A New York Knicks tulajdonosa is koronavírusos • SportTV

A New York Knicks tulajdonosa is koronavírusos

2020. 03. 29. 11:26    
Olvasási idő: 2 perc

New York állam a koronavírus egyik gócpontja az Egyesült Államokban (sőt, az egész világon). Éjjel jelentette be a New York Knicks, hogy a város egyik leggazdagabb, leginkább ellentmondásos figurája, a Knicks tulajdonosa, James Dolan is elkapta a vírust. Ő a 16., az NBA-hez köthető személy, aki elkapta a vírust.

James L. Dolan fehér ingben. (Fotó: Getty Images)

Honnan ismerhetjük James Dolant? „Sell the team!” – ezt kiabálják „békeidőben” gyakran a New York Knicks szurkolói az arra járó tulajnak, James Dolannek, amikor csapatuk pocsékul játszik. Ha a tulaj ezt meghallja, előfordul, hogy kivezetteti az illetőt/illetőket a Madison Square Gardenből. Ő az, akinek a klub egykori ikonjával