Ha az NBA olyan lenne, mint az európai foci… • SportTV

Ha az NBA olyan lenne, mint az európai foci…

Szabó Máté avatar Szabó Máté 2020. 03. 25. 14:08    
Olvasási idő: 8 perc

A legtöbb embernek Kobe Bryant=Los Angeles, Michael Jordan=Chicago, Allen Iverson=Philadelphia, de valójában egyikük sem abból a városból származik, csak a szerencsének köszönhetően kerültek oda, ott voltak profi sportolók. Bryant Olaszországban és Philadelphiában, Jordan Észak-Karolinában, Iverson pedig Virginiában nőtt fel. Mi lenne, ha egy párhuzamos univerzumban élnénk, ahol az NBA is úgy működik, mint az európai profi sportok, utánpótlásbázissal, ificsapatokkal, stb…? Nagyon érdekes kép alakulna ki, ha földrajzi alapon kerülnének egy-egy csapathoz a játékosok.

LeBron James útban a clevelandi bajnoki cím felé. (Fotó: Getty Images)

Furcsa dolog az, hogy az NBA-ben egy-egy sztárt örökre összekapcsolunk egy várossal. Legyen az Michael Jordan és Chicago, Kobe Bryant és Los Angeles, Allen Iverson és Philadelphia, Larry Bird és Boston, Reggie Miller és Indianapolis, és még sorolhatnánk…Pedig ezek a játékosok az esetek nagyon kis százalékában sportolnak abban a városban, ahonnan származnak. Alapvetően nem foglalkozik azzal senki, hogy egyébként valójában honnan származik egy sportoló, mert a profi pályafutását illetően ennek nincs igazán nagy jelentősége. Viszont az emberi oldal ott van, hiszen nem ritkán elcsíphetünk olyan videókat, cikkeket, amelyben arról beszél egy-egy sportoló, milyen sokat jelent neki az a város, ahonnan származik. Sőt,

2019 nyarán nagyon is sokat számított az, hogy Kawhi Leonard és Paul George is Los Angelesből származik. Ezért szerződtek ugyanis a Clippershez.

Európában teljesen más az utánpótlásképzés, mint az Egyesült Államokban. Az öreg kontinensen a tehetségek a klubokhoz, akadémiákhoz köthetően sportolnak szervezett keretek között. Így tesznek a labdarúgásban, a kézilabdában és persze a kosárlabdában is. A legtöbb esetben a legközelebbi csapatban kezdenek el játszani, ahogyan a kosarasoknál például Giannis Antetokounmpo kezdte a Filathlitikosnál. Előfordul persze olyan, hogy valaki már gyermekként leigazol egy messzebb, netán más országban lévő csapat, ahogyan Luka Doncicsot kiszúrta még nagyon fiatalon a Real Madrid, de nem az ő példája az elterjedtebb.

Az Egyesült Államokban az utánpótlást nem a profi klubokhoz köthető, hiszen az egész országban úgy van felépítve a rendszer, hogy a legtehetségesebb középiskolás kosarasok sportolói ösztöndíjat kapnak az ország bármely szegletén található egyetemtől, majd az ott eltöltött egy (egy évet kötelező mindenkinek a felsőoktatásban tölteni, ez a ’one and done’ szabály) vagy több év után jelentkezhet a draftra, ahol vagy kiválasztják, vagy nem. Alapesetben aki elkel a drafton, az abba a városba költözik, amely városnak a csapata lefoglalta a játékjogát. Ott kezdi meg profi karrierjét. Persze lehetnek csereberék és fejlemények, de ez az alapmodell. A kosarasok közül, akit nem választanak ki, vagy akinek a játékjogával nem él azonnal csapata, az jellemzően a tengerentúlra szerződik ezután, vagy a D-League-ben próbálkozik (pl. Kendrick Nunn).

Ritka az, hogy valakit a szülővárosának csapata draftol. De LeBron James és Derrick Rose mondjuk pont ilyen volt.

Míg Isiah Thomas egész pályafutása során a Detroit Pistonsban szerepelt, és hosszú évekig volt szülővárosa, Chicago egyik leggyűlöltebb ellensége. De Paul Pierce is úgy lett a Boston Celtics ikonja, hogy egyébként Los Angelesből származik (emlékezz a 2008-as és 2010-es döntőkre! De a Celtics-Lakers rivalizálást sem kell talán magyarázni).

Mi most nem az európai és amerikai modell különbségeit vizsgáljuk, nem célunk, hogy megmondjuk, melyik a jobb vagy a rosszabb. Csak megnézzük, hogy az NBA-ben mi lenne akkor, ha a földrajznak nagyobb szerepe lenne abban, hogy ki, melyik NBA-csapatban szerepel, vagy kezdi el pályafutását. Mert az igazolásokat nem zárhatjuk ki természetesen.

