Kupaszerda a német örökrekorderrel • SportTV

Kupaszerda a német örökrekorderrel

Sport TV avatar Sport TV 2020. 02. 05. 09:37    
Olvasási idő: 4 perc

A keddi „struktúra” változatlan, azaz két német nyolcad- és egy spanyol negyeddöntővel jelentkezünk szerdán is. Németországban az első nap után ismét három exkupagyőztes – közte a rekorder – is szerepel négy résztvevő csapatunk közt, Spanyolországból pedig a mezőny egyetlen másodosztályú csapatát mutatjuk, amely már két LaLiga-együttest is elütött a továbbjutástól – egy harmadik ellen.

Kai Havertz játéka a középpályán mindig is meghatározó tényezője a Leverkusen teljesítményének (Fotó: Getty Images)

LEVERKUSEN–STUTTGART

A Bayer eddig három kupadöntőt mutathat fel (egy győzelemmel), a Stuttgart  négyet (3 sikerrel) eddig. A legutóbbi (a Leverkusen esetében az egyetlen)  teljes sikerük viszont 1993-ban, illetve 1997-ben született, azaz mindkettő több mint két évtizedes.
Az idei kupakiírásban a gyógyszergyáriak a másodosztályú Alemannia Aachen elleni 4–1-gyel kezdtek, majd a Paderborn elleni szoros 1–0-val jutottak a legjobb 16 közé. A Stuttgart először a Hansa Rostockot verte meg 1–0-ra, majd a HSV Hamburgban győzte le 2–1-re. Ez utóbbiban azért van egy különleges bravúr, mert előtte három nappal azelőtt ugyanott a Volksparkstadionban  6–2-re kikapott…
Jelenleg ugyan osztálykülönbség van a két csapat között, de a közös múltjuk tekintélyes, 80 tétmérkőzésre rúg. Ebből csupán kettőt játszottak a DFB-kupáért. 1991 októberében a második körben hosszabbításban 1–0-ra, 2002 novemberében ugyanabban a fázisban 3–0..-ra nyert a Bayer, egyaránt otthon. Most tehát harmadszor is a BayArenában csapnak össze, és a svábok még gólt sem szereztek eddig kupamérkőzéseiken.
A Bayerben elképzelhető, hogy Weiser kezd Lars Bender helyén, a kapitány frissességére ugyanis szükség lehet a hétvégi bajnoki rangadón, az egyik Ruhr-vidéki derbin a Dortmund ellen.
A Stuttgart tavaly december 30-án kinevezett anerikai edzője, Pellegrino Matarazzo jó néhány változást tervez a St. Pauli ellen ikszre játszó együttesén. Azt nem lehet állítani, hogy feladja a kupameccset, csupán az Aue elleni következő bajnoki feladat legalább olyan fontos, hiszen az Erzgebirge potenciális üldözői közé tartozik.

BAYERN–HOFFENHEIM

MUNICH, GERMANY – OCTOBER 05: (EDITORS NOTE: Image has been digitally enhanced.) Robert Számos más csapat melllett a Hoffenheim ellen is Robert Lewandowski a Bayern legerednényesebb játékosa,  11 bajnokin 8-szor talált a kék-fehérek kapujába. Szeptemberben is ő szerzett vezetést az Allianz Arenában, aztán a végén meglepetésre a vendégcsapat fordított, és elvitte mindhárom bajnoki pontot (Fotó: Getty Images)

A Bayern Hansi Flickkel a kispadon végleg felvette az „üzemi hőmérsékletet”. S mivel a Lipcse éppen most kapcsolt lejtmenetbe, a vártnál korábban visszavette „örök helyét”, az elsőt a Bundesliga bajnoki táblázatán. A kupagyőzelmekben persze éppoly hatalmas, talán arányaiban csak egy kicsit kisebb a fölénye a többi német futballklubbal szemben, mint a bajnokságban. A befejezett összesen 76 kupakiírásból (a jogelőd Tschammer-kupa és a DFB-kupa együtt) 19-szer győzött, azaz az összes egynegyed részét nyerte meg.
Ezt is figyelembe véve a bajorok számára szinte kötelező a hazai dupla, azaz nem elég csupán bajnokságot nyerniük, a kupát is elvárja tőlük a szurkolóseregük.

