főleg a Gladbach jobbszárnyát támadta Arnold kimozgatásáival 3:2-es szituációkat kialakítva). Kérdés, hogy ez a vereség, ami nem annyira meglepő, hiszen 16 éve nyertek legutóljára Wolfsburgban, már a többfrontos harc miatti fáradtság jele Sommeréknél vagy csak kisiklás. Mindenesetre a Paderborn elleni hazai és a Hertha elleni szombat esti idegenbeli meccsen 6 pont jót tenne a látens bajnoki álmoknak.
  3. Az ötfős elit ötödik tagja jelentps meglepetésre a Schalke, hiszen a gelsenkirchenieknek megint sikerült egy döntetlenszagú meccset megnyerniük.

    Lévén, hogy az ellenfél, az El-selejtezők miatt július vége óta már a 29. tétmeccsén okkal kissé fáradtnak tűnő Frankfurt volt, nem múlhatott el kiállítás nélkül ez a meccs sem: Alexander Nübel kapus brutálisan terítette le az első harminc perc után a védelem mögé egyre többet beinduló Mijat Gacinovicot. Nübel tettét nehéz mentegetni, mert bár véleményes és nem precedens nélküli (Tim Wiese, Oliver Kahn, Toni Schumacher) volt a kirohanása, az ilyen fejmagasságú rúgásokat személy szerint a UFC-Mortal Kombat vonalon sem nagyon értékelem.

    Ugyanakkor Nübel azonnali bocsánatkérését az esetet súlyos bordasérüléssel „megúszó” Gacinovic elfogadta, és ő is elismerte, hogy ez a „labdáért való küzdelemben megtörténik”. A Schalkének a meccsnapon elvesztett Kutucu, az első félidőben súlyos sérülést szenvedő McKennie (Sané és Stambouli már október vége, november eleje óta hiányzik a védelem tengelyéből) mellé valószínűleg Nübel hosszabb eltiltásávál is számolnia kell, hiszen egyrészt rettentesen nézett ki az eset (maga David Wagner mondta ezt), másrészt a kapus a tavalyi, Gladbach elleni kiállítása (Thorgan Hazard-t takarította el utolsó emberként) miatt visszaesőnek számít így akár a 6-7 meccses eltiltás sem lenne meglepő. A Schalke kiváló szezonjának egyik kulcsa, nem elvéve Hariték érdemeit, pont az eddigi jelentősebb sérüléshullám elkerülése, illetve az európai szereplés hiánya miatti több edzéslehetőség és magasabb fokú felkészültségben rejlik. Csak adalékként, az XG-különbség tekintében -1,4-gyel szinte ugyanúgy áll a 28 pontos Schalke, mint a 14 ponttal és hadseregnyi sérülttel horrorszezont futó Werder (-1,8), míg a várható pontokban 18.4 vs 17.4 a különbség.