Vannak Amerikában olyan városok, amelyekről klasszikusan azt gondolja az ember, hogy onnan jönnek a legeslegjobbak. Ilyenek New York és Harlem játszóterei, Los Angeles környéke (Leonardot és George-ot már meg is neveztük fentebb), a nyolcvanas-kilencvenes években a San Francisco környéki, oaklandi pályákról is ódákat zengtek, Gary Payton és Jason Kidd is itt nőtt fel, de amikor a Chicago Bulls volt a csúcson, akkor a chicagói gyerekek is nagyon rákaptak erre a játékra (pl. Wade, Rose). Kiderült, ez már nem feltétlenül helytálló, és bevalljuk, értek meglepetések az adatgyűjtés közben.

Megnéztük ugyanis, honnan jöttek a 2019-es és 2020-as All-Star, a 2019-es All-Defensive csapatok és All-Rookie első csapat tagjai, illetve a 2019-es draft első öt választottja. Ez összesen 45 játékost jelent, mert értelemszerűen, aki csak profinak jött át a tengerentúlra, az most ebből a szórásból kimaradt.

A szempontok:

  • Amennyiben NBA-csapattal rendelkező városban vagy államban nőtt fel, és oda is járt középiskolába, akkor nyilvánvaló a döntés.
  • Ha egy olyan államban nőtt fel, ahol nincs NBA-csapat, akkor a legközelebbi várost hoztuk megfejtésnek.
  • Külföldiek akkor szerepelnek a játékban, ha Amerikában jártak középiskolába vagy egyetemre.

Szóval mit tippelsz, melyik városok csapatait töltenék fel az NBA jelenlegi legnagyobb sztárjai?

Íme a lista:

7 játékos – Charlotte

Erre számítottál? Michael Jordan területe ez, hiszen ő is Észak-Karolinából származik. Steph Curry ugyan Akronban született, amikor Clevelandben játszott az édesapja, Dell Curry de utána a Hornetshez került, és nagyon sok évig ott játszott. Steph is ott nőtt fel. Chris Paul is észak-karolinai, ahogyan Brandon Ingram is, aki Kinston városában született és élt, mielőtt a Duke-ra került, Bam Adebayo ugyan Newarkban született, de Észak-Karolinában volt gimnazista, Zion Williamson Spartanburgban, Dél-Karolinában lett sztár a gimiben, de Ja Morant és Khris Middleton is ebből az államból származik.

7 játékos – Los Angeles (Clippers vagy Lakers)

Minőségben talán Los Angeles nyerte ezt a versenyt. A Clippers és a Lakers elég nagy merítésből válogathatna. Nem titok, hogy Kawhi Leonard és Paul George azért is igazolt 2019 nyarán a Clippershez, mert Los Angelesből származnak, és ott akartak játszani. De Russell Westbrook és James Harden is innen jött, ahogyan Klay Thompson is, akinek az édesapja, Mychal Thompson egykor a Lakers játékosa volt. Nikola Vucevic Simi Valley-ben fejezte be a gimnáziumot vendégdiákként, majd a USC-re járt ösztöndíjjal. Jrue Holiday (és két testvére Justin és Aaron) is az Angyalok Városában tanulta a kosárlabda alapjait. Mind a hét játékos 1988 és 1991 között született. Milyen meccseket játszhattak 2002 és 2009 között a helyi gimik?

4 játékos – Indiana

Jaren Jackson Jr., a korábbi NBA-játékos, Jaren Jackson fia New Jersey-ben született, de Indianában nőtt fel. Neki itt a helye egyértelműen, de a Pacers sokat profitálhat Indianapolis elhelyezkedéséből, közel van Kentucky és Louisville állam. A Spirits of St. Louis sztorijáról már írtunk, ott nincs csapat, így Bradley Beal és Jayson Tatum kénytelen lenne a legközelebbi városba, Indianapolisba menni kosarazni. Louisville-ben is az egyetemi kosárlabda erős igazán, így D’Angelo Russell is vélhetően a Pacershez került volna. Nála Orlando is szóba jöhet, mert a híres Montverde Academy-n fejezte be a középiskolát (ez az akadémia még párszor szóba kerül majd).

