Sportágtörténeti bemutatkozás és skót háziderbi • SportTV

Sportágtörténeti bemutatkozás és skót háziderbi

Sport TV avatar Sport TV 2020. 02. 13. 08:19    
Olvasási idő: 4 perc

Szokás szerint számos kisebb-nagyobb szenzációval, érdekességgel szolgál a Premier League-forduló, amelynek két fő sztorija az első női versenyző bemutatkozása a sorozatban és a két skót világbajnok összecsapása.

Fallon Sherrock az első női vb-meccsgyőztes volt és az első női PL-meccsgyőztes szeretne lenni (Fotó: Getty Images)

Fallon Sherrock folytatja a „női nem betörése a profi darts világába” munkacímű akcióját. Decemberben megnyerte az első (és második) mérkőzést, amelyet női versenyző vívott férfivel a darts vb-n, ezzel elképesztő népszerűségre és ismertségre tett szert. Sztorijának nem mellékes szálai – beteg fiúgyermekének egyedül nevelése. saját betegsége stb. – csak fokozták az érdeklődést.  Ez találkozott azzal az elképzeléssel, hogy a tavalyi ad hoc megoldás sikerét követve az idén is legyen minden játéknapon egy-egy kihívó a Premier League-ben, aki magának nem szerez ponto(ka)t, de az  eredménye beszámít a kilencek versenyébe, és főként segít növelni a sorozat népszerűségét. Keresve sem találhattak volna erre Sherrocknál megfelelőbb szereplőt a széria idei első angliai versenyére, amelyet a nottinghami Motorpoint Arenában játszanak le.
„Elképesztő ezt látni, hogy emberek csak azért utaznak ide, hogy láthassanak engem. Számomra ez még mindig nagyon új, tehát nagyon izgatott vagyok. Az Alexandra Palace-ban a mérkőzéseim alatt próbáltam minden külső ingert blokkolni, így lesz ez most is, de nagyon szeretem érezni a támogatást a meccsek után. Nem érzek semmiféle nyomást, az Glenre hárul majd, hiszen ő a Premier League-játékos, akinek kellenek a pontok. A saját játékomat fogom játszani, nem gondolok semmi másra, az eredményre sem. Nekem nem kell újabb nagy versenyekre menni pár nap múlva. Nem volt sok időm, hogy reflektáljak arra, ami velem történt, de felemelő, hogy egyesek szerint  mennyire segítettem általában a női sportot.  Nagyon büszke vagyok arra, ami tettem” – mondta Fallon a PDC honlapjának a forduló előtt.
Eközben ellenfele, Glen Durrant zavartalanul folytatja beilleszkedési folyamatát a PDC-be. A másik szervezet, a BDO háromszoros világbajnokaként tavaly kezdte meg szereplését a legmagasabb szinten, első évében három nagy tornán jutott el az elődöntőig, a vb-n a negyeddöntőig, a világranglistán pedig a 21. helyig verekedte fel magát. (Tudnivaló, hogy az gyakorlatilag kétéves kereseti lista, és ő ennek a fele, egy év alatt szerezte ranglistapontjait, azaz -fontjait.)  Megérdemelten kapott tehát szabadkártyát a PL-be, és a bizalmat rögtön a 2018-as döntős Michael Smith 7–3-as legyőzésével szolgálta meg.
„Izgalmas kihívás lesz Fallon ellen játszani, egy olyan meccs lesz, amely nagy reflektorfényben zajlik, ez tudtam, amióta a sorsolás napvilágra került. Sokkal jobban érzem magam, hogy pontokkal rajtoltam, ha Michael nyert volna, most sokkal nagyobb lenne rajtam a nyomás. Nyilvánvaló, hogy a közönség Fallon mellett lesz, még sosem játszottam ekkora tömeg ellen. De élveznem kell ezeket a tapasztalatokat. Tizenhat hónappal ezelőtt 27 ember előtt játszottam, most meg szinte hihetetlen, hogy több ezer ember mutathatom meg a tudásom. Most az elitben vagyok, amelynek sosem voltam tagja, így reális szinten tartom várakozásaimat. Szeretném túlélni az »ítélet napját«” – mondta Durrant.