  4. A 6-7. helyért küzdő Freiburgról és Leverkusenről csak röviden értekeznénk, hiszen a fenti Werder, Schalke párhuzam majdnem rájuk is illik. A Freiburg talán másodszor vesztett el ikszes meccset (korábban, augusztus végén a Köln nagy hajrával és Skhiri szólógóljával vitte el a három pontot a Fekete-erdőből). Mivel sem Robin Koch, sem Davie Selke nem tudott közelről gólt szerezni, pont a Freiburgban feltűnő, de a Hertha idei legjobba, Vladimir Darida remek gólja döntötte el a meccset a BSC javára. Ugyanakkor az első 7 fordulóban 14 pontot 10.73 XPTS, azaz várható pontra összeszedő Christian Streich meglepetéscsapatának teljesítménye október közepe óta erősen visszaesett: a 8 meccses 4.84 várható pont a liga leggyengébb mutatója, az NPXGD (várható gólkülönbség, a büntetőket leszámítva) pedig -10.17-tel szintén utolsó. Ehhez képest kisebbfajta csoda a 11 szerzett pont, aminek oka jórészt a liga legjobb kapusteljesítménye:  3 kapusuk 78.6%-kal a legjobb védési hatékonyságot produkálta, de főleg a Schwolow-t helyettesítő Mark Flekken remekel a maga 81.4%-kával és 7 meccsen kapott mindössze 9 góljával. Emellett Streichék a Lipcse elleni remek győzelmet leszámítva Pavlenka két hibája és az exwerderes Nils Petersen két szemfüles góljával szereztek egy pontot Brémában. Ezután komoly szerencsével nyertek a Frankfurt elleni kártypartin, megúszták a Leverkusen 3.7 XG-jét 1-1-es döntetlennel, majd miután a Gladbach tönkreverte őket, a Wolfsburgot Schmidt újfent remek szabadrúgásgóljával és Weghorst hatalmas kihagyott helyzeteinek köszönhetően győzték le. Ugyanakkor a Bayern és a Schalke ellen következő két meccsen sem születhet olyan eredmény, ami beárnyékolná ezt a remek őszi idényt Sallai Rolandék számára!
  5. A Leverkusen velük ellentétben nem az idény meglepetéscsapata, hanem sokkal inkább a Bundesliga „legidegesítőbb” együttese címre hajt. Peter Bosz frappánsan annyit mondott a Köln elleni kétgólós vereséggel és két kiállítással  – a verekedő Leon Bailey viszonylag gyorsan eljátszotta a Bayern elleni 2 góljával szerzett jóindulatot, mondjuk nem lettem volna a helyében, amikor Rudi Völler négyszemközt kiosztja – végződő meccs után, hogy „a semleges tévénézők ezt a meccset nyugodtan kikapcsolhatták”, míg Kai Havertz és Lukas Hradecky szerint is saját magukat verték meg. Csak jelzésként, ebből a förtelmes védekezési átmenetbeli helyezkedésből még helyzet sem lett.

    Szerencsére Peter Bosznak nincs hajszála, amit kitéphetne

    Boszék egyébként minden fontosabb statisztikai mutató szerint a top 4-5 hely valamelyikére pályázhatnának, hiszen labdabirtoklásban, lövési kísérletekben, XG-ben is ott vannak a legjobbak között. Ám árulkodó a meccsenkénti 1.27 gól az 1.76-os XG-hez képest, meccsenként majd’ fél gól „marad a lábakban”. Így és a borzasztó minőségbeli lövési problémák miatt (7%-os egy átlagos leverkuseni kísérlet, ennél minden csapat jobb) nem csoda, hogy csak 22 gólt lőttek és a Gól – XG-ben 7.4-gyel maradnak el! Ha valahogyan oda akarnak érni a BL-helyekre, akkor a Hertha és a Mainz ellen bizony 6 pontra lesz szükségük Havertzéknek.

    A forduló további érdekességeiről, a bajnoki esélyekről, Philippe Coutinho varázslatos teljesítményéről, a legszebb védésekről és gólokról pedig a 19:30-as, GERMÁNIÁ-ban lesz szó!

    Addig is, szavazzatok a forduló legszebb góljára!

    Ki szerezte a 15. forduló legszebb gólját a Bundesligában?

    Philippe Coutinho (Bayern) 2. gólja a Werder Bremen ellen

    0%

    Philippe Coutinho (Bayern) 3. gólja a Werder Bremen ellen

    0%

    Marcus Ingvartsen (Union Berlin) a Paderborn ellen

    0%

Vajon szépségdíjas lesz Coutinho valamelyik gólja?

A Sport1-en 19:30-tól élőben jövünk a Germániával, benne Coutinho mágikus estjével, a Dortmund és az RB Leipzig összehasonlításával, na meg jelenünk Toni Schumacherjével. Addig is, szavazzatok a 15. forduló legszebb góljára a cikk végén! https://www.sport1tv.hu/sztori/88143/tanulsagok-a-bundesliga-15-fordulojabol/

Posted by Sport TV on Monday, December 16, 2019