4 játékos – New York (Brooklyn Nets vagy New York Knicks)

Azt hitted, hogy a nagy sztárok fele a harlemi aszfaltról került a ligába? El kell keserítselek. Egyetlen klasszikus New York-i zsugás van a legnagyobb sztárok között jelenleg, Kemba Walker. Bronxban született, és Harlemben járt középiskolába. A Nets és a közelség miatt New Jersey-it is ide vettük, Kyrie Irving és Karl-Anthony Towns is innen jött. Irving gyerekkorában a New Jersey Netsnek szurkolt, és egy álma vált valóra, amikor a Nets játékosa lett. Igaz, Brooklynban. Donovan Mitchell édesapja a New York Mets baseball-csapata mellett dolgozik vezetőként, így talán érthető, hogy ebbe a halmazba került a Spider.

3 játékos – Dallas

Biztos ciki, ha az embernek Dallas városáról a sportokon kívül a mai napig Jocky Ewing jut eszébe, de mit csináljunk. Szóval LaMarcus Aldridge és Marcus Smart a Southfork Ranch környékén (oké, Dallas környékén) születt és nőtt fel. Pascal Siakam története kicsit kacifántosabb, ő Kamerunból került Lewisville-be, hogy a gimiben kosarazhasson.

2 játékos – Oklahoma City

Azt tudja mindenki, hogy Trae Young Oklahoma Cityben nőtt fel, és gyerekkorában állandó bérletük volt édesapjával a Thunder meccseire, és ő volt a szektor szurkolóinak kirakatarca? Pedig így van. Blake Griffinnel viszont csalok, amikor ő fiatal volt, még nem volt Oklahoma City Thunder, mert a csapatot Seattle Supersonicsnak hívták. De 2005-2007 között az akkori New Orleans Hornets a városban játszotta a meccseit, úgyhogy ennyi belefért.

Bazska csinált nemrég egy videót arról, hogy költözött el Seattle-ből Oklahoma City-be a Sonics.

2 játékos – Orlando

Az Orlando Magic annak köszönheti ezt a két játékost, hogy van egy akadémia, amelyet már D’Angelo Russell esetében megemlítettünk. A Montverde Academy most az egyik legmenőbb az USA-ban, ott van a város határában, és sorra csábítja ide az utóbbi időben a tehetségeket. És nem csak a környékről, hanem a világ minden tájáról. Így kerülhetett ide a kameruni Joel Embiid és az ausztrál Ben Simmons is. Ők egyébként most csapattársak Philadelphiában.

2 játékos – Philadelphia

A fentebb említett Embiid-Simmons duó jelenleg a Sixers két legnagyobb sztárja. De ahogyan írtuk, ők nem innen származnak. Ellenben Kyle Lowry rendszeresen elmondja, hogy ő igen, és például a 2019-es bajnoki címéhez is volt köze Phillynek (nem azért, mert ellenük dobta ezt Kawhi Leonard). A 2019-es draft negyedik választottja, De’Andre Hunter is philadelphiai.

2 játékos – Phoenix

Érdekes életútja volt Deandre Ayton-nak és Marvin Bagley-nek. Egyrészt egy csapatban játszottak a gimiben Phoenixben, másrészt mindketten kerülhettek volna ezen a listán Los Angeleshez is. Ayton Nassauból (Bahamák) San Diegóba került kosarazni, majd onnan Arizonába, míg Bagley Phoenixben nőtt fel, a második gimijében játszott együtt Aytonnal, de Los Angelesben fejezte be a középiskolát. Viszont mi Phoenixhez soroltuk mindkettejüket, így bekerülhet a cikkbe ez a videó:

2 játékos – Washington

Kevin Durant és Victor Oladipo számára is a Wizards lett volna a logikus választás. Javaslom mindenkinek, egyszer nézze meg, hogyan helyezkedik el a térképen Maryland és Virginia állam, Washington, illetve District of Columbia. Washington DC a két állam határán van, így akár mindkettőből tudná fogadni a Wizards a legjobb játékosokat. Ezt csak azért írom ide, mert Oladipo Marylandből származik, míg Durant gyerekkorának nagy része is ehhez az államhoz és Virginiához köthető.

1 játékos – Atlanta

„Sweet Home Alabama” – énekelheti Eric Bledsoe is, hiszen Birmingham városából származik Alabamából. Ehhez a városhoz Atlanta van a legközelebb, de amerikai léptékkel Memphis sincs borzasztóan messze.

1 játékos – Chicago

Talán ez a legnagyobb meglepetés. Annyi játékos büszke arra, hogy chicagói gyökerekkel rendelkezik, de a jelenlegi legnagyobb sztárok között egyetlenegy van csak, aki valóban a United Center árnyékában szívta magába a játék alapjait. Anthony Davis az. Manapság azért kerül ez gyakran szóba, mert Davis nyáron szabadügynök lesz, és elméletileg a Bullsnak lenne is rá pénze. Sokan próbálják vele kimondatni, hogy egyszer szeretne a Bullsban játszani, de nem nagyon sikerül. Nem is hinnénk, hogy elhagyja majd a Lakerst, mert ez a James-Davis duó nagyon jól néz ki…

1 játékos – Cleveland

Ki kell ezt fejtenünk? Hogy mekkora utálatnak örvendett 2010-ben, és hogy a mennybe szállt 2016-ban, amikor Cleveland-i átkot megszüntetve bajnoki címet szerzett a városnak?

