Kézimaratoni – öt magyar kupacsapattal! • SportTV

Kézimaratoni – öt magyar kupacsapattal!

Sport TV avatar Sport TV 2020. 02. 08. 12:13    
Olvasási idő: 4 perc

Korábban is volt már olyan kupanapunk, amelyen öt mérkőzést közvetíttettünk, de ez a szombat egészen különleges lesz. Ugyanazon a napon lép pályára mind a négy BL-együttesünk, s ezt még megfejeljük előtte a Tatabánya EHF-kupa-mecccsével. Reméljük, minél több magyar sikerrel.

Stine Oftadal Bízik az újabb győri győzelemben (Fotó: Getty Images)

TATABÁNYA–LA RIOJA  

Az Eb miatt csak most kezdődik meg a második számú európai kupaküzdelem, az EHF-kupa körmérkőzéses alapszakasza. Az egyetlen megmaradt magyar együttes három kézilabda-hatalom egy-egy képviselőjével került egy csoportba, a D-jelűbe: a francia PAUC Handballal, a címvédő Füchse Berlinnrl és a spanyol Logrono La Riojával. E három szupercsapatból kettőt is meg kellene előzni a megyeddöntőbe jutásért.

A Grundfos Tatabánya első mérkőzését itthon – ami jelen esetben Győrt jelent, hiszen ott van a legközelebbi „EHF-hiteles” csarnok – a Logronóval játssza. A Komárom megyei csapat korábban kétszer szerepelt az EHF-kupában, 2017-ben és tavaly, mindkétszer eljutott a negyeddöntőbe. Négy játékos már a kupa győztesének is mondhatja magát: Balogh Zsolt, Ilyés Ferenc, Vadimir Vranjes és Ancsin Gábor tagja volt a Szeged 2014-ben a trófeát elhódító csapatának.

A két együttes már találkozott a kupában 20110-ben, akkor a nyolcaddöntőben a Tatabánya öt góllal nyert otthon, de a La Rioja-iak 13 gólos kiütéses győzelemmel fordítottak Logronóban.
Mindkét együttes győzelemmel fejezte be legutóbbi hazai bajnoki mérkőzését. A Tatabánya 36–29-re verte meg az Egert (igaz, azóta kikapott a kupában a Veszprémtől), a La Rioja 31–26-ra nyert Guadalajarában, így mindkettő a 3. helyen áll saját bajnokságában,  a K&H Ligában, illetve a Liga Asobalban.

  

RAMNICU VALCEA–GYŐRI ETO

Brattset Romániában is megmutathatja klasszisát (Fotó: ehfcl.com)

A Győri Audi ETO KC vezeti középdöntő csoportját 11 ponttal, román ellenfele két egymást követő győzelemmel 4 ponttal a csoport 4. helyére jött fel. A címvédő 33 mérkőzéses veretlen sorozatban van a BL-ben, legutóbbi nyolc mérkőzéséből hetet megnyert.
A mérkőzés helyszíne, a Traian Arena színültig megtelik, szerdáig mind a 3000 jegyet eladták a csarnokba.

A két együttes már 14 alkalommal találkozott az európai kupákba, meglepő módon a győriek fölénye elég kicsi: 7 győzelmük áll 6 román siker mellett, 1 döntetlennel.

„Elég fontos mérkőzés lesz ez a számunkra, a kulcs a védekezés lesz. Rendkívül gyors és kreatív játékosokból áll a Valcea együttese, de bizom a csapatban és remélem, győzelemmel térünk haza” – nyilatkozta Stine Oftedal, a győriek norvég világklasszis a klub honlapján adott mini-videointerjúban.

FC PORTO–VESZPRÉM

A másik portugák csapat, a Sporting ellen is sikeres volt a Veszprém a tavalyi nyolcaddöntőben (Fotó: ehfcl.com)

A portugál kézilabda válogatott szinten most az Eb-n tette le a névjegyét, így  aztán figyelni kell az ország klubcsapataira is. Már csak azért is, mert a Porto 9 játékost adott a sikercsapatnak, amely a kontinensbajnokságon a 6. Helyen végzett.
A Veszprémnek nyernie kell mindenképpen, ha állni akarja a versenyt a csoportelsőségért a Kiellel. Jelenleg 14 ponttal a második, négy ponttal elmaradva  a listavezető német sztárklubtól a B-csoportban.
A magyar rekordbajnok a héten bejelentette a spanyol Eirópa-bajnok Jorge Maqueda leigazolását, akit az Eb AllStar-csapatába beválogattak a jobbátlövő helyén. Érkezik még az orosz jobbszélső, Danyiil Siskarjev, míg a nyáron Mirsad Terzic és Borut Mackovsek távozik a veszprémiektől.
David Davis együttese legutóbbi tétmeccsén 26–16-ra megverte a kupanegyeddöntőben a Tatabányát, de elvesztette egy időre a mérkőzésen megsérülő veterán kapust, Sterbik Árpádot.
A bakonyi csapat – amely egyébként négymeccses győzelmi sorozatban van a BL-ben – októberben a hazai találkozón tíz góllal, 38–28-ra legyőzte a portugál bajnokot.