Ami azt illeti, itt sem volt zökkenőmentes az ősz. Az első körben a jelenleg harmadosztályú Cottbust sikerült viszonylag könnyen lebirkózni (3–1), de a 2. Bundesligás Bochummal már igencsak meggyűlt az akkor még Niko Kovac vezette csapat baja. A bochumiak Alhonso Davies öngóljával több mint egy félidőnyit előnyben játszottak, aztán csak a 83. percben sikerült az egyenlítés  Gnabry, majd a 89.-ben a fordítás Thomas Müller révén.
A vendég Hoffenheim útja még nehezebben indult: a harmadvonalbeli Würzburg otthonában 3–3-ra végzett, majd csak a 11-es rúgásokban sikerült továbbvergődnie (5-4). A második kanyar kicsit könnyebb volt: 2–0 a másodosztályú Duisburg stadionjában.
a két együttes örökmérlege jelentős bajor fölényt mutat (15 győzelem 3-mal szemben), de hát ez az összes német klub esetében elmondható. Igaz, a legutóbbi az egyik a három Hoffenheim-sikerből, az Alianzban 0–1-ról fordítva nyert a TSG 1899.
Érdekesség viszont, hogy a kupában még sosem találkoztak, ez lesz az első összecsapásuk a DFB serlegéért.
A két edző előzetes mininyilatkozata. Hansi Flick: „Meg akarjuk nyerni a meccset, továbbmenni és eljutni Berlinig. Jó volt a felkészülésünk. Edzői stábommal megadunk mindent a játékosoknak, ami a sikerhez kell. A pályán persze a csapatnak kell saját kezébe vennie a sorsát.
Alfred Schreuder: „A csapat közérzete kiváló. Megmutattuk hogy nagy csapatokat is meg  tudunk verni. Most viszont a legjobb német csapat vár ránk. Nagy kihívás, de magabiztosságot kell mutatnunk.”
A Bayern valószínűleg gálacsapatát küldi pályára, a keddi edzésen Odriazola rossz belépője nyomán megsérülő Perisic helyett valószínűleg Gnabry kezd.  A vendégek friss igazolásai, Bebou és Bruun Larsen egyelőre a kispadon kezdenek, Adamjan játéka porcbántalmak miatt kétséges.  A középpályán Grillitsch újra kezd, esetleg szó lehet Sztafilidisz és Nordtveit  pályára kerüléséről is.
Az erőviszonyokat jól mutatják az esélyszámok, Bayern-győzelemmel 1.12-szeres, döntetlennel (a 90 perc után) 8.5–9-szeres, a Hoffenheim sikerével 11-13-szoros pénzt lehet keresni.

MIRANDÉS–VILLARREAL  

Paco Alcácer stílszerűen kezdett Villarrealban is: már az első bajnokiján vezető góljáért köszönthették a társak (Fotó: Getty Images)

A mezőnyben maradt egyetlen LaLiga2-es csapat, a Mirandés első három ellenfelén egyaránt hosszabbításban jutott túl ebben a kupakiírásban.  A Corutxo ellen 5–3-at, az UCAM Murcia ellen 3–2-t, az élvonalbeli Celta Vigo ellen 2–1-et mutatott a javukra az eredményjelező a 120. perc után. A nyolcaddöntőben még nagyobbat „dobtak”: remek kontrákkal 3–0-ra ütötték ki a LaLigában dobogós helyen álló Sevillát.
A csapat mintha be lenne állítva a döntetlenre, a három említett kupatalálkozón kívül a bajnokságban 11-szer (!) remizett, az utolsó négy bajnokija egyaránt ikszre végződött.
Vendége, a Villarreal  remek fornában van: legutóbbi tíz tétmérkőzéséből – beleértve  három kupatalálkozót is – 8-at megnyert, 1-1döntetlen és vereség mellett. A kupában még tavaly az első fordulóban 5–0-ra verte meg a 4. osztályú Comillast, az idei folytatásban hosszabbításban 2–1-re a harmadosztályú Orihuelát, 3–­0-ra a LaLigás Gironát, majd 2–0-ra a másodosztálú Rayót, így imponáló 12–1-es gólkülönbséggel jutott be a nyolcba úgy, hogy minden meccsét idegenben játszotta és az ötödiket is házon kívül fogja.  Ha továbbjut, egy találkozót legalább biztos saját közönsége előtt játszhat az Estádio la Cerámicában, lévén az elődöntőt kétmérkőzéses, oda-vissza párbaj formájában játsszák le.
A két együttes összesen kétszer két mérkőzést váltott egymással, két egymást követő idényben.
A 2011–12-es kupakiírás 4. fordulójában, Miranda de Ebróban 1–1-re végeztek, aztán Villarrealban 2–0-ra nyertek a vendégek. (Utána kiverték a Racing Santandert és az Espanyolt is, csak az elődöntőben maradtak alul a Bilbaóval szemben. Az volt a legjobb kupaszereplésük eddig az idényig.)  Egy évre rá két bajnokin csaptak össze a másodosztályban akkor a sárga tengeralattjáró mindkétszer győzött, otthon 2–0-ra, Mirandában 5–1-re.
A vendégeknek van egy kiváló új szerzeményük is. A Haaland érkezésével Dortmundban kegyvesztetté váló Paco Alcácer érkezett a csapatba, és első bajnokiján rögtön vezető góllal mutatkozott meg az Osasunát 3–1-re legyőző együttesben. Ha így is folytatja, remek triót alkothat a szintén tapasztalt – és szintén gólerős – kolumbiai Carlos Baccával, valamint a veterán világbajnok Santi Cazorlával, akik 3-3 góllal sokadmagukkal holtversenyben 4.-ek a Copa del Rey góllistáján. Ám még náluk is jobban áll az ellenfél házi kupagólkirálya, a brazil Matheus, aki 4 találattal holtversenyben a Real Sociedad belga válogatottjával, Adnan Januzajjal második a gólszerzők listáján.

 

DFB-KUPA, nyolcaddöntő. Sport1  18:15  TSV Bayer 04 Leverkusen–VfB Stuttgart (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hajdu Attila); Sport1  20:45  FC Bayern München–TSG 1899 Hoffenheim (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hegyi Iván).
COPA DEL REY, negyeddöntő. Sport2 21:00  CD Mirandés–Villarreal CF
(kommentátor: Haraszti  Ádám)