LeBron James ugyan a Lakers játékosa most, de ő 2016-ban örökre beírta magát Cleveland történelemkönyvébe.

1 játékos – Detroit

Mennyire vicces, hogy abban a városban játszhatna e szerint a logika szerint Draymond Green, ahol a nyolcvanas években a Bad Boys Pistons volt a csúcs? Pedig így van. Green egyébként egyetemre is a saját államában járt.

1 játékos – San Francisco Bay Area (Golden State Warriors)

Van egy játékos, aki nagyon sokszor lenyilatkozta, hogy soha nem hagyná el szeretett klubját, a Portland Trail Blazerst. Emellett sokszor és sok helyen elmondta, leírta, hogy milyen mély kötelék van közötte és szülővárosa, Oakland között. Ő Damian Lillard. Mennyire fura lenne őt a Warriors mezében látni?

1 játékos – Houston

Talán kevesen tudják Jimmy Butlerről, hogy imádja a country-zenét. De hogyne imádná, ha Texasból jött? Hányattatott gyerekkorát Houstonban töltötte, édesapja elhagyta, édesanyja kidobta otthonról, és a barátainál lakott tulajdonképpen, de mindig Houston környékén maradt. Így, ha más a rendszer Amerikában, a Rocketsnél kezdett volna el kosarazni is. Nem csak szereti a country-t, de még klipben is szerepel:

1 játékos – Memphis

A 2019-es draft ötödik választottja, Darius Garland Indianában született, de a középiskolát már Tennesseeben kezdte el, mert oda költözött a család. Így bár elsőre a Pacershez soroltuk volna, mégis a Memphis Grizzliest választottuk. Ráadásul főiskolára is a Vanderbiltre járt, ami Nashville-ben van, Tennesseeben.

1 játékos – New Orleans

Devin Booker édesapja profi kosaras volt. Az ifjabbik Booker Michiganben született, és ott is élt az édesanyjával, míg apja a világ minden táján légióskodott. Tehát egyenes út vezetett volna számára a Detroit Pistonshoz Draymond Green mellé, de középiskolás korában édesapjához költözött a Mississippi torkolatához, Moss Pointba. Innen már csak másfél órányi autóút New Orleans.

1 játékos – Portland Trail Blazers

Ugye mindenki emlékszik Arvydas Sabonis-ra, a Portland Trail Blazers korábbi óriására? Akkoriban nem volt nagy hír, de a litván sztár fia épp akkor született, amikor a Blazersben játszott a center. És nem ez az egyetlen oka annak, hogy Domantas Sabonis-t a Blazers utánpótlásának ajánljuk, hiszen miután már Spanyolországban bemutatkozott, úgy döntött átjön Amerikába, és a Gonzaga színeiben játszik az NCAA-ben. Spokane pedig Portlandhez van a legközelebb.

1 játékos – Toronto Raptors

Az egyetlen kanadai franchise-hoz kerül az egyetlen kanadai játékosunk a merítésből. RJ Barrett – akinek egyébként Steve Nash a keresztapja – ráadásul Torontóból származik. Az ő esetében nem számoljuk azt, hogy Floridában fejezte be a gimit, mert azt csak a kosárlabda-pályafutása miatt tette. Tehát ha a Raptorsnak lett volna egy tuti profi akadémiája, nem ment volna el a Montverdére, ahova Joel Embiid, Ben Simmons és D’Angelo Russell is járt. Azért ez a Montverde elég erősnek tűnik, nem?

Összességében így nézne ki tehát, ha mindenki az otthonához legközelebbi csapatban játszana. Kyrie Irving, Kawhi Leonard, Paul George és Deandre Ayton az, aki jelenleg hazai pályán játszik, míg LeBon James az egyetlen, aki bajnoki címet ünnepelhetett az „otthoni csapattal”.

Valljuk be, Los Angeles igen erős sort tudna kiállítani. Még akkor is, ha a hét játékost el kellene osztani 2 csapat között. Észak-Karolina és Dél-Karolina pedig egyszerűen szenzációs, hogy ennyi sztárt tudott kinevelni. Ez nyilván betudható annak, hogy a környéken van profi csapat, erős az egyetemi kosárlabda, és a középiskolai képzésre sem lehet panasz. No és persze, az sem elhanyagolható, hogy Michael Jordan is innen indult…