SZEGED–AALBORG

Pastor mester győztes folytatást vár csapatától, de igen veszélyes ellenfélnrk tartha az Aalborgot (Fotó: pichandball. hu.)

A MOL-Pick Szeged állította meg az idény elején az Aalborgot, amely hármas győzelmi sorozattal rajtolt a BL-ben. A Tisza-parti gárda 35–28-as győzelmet aratott Dániában.

A magyar együttes két győztes bajnokin van túl az Eb óta, az Aalborg a héten 22–22-es döntetlent játszott Lemvigben.
A Szeged a legjobban védekező együttes az A-csoportnban tíz meccs után, csupán 251 gólt kapott eddig. Az Aalborg áll ugyanezen skála másik oldalán, eddig 331 gólt kapott, ez a legtöbb. A MOL-Pick egyébként a csoport 2. Helyén áll 17 pontjával, házigazdája a negyedik, 10 megszerzett egységgel.

„Nagyon jó csapat lesz az ellenfelünk. Az utolsó BL-meccsükön Flensburgban nyertek. Idegenben simán győztünk, de megtapasztaltuk, hogy ha egy pillanatra is kihagyunk, akkor ők ezt gólokkal büntetik. Pillanatok alatt képesek visszajönni a meccsbe, erre kell majd nagyon odafigyelnünk. A skandináv kézilabdára jellemző mentalitással harcolnak végig, fegyelmezettek, és hatalmas önbizalommal kézilabdáznak. Sosincs rajtuk semmilyen teher, nagyon veszélyes csapat. Mindenkitől kell majd a segítség, így a szurkolóinktól is, mert nem lesz könnyű meccs. Nem sok időnk volt felkészülni, rövidebbek is voltak az edzések, nem akartuk terhelni a játékosokat, de készen állunk, és győzelemre hajtunk a MOL-Pick Szeged-táborral közösen” – nyilatkozta Carlos Pastor edző a szegediek klubhonlapján.

FTC–ROSZTOV  

Sok szép Fradi-gól kellene a pontszerzéshez… (Fotó: Getty Images)

Az FTC-Rail Cargo Hungaria öröknérleges erősen negatív a Rosztovval, mindössze két sikert számlál az oroszok hat győzelmével szemben. A legutóbbi két BL-kiírásban egyeránt a negyeddöntőben csaptak össze, mind a négy találkozót a Rosztov nyerte meg.
Az orosz együttes jelenleg 7 ponttal áll, a Fradi mindössze hárommal a középdöntő 1. csoportjában.
„A tavalyi ezüstérmes kerete alig változott, Jelena Szlivinszkaja visszavonult, Irina Nyikityina és Julia Behnke pedig csatlakozott a nyáron Ambros Martin együtteséhez, amelyben található magas és erős, illetve alacsony, de villámgyors játékos is. Előbbiek táborát erősíti például a 185 centis Anna Szen, vagy az igen fiatal, mindössze 19 esztendős, 183 centis Valerija Maszlova, utóbbiak közül pedig egyértelműen Anna Vjahirjeva a legnagyobb név. A posztján a világ legjobbjának tartott Vjahirjeva az előző két mérkőzést kihagyta, de a hírek szerint könnyen lehet, hogy a mieink ellen visszatér a pályára” – ­ írta a Fradi klubhonlapja a mérkőzés beharangozójában.

Nos a hír igaznak bizonyult, Anna Vjahirjeva, betegségéből felgyógyulva most már Ambros Martin edző rendelkezésére áll ismét, ez pedig aligha növeli az FTC pontszerzési esélyeit Érden…

KÉZILABDA FÉRFI EHF-KUPA, csoportkör. Sport1 11:45 Grundfos Tatabánya–BM Logrono La Rioja (kommentátor-riporter: Haraszti Ádám, szakkommentátor: Pásztor István, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Borsos Attila)

NŐI BAJNOKOK LIGÁJA, középdöntő csoportkör. Sport1 13:45 Ramnicu Valcea–Győri Audi ETO KC (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Tóth Tímea); Sport1 19:45 FTC-Real Cargo Hungaria–Rosztov-Don (kommentátor: Haraszti Ádám, szakkommentátor: Tóth Tímea, műsorvezető: Petur András, szakértő: Borsos Attila és Pásztor István)
FÉRFI BAJNOKOK LIGÁJA, csoportkör. Sport1 15:45  FC Porto Soforma–Telekom Veszprém (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Pásztor István); Sport1 17:45 MOL-Pick Szeged–Aalborg Handbold (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Vadkerti Attila, műsorvezető: Petur András, szakértő: Borsos Attila Pásztor István);