Favre végnapjai? A Dortmund-Frankfurt elé, 2. rész • SportTV

Favre végnapjai? A Dortmund-Frankfurt elé, 2. rész

2020. 02. 14. 14:29    
Olvasási idő: 3 perc

A tavaszi tabellán egyaránt dobogós Dortmund és Frankfurt rangadójával kezdődik a 22. forduló a Bundesligában, mi pedig kétrészes anyagban hangolunk az összecsapásra!

A péntek esti Dortmund-Frankfurt hirtelen rangadóvá lépett elő. Az még hagyján, hogy a tavaszi tabellát csak jobb gólkülönbségének köszönhetően vezeti az Eintracht előtt a  szintén tízpontos Bayern, míg a harmadik helyet a 4 meccsen 18 gól szerző BVB foglalja el. Fokozhatnánk azzal, hogy a Rückrunde góllövőlistáját nem a gólkirályjelölt Lewandowski, Werner páros vezeti, hanem az első 3 meccsén hétszer beköszönő Erling Haaland és óriási meglepetésre az inkább jobbhátvédként ismert, frankfurti Timothy Chandler. De gólpasszok terén is ez a két csapat uralja a tavaszt: Jadon Sancho 4, Filip Kosztics 3 assziszttal áll, nem mellesleg mindkettőjüknek 3-3 góljuk is van. De a gólokon és gólpasszokon kívül az edzők személye miatt is érdekes meccs lehet, hiszen azután, hogy a Frankfurt épp volt mesterét, Niko Kovacot buktatta meg az ősszel, most Lucien Favre kapott kétmeccses ultimátumot (a PSG elleni, keddi BL-meccset sem veszítheti el). Ja, és hogy kivel pótolná a BVB a svájci trénert? Hát persze, hogy Adi Hütterrel! Az első részben megnéztük, miként indult be tavasszal az Eintracht, és hogy mik voltak Hütter taktikai változtatásai, most lássuk, mit léphet ezekre Lucien Favre!

Mit tehet Lucien Favre a száguldó Eintracht ellen?

A BVB tavaszi álomrajtja után a múlt hét a brémai kupakieséssel és Marco Reus elvesztésével már rosszul kezdődött, hogy aztán Leverkusenben Julian Brandot a félidőben, a meccset pedig az utolsó tíz percben drámai módon elvesztve folytatódjon. A hétközi felkészülést alapvetően Favre megint bizonytalanná vált jövője (bár mikor volt biztos?) uralta, és a svájci trénernek leginkább Brandt pótlását, valamint a védekezést kellene megoldania. Előbbire az utóbbi időben mellőzött belga Thorgan Hazard vagy az amerikai szupertini, Gio Reyna pályázik, míg utóbbit már elég régóta nem sikerül. Bár a Frankfurt presszingjének intenzitása az őszi 9.59-ről 12.33-as eset vissza (ez egyébként jót tett a vendégeknek, mint azt fentebb láthattunk), az Augsburg ellen megfigyelhettük, hogy 2 belső védővel építkezni ellenük hamar nagy helyzetekhez és gólokhoz vezethet.

Emiatt, no meg azért, mert a nem éppen acélos Borussia-védelmet úgy megerősíteni, hogy eggyel kevesebb védő van hátul, talán nem túl okos dolog, a három védő maradhat. A védekezésben nem is feltétlenül középen vagy hátul, hanem a széleken lehetnek gondjaik Hummelséknek: egyrészt a szívesen előrerohangáló (és a Leverkusen ellen olykor harmadik támadóként presszingelő, Akanjit magára hagyó) Hakimi mögött lehet terület, aminek köszönhetően Kosztics Akanji ellen kerülhet előnyös helyzetbe.

Kosztics vs Akanji

A túloldalon pont a Leverkusen második góljánál láthattuk, hogy Guerreiróra a levegőben lehet utazni, és ilyen tekintetben Chandler kiemelkedő rugói, továbbá fejjátéka szintén probléma.

