„Történelmi” challengersiker készül? • SportTV

„Történelmi” challengersiker készül?

Sport TV avatar Sport TV 2020. 03. 05. 11:14    
Olvasási idő: 3 perc

Megmarad-e MVG szokott helyén, a pontverseny élén? Feldobja vagy feszültté teszi Michael Smitht a múlt heti szenzációs kilencnyilasa? Tovább hasít-e a jelenleg playoffhelyen álló két angol újonc, Nathan Aspinall és Glen Durrant? Vajon tizennegyedik nekifutásra megszületik az első challengergyőzelem a PL-ben? Ezekre a kérdésekre mind választ kapunk csütörtökön este az exeteri Westpoint Arenában.

Luke Humphries, az ifjúsági világbajnok visszatér egy év után a Premier League-be, amelyben egy éve már bemutatkozott az elmúlt két vb-n egyaránt a negyeddöntőig jutó fiatalember. A sportág berkeiben a jövő egyik nagy bajnokának tekintett fiatalember tehetségének újabb nagy igazolása lehetne, ha mérkőzést tudna nyerni a legnagyobb presztízsű sorozatversenyen, először az „egyestés” challengerek közül. Ehhez azonban egy kétszeres világbajnokot, Gary Andersont kellene megvernie.
„Mindenki tudja, hogy szeretek tévés versnyeken játszani” – mondja, s feleleveníti tavalyi exeteri emlékeit, amikor Gerwyn Price-szal mérkőzött meg, szintén Exeterben. „Tavaly az est minden percét élveztem és nagyon vártam az újabb meghívást. Nagy a lehetőség rá, hogy egyikünk challengerként végre nyerjen egy Premier League-meccset, azt hiszem, akár én lehetek az a játékos. De tudom, hogy Garyban minden idők egyik legnagyobb játékosával állok szemben. Ő az a dartsos, akit régen és tartósan tisztelek, s alig várom, hogy játszhassak vele a nagy színpadon” – fogalmazott a PDC honlapjának felvezetőjében a fiatal sztárjelölt.
Anderson nem túlzottan figyeli a verseny ezen szakaszában a táblázat állását. „Mint már többször mondtam, most azon vagyok, hogy minél előbb visszanyerjem a régi játékomat.  Minden héten játszhatok a PL-ben, s ezt élvezem is a játékot. Luke igazi nagy tehetség, bármikor várható tőle egy nagy kiugrás. Messze nem kutyaütő, ha netán legyőzne, nem szégyellném” – fogalmazott a skótok kétszeres vb-győztese.

Glen Durrant a világ jelenlegi legjobb formában játszó dartosát, Gerwyn Price-t szeretné megállítani, s megszerezni ellene első győzelmét kettejük találkozóin (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

A világranglista-harmadik Gerwyn Price szeretné tovább nyújtani jelenleg tartó 13 meccses gvőzelmi sorozatát. Ki tudja, ehhez jó vagy rossz alany lesz-e Glen Durrant. A háromszoros BDO-világbajnok ugyanis újoncként a 4. helyen áll, ugyanakkor a múlt héten elvesztette veretlenségét a PL-ben és a walesi ellen 9 eddigi találkozójukon még sosem sikerült nyernie.
„Minden eddiginél magabiztosabbnak érzem magam”. Price megnyerte a Players Championship 6. versenyét, a PL-ben tönkreverte a világbajnok Wrightot (7–1), majd vasárnap győzött az európai körverseny első állomásán, a belga bajnokságon is. Ráadásul ő az egyetlen veretlen is PL-ben, három döntetlent követően verte meg múlt héten a regnáló világbajnokot. „Nyilvánvalóan mindent meg akarok nyerni, de persze nem hiszem, hogy ez lehetséges. Csak minél jobb formámat akarom tartani és minél több trófeát begyűjteni. Persze, először el kell menni és megszerezni a két pontot Exeterben is, ez most a legfontosabb” – nyilatkozta.