Gary és Peter tavaly együtt nyertek csapat-vb-t Skóciának, most egymás ellen játszanak a PL második körében (Fotó: live-darts.com)

Durrant és Sherrock meccse előtt megmérkőzik egymással a sportágban szuperhatalomnak számíró Skócia két legjobbja, Gary Anderson és Peter Wright, akik egy látens címért is hajtanak, hogy melyiküket tartsák a legjobb skót dartsosnak. Korábban Gary nagy előnyben volt két vb-címével, az örökmérlegük alapján is ő tűnt a jobbnak, de cirka hat hete már Wright is világbajnoknak mondhatja magát, és ugyanúgy az első helyre tör itt is a májusig tartó sorozatban. Gary is győztesen rajtolt a PL-ben Aberdeenben Daryl Gurney 7–3-as legyőzésével, majd múlt szombaton megnyert egy Players Championship-selejtezőt Barnsleyben, megszerezve első PDC-címét 2018 augusztusa óta. „Jó idő után nyertem végre valamit, de visszanyertem a győzelmi éhségemet is – így Gary. – Vissza akarok térni ahhoz, ahogy a hátsérülésem előtt dobtam. Nem bánom, hogy nyerek vagy vesztek, csak ha visszanyerem a korábbi formámat, rendben érzem majd magam.”

Wright érezte a világbajnokok tökéletes boldogságát, s ez a lendület addig vitte, hogy megnyerte az év első nagy versenyét, a Masterst is. A világ második játékosaként elszenvedte az év első vereségét is Van Gerwentől Aberdeenben, a vb-döntő „visszavágóján”. „Nyilvánvaló, hogy a Michaeltől elszenvedett vereség nem esik túl jól, de nem gondolom, hogy rosszul játszottam volna. De ez már a múlt, most Gary ellen kell meccselnem.  Ő olyan játékos, akit roppant mód tisztelek, jó volt vele együtt megnyerni a világkupát (a csapat-vb-t – a szerk.), tehát nagyszerű meccset kell vívnunk, ha mindketten kijátsszuk azt, amit tudunk” – vélekedett a sportág legextrémebb külsejű egyénisége, s most már regnáló világbajnoka is.

Formáját kiválóan mutatja az új PDC-rekord is, amit Aspinall-lal állítottak fel a Players Championship második barnsleyi versenyén, szombaton. Soha ilyen magas pontértéket nem ért el két, egymással mérkőző versenyző körátlagának összege egy PDC-viadal során.

Nathan Aspinall, aki 117.5-es átlagot hozott a „világrekordba”, három nappal azután nyerte meg negyedik PDC-címét, hogy a PL-ben először dobott alanyi jogon, és meg is verte a vendégjátékos John Hendersont 7–3-ra.  A világranglistán 8. angol a tavalyi második honfitárssal, Rob Cross-szal küzd meg, s reménykedik a kétgyőzelmes startban. ”Még mindig a hetedik mennyországban érzem magam, hogy meghívtak a kilencek közé. Igazi álmot élek át most a valóságban” – mondta Aspinall, aki 12 hónappal korábban egy estés kihívóként mutatkozott be a PL-ben, éppen Nottinghamben. „Mindig mosolyogva dobáltam a gyakorlóteremben, de a játékostársak azzal fenyegettek, hogy az ötödik vagy a hatodik hét után már nem fogok mosolyogni, mert érzem majd a fáradtságot. Be kell vallanom, hogy a PL mindig a látókörömben volt, tehát nagyszerű érzéssel vettem a meghívást. Elhatároztam, hogy megragadom majd az alkalmat. Aberdeenben nem játszottam úgy, ahogy szerettem volna. Kicsit megkönnyebbültem, hogy az eredmény végül jött, s most még következetesebben próbálok dartsozni. Még mindig új vagyok itt, de játéknapról játéknapra megpróbálom tartani a szintet és ezzel fejlődni tovább.”

Gurney és Van Gerwen tavaly Manchesterben csapott össze, most Nottinghamben kerül sor kettejük első csatájára a PL-ben  (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

A második este további két csatáján a Phil Taylort a PL örökranglistáján befogni kívánó Michael van Gerwen  (The Powernek 5 győzelme és két vesztes döntője van, MVG 4+2-nél tart)  Daryl Gurney ellen lép a pódiumra, míg a vb-elődöntős Gerwyn Price a 2019-es vb- és PL-döntős Michael Smith-szel veszi fel a küzdelmet.  Ez utóbbi párosítás kuriózuma, hogy Smith éppen Price ellen vívta legutóbbi meccsét négy napja, amikor a barnsley-i második verseny nyolcaddöntőjében kikapott tőle. A walesi azután eljutott egészen a döntőbe, ott azonban 8–3-ra kikapott Aspinalltól.

Sport2 20:00  Darts Premier League, 2. játéknap, Nottingham (kommentátor: Fülöp László, szakkommentátor: Vereczkey Lajos)