Pikáns presszingparti vár Szoboszlaiékra • SportTV

Pikáns presszingparti vár Szoboszlaiékra

2020. 02. 20. 16:03    
Olvasási idő: 4 perc

Az Európa-ligában is elkezdődik az egyenes kieséses szakasz, reményeink szerint rögtön magyar főszereplővel. A legjobb 32 között az Eintracht Frankfurt elleni odavágón a Red Bull Salzburgban ugyanis Szoboszlai Domonik is bevetésre kész.

Dinamika, presszing és elképesztő támadófutball

Az Eintracht Frankfurt-RB Salzburg összecsapáson az utóbbi évek Európa-ligájának talán két legdimanikusabb futballját képviselő csapatát láthatjuk. Sőt, a tavalyi Rebic, Haller, Jovics-féle Eintracht vagy az idén BL-csoportkörös Salzburg kis híján (büntetőpárbaj a Chelsea ellen, egy-két szerencsésebb csoportmeccs) még a legjobb sztori címre is jó eséllyel pályázott. A sztori szót itt lehet akár 24 órán belül „eltűnő” közösségi médiás értelemben is használni, hiszen mindkét csapat folyamatos változásban van, lásd a Rose, Maric-féle Salzburgot. Jesse Marschék a télen csak az utánozhatatlan Erling Haalandot (róla azóta is alig hallani valamit, eltűnhetett a süllyesztőben) és a Liverpool által elvitt, az angolok ellen két meccsen zseniálisat játszó Minaminót értékesítettek majd’ harmincmillióért, igaz, a nyáron 77 millióért már távozott a végül a Bundesligában kikötő, az El-menetelés magját alkotó Dabbur, Schlager, Lainer, Samassekou, Pongracic ötös.

A korábban Niko Kovac alatt magára találó, majd Adi Hütterrel elképesztő támadófocit produkáló SGE pedig a tavalyi El-menetelés után az idén egyelőre amolyan átmeneti szezont fut. A frankfurti „bölénycsorda” szétszéledése és a kezdeti „portugálos” (Paciencia, Silva és a Liga NOS-ban remeklő Bas Dost) sikerek után – november elején még  5-1-gyel küldték „szegény” Niko Kovacot helyezték át a munkanélküliek közé – sikerek után az Eintracht az őszi utolsó hét Bundesliga-meccséből hatot elvesztett. Mint azt múlt heti cikkünkben kiveséztük, Hütter edző jórészt a másfél év alatti 81, július 25. és december 22. közti 31 tétmetccsel magyarázta a kifulladást. Az újítást és a remek eredményeket a téli edzőtáborban jobban begyakorolt négyvédős játékrendszerre való váltás és a szabadabban támadható beadógép, Kosztics, valamint a beadásokra berepülő Chandler kettős szárnyalása jelentette. Ezt a képet azért a múlt pénteki, 1 lövéssel és szinte értékelhetetlen, 0.03-as xG-vel lehozott dortmundi kirándulás árnyalja.

Az idén csak 2 tétmeccset (abból egyik a másodosztályú Amstetten elleni kupamérkőzés) játszó Salzburgnak sem ment jól eredmény szempontjából: a LASK elleni rangadón az első 12 percben Daka és Okugava révén két kapufát ért el, majd Daka óriási zicceréből sem sikerült gólt rúgnia, így végül a bedobások után legalább két gólt szerző (a harmadik egy bedobás utáni visszatámadásból lett bombagól) linzi gárda nemcsak a találkozót nyerte meg, hanem 53 meccses hazai veretlenségét megszakítva, a tabellán is megelőzte Jesse Marsch gárdáját!

Marsch kontra Hütter

A roppant nyílt és szimpatikus, remek motivátor hírében álló 46 éves Marsch jelentős játékos- (14 év az MLS-ben), és edzői tapasztalattal (NY Red Bulls vezetőedző, Lipcsében Rangnick stábjábán másodedző) rendelkezik, továbbá a Salzburg BL-csoportkörben mutatott nyílt és gólgazdag futballjával több nagycsapat (így például a Borussia Dortmund) shortlistjére is felkerült. A sajtótájékoztatón Marsch egyértelmű meccstervéről és a téli felkészülésből sérülés, majd betegség miatt jórészt kimaradó Szoboszlai Dominikról is beszélt.

A Salzburg alapelveire (dinamikus játékstílus, agresszív letámadás, állandó visszatámadás, kombinatív kontrák és nyomás alatt a visszahúzódó nyolcasok által megnyitott üres területekre a két csatárnak belőtt indítások) felhúzott Marsch-féle tervnek a kulcskérdése, hogy miként értékeli az újabban kontrafocit játszó Frankfurtot. Ha Marschék úgy vélik, a hazaiak próbálják meg a meccset irányítani (vagy ha tart a korábban bombaerős, mostanában lejjebb tekert Hütter-féle presszingtől), akkor öt védővel állhat fel. Ezt mostanában a Hartberg elleni idegenbeli meccsen és a LASK ellen is használta, bár ebben a sérülések (Szoboszlai) és az átalakuló keret miatti középpályáshiány is közrejátszhatott:

Az építkezésben nagyobb szélességet biztosító 5-3-2-nek vagy 3-5-2-nek pont Szoboszlai lehet a szenvedő alanya, hiszen a rutinos Junuzovic mellett a LASK ellen is Mwepu kezdett, ráadásul idegenben talán kevesebb kockázatot vállal (az elején) Marsch. Ugyanakkor a Salzburg meccsek közbeni változtatásait ismerve (lásd a Liverpool gondjait ezzel) ismerve, egy 4-4-2-es rombuszra való átálláskor Szoboszlai (akár kezdőként) nagyobb szerepet kaphat. Itt a fentebb említett presszing és a hosszú labdák mellett elsősorban Ulmer elfutásai és visszatett beadásai jelenthetnek veszélyt, míg a problémát azt jelentheti, ha a Ramalho és Farkas közti területet a robbanékony Kosztics megszállja.

Kérdés, hogy a Frankfurt mit akar a meccstől?

Az edzők között szintén magasan jegyzett Adi Hütter számára különös jelentőségű a találkozó, hiszen a két csapat egyetlen közös európai meccsén a svájci tréner akkor még a (z Austria) Salzburg színeiben szerzett győztes gólt egy UEFA-kupa-negyeddöntő odavágóján. Hütter az akkor már Red Bull Salzburg néven futó salzburgi (amatőr)csapatból vonult vissza, majd előbb az altachi nevelőegyesületével ért el sikeret, aztán jött a grödigi (Salzburg külvárosa) „csoda”: a másodosztályból nemhogy feljutottak, hanem az ötvenéves mester vezetésével egészen a harmadik helyig és a 2014-15-ös El-selejtezőig meneteltek. Az európai futballban elmerülő taktikai bloggerek már ekkor felfigyeltek a 4-2-4-es formációban végrehajtott brutális presszingjére, míg a visszatámadásait több nagyobb klub is átvette, így ezután senkit sem lepett meg, hogy a Leverkusenbe távozó Roger Schmidtet váltotta az RB Salzburg élén, ahol aztán bajnokságot és kupát is nyert.

A sajtótájékoztatón Hütter a Salzburg csodálatos támadójátékára és a kapott gólok elkerülésére hívta fel a figyelmet, míg saját csapatával kapcsolatban Bas Dost (közelítőizom-sérülés), Mijat Gacsinovics (megfázás) és Martin Hinteregger (eltiltás) pótlását kell megoldania. Mivel az Union Berlin elleni bajnokit csak hétfőn késő este rendezik, ráadásul nem kell sokat utazniuk, elképzelhető, hogy kevesebbet rotál a Frankfurt: a labdakihozataloknál a Dortmund ellen pihentett Haszebe védekező középpályásként visszaléphet harmadik belső védőnek is. A 33 éves átagéletkorú Ilsanker, Abraham, Haszebe triónak – ha nem segít be Toure és Ndicka – azért lehet baja a rendkívül erőszakos és gyors Dakával, valamint azzal a koreai Hvanggal, aki bár a HSV-ben nem tudott beilleszkedni a Bundesligába, a BL-csoportkörben még Virgil van Dijkot is többször csúnyán átverte. A középpályán a dinamikusabb Sow és az egyetlen igazi tízeshez hasonlító Kamada (ő már a harmadik japán kezdőjátékos lehet a 22-ből!) kaphat szerepet a taktikusabb Rode helyett. Dost kiválása azért érzékeny veszteség, mert ha a Salzburg nyomást helyez vendéglátójára, nem lesz kire felívelni a labdát. André Silvának nem feltétlenül ez az erőssége, igaz, az esetleges Kosztics, Chandler (vagy ha Durm, esetleg Da Costa játszik a jobb oldalon) kontráknál kombinatívabb, mint a veterán holland.

EURÓPA-LIGA. Sport1 18:00: a mérkőzés előzetese, Sport1 18:45: SG Eintracht Frankfurt–RB Salzburg mérkőzés a 16-ba jutásért (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Kemenes Szabolcs, Mészáros Ábel, Nyilasi Tibor és Puhl Sándor);