Így lehet okosabb, ha az amúgy sem különösebben izgalmasan építkező Eintracht ellen a Dortmund nem akar mindenáron a széleken letámadni, és felcseréli a középpályás létszámhátrányt (a nagyobb teret kapó Gacsinovics és Kohr vagy Rode a kisebbik rossz a bombaformában lévő Kosztics, Chander kettőssel szemben) a védővonalbeli létszámfölényre.

Ki mer belépni és rizikósat passzolni a dortmundi belső védők közül?

A sokszor mélyebben 4-4-1-1-es védekezést alkalmazó Frankfurtnak azért vannak sebezhető pontjai, bár ebben a tekintetben a Dortmunddal szerkezeti hasonlóságokat mutató Lipcsének nem voltak különösebb sikerélményei. Igaz, Favre csapatának építkezése jelenleg talán magasabb szinten áll, mint Nagelsmanné. Az egyik ilyen az, hogy néha még 2, a támadásépítésbe belépő belső védővel is (hárommal meg főleg) sikerül elérni azt, hogy ne legyen rajtuk nyomás a frankfurtiak által:

Rombusz vs Kostic

A félterületbe visszalépő támadó, jelen esetben Kramaric (a Dortmundnál Sancho, Hazard vagy Reyna) gondot okoz, hiszen Koszticsnak befelé kell zárnia és a felfutó szélsővédőre is illik figyelnie, míg a hatosnak (Rode, Kohr) néha oda kell segítenie. Ha sikerül egy rombusz alakzatot kialakítania a támadócsapatnak, akkor számos opció – az optimális a védővonal előtt helyezkedő támadónak való direkt felpassz – áll rendelkezésükre.

Az augsburgi Gouweleeuw is nyomás nélkül dönthet, mivel a 4-4-1-1-ben a két csatár inkább centrálisan védekezik, így nincs nyomás a labdán (Kosztics nem presszingelhet, mert mögötte ott a felfutó szélsővédő). Itt a rövid felpassz mellett (helyett?) opció a kereszbefutó támadók megjátszása is:

Augsburgi rombusz és keresztlabda

Az első négyvédős meccsen a paderborni Luca Kilian (dortmundi nevelés) még egy kisebb Gacsinovics-nyomás alatt is képes volt a két felpassz közül a centrálisat választani.

A Paderborn is szépen megtalálta a centrális felpasszt a vonalak között

A lehetőségek tehát adottak, ám az kérdés, hogy a jobb oldalon a passzjátékban nem éppen aktív Akanji ki tudja ezeket használni, úgy, mint azt sokszor Zagadou (igaz, a visszalépő Brandt nem lesz) a Leverkusen elleni meccs első 15 percében.

Ez valahogy így nézne ki a mágnestáblán: Hakimi cselezőkészsége miatt Koszticsot ki lehet mozgatni, míg Can van annyira taktikus játékos, hogy megfelelően helyezkedjen. Így megnyílhat a rés az Ndicka és Hinteregger között üresbe induló Haaland számára, de persze ezt a szerepet a rugalmas Favre-támadórendszerben Sancho és Hazard is eljátszhatja.  Érdemes lesz még odafigyelni a 44 akciógóllal és 6 kontrából szerzett találattal ligaelső Dortmund támadásaira is, amit a mezőny legtöbb szerelését bemutató Frankfurt igyekszik majd megakadályozni. A 18 tavaszi góllal Bundesliga-rekordot beállító (Gladbach 1973-74; Bayern 1983-83) Dortmund ugyanakkor már 32 gólt kapott, eddig ennél 21 forduló alatt csak egyszer, még Thomas Doll alatt 2007-08-ban (36-ot egész idényben 62-t) sikerült összehozni. Így tehát a gólfesztivál szinte garantált: péntek este 20:15-től a Sport1-en.