A két szuper Michael ismét összecsap (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

A csúcsrangadónak persze az est utolsó találkozója, a Van Gerwen–Smith összecsapás ígérkezik. MVG 2011 óta először éli meg megszerzett PDC-cím nélkül a márciust, viszont minden áron meg akarja ismételni 2018–19-es döntős sikereit – a PL és a vb fináléját is megnyerte – Smith ellen. Múlt héten azért már visszatért a táblázat élére, mivel megverte Dublinban a 9000 helyi rajongó által támogatott challengert, Willie O’Connort.
„Jól érzem magam, ez a legfontosabb, de azért vannak teendőim. A kiszállóátlagom jobb, mint valaha, most meg kell találnom az egyensúlyt a tömeg dobása és a kiszállózás között. Hamarosan gyermekem születik, ez nagyon fárasztó otthon, tehát változnak a körülményeim, de persze ez jó nekem. Michael Smith a legnagyobb tehetség, akit játszani láttam, de a hozzáállása néha ellene játszik. Sokat gyakorlok vele. Valahogy nehezen viseli a nagy versenyek okozta nyomást, de amikor tét nélkül dobál, az egyik legjobb játékosnak tűnik nekem, akit láttam, pedig volt néhány játékos, akivel már találkoztam…” – mondta MVG.

Smithé volt egy hete a nap pillanata Dublinban, amikor hároméves várakozás után 9 nyilast dobott a Premier League-ben. „Michael a legjobb játékos a világon, s ha megver engem, az a normális. Csak minél több pontot szeretnék szerezni, és csinálom, ahogy tudom. Az, hogy legutóbb legyőztem, nem számít semmit, tudom, hogy mielőbb revansot akar venni. A múlt heti dublini varázslatos pillanat volt, máig sem tudom szavakkal pontosan visszaidézni. De az ilyen pillanatok miatt játsszuk a dartsot” – vélte a sportág „II. Miklósa”.

A még nem említett két találkozó egyikén a jelenlegi második Nathan Aspinall a múlt heti nagy verést minél előbb feledtetni akaró Peter Wrighttal játszik – az lesz a nap másik angol-skót rangadója a Humphries–Anderson csata után. Daryl Gurney pedig nyeretlen sorozata megtörésében reménykedik, igaz, ehhez neki is világbajnokot, a 2018-as vb-győztes Rob Crosst kellene legyőznie, aki a mezőny négy angoljának leggyengébbjeként jelenleg csak a 7. a táblázaton.

Kapcsolódó

A 2020-as PL ötödik versenynapjának mérkőzései

Rob CROSS /ENG–Daryl GURNEY /NIR
Örökmérleg: 16 mérkőzés, 10 Cross-győzelem, 6 Gurney-győz. A Premier League-ben: 3–2–0–1. Legutóbbi mérkőzés: Cross–Gurney 11–9, Európa-bajnokság elődöntő, 2019. 10. 27.
Gerwyn PRICE /WAL–Glen DURRANT /ENG
Öm.:
9 mérk., 6 Price-gy., 3 Durrant-gy. A PL-ben: még nem játszottak. Lm.: Price–Durrant 5–1, vb-negyeddöntő, 2019. 12. 29.
Nathan ASPINALL /ENG–Peter WRIGHT /SCO
Öm.: 4 mérk., 3 Aspinall-gy., 1 Wright-gy. A PL-ben: –. Lm.: Aspinall–Wright 6–4, Players Championship, Barnsley, negyeddöntő, 2020. 2. 9.
Gary ANDERSON /SCO–Luke HUMPHRIES /ENG
Öm.: 1 mérk., 1 Anderson-gy. A PL-ben: –.  Lm.: Anderson–Humphries 6–2, Players Championship Barnsley 1. forduló, 2018. 9. 4.
Michael SMITH /ENG–Michael VAN GERWEN /NED
Öm.: 38 mérk., 8 Smith-gy., 30 Van Gerwen-gy. A PL-ben: 5–0–0–5. Lm.: Smith–Van Gerwen 6–5, Belga bajnokság nyolcaddöntő, 2020. 3. 1.

DARTS PREMIER LEAGUE. Sport1 20:00 az  5. játéknap mérkőzései, Exeter (kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Vereczkey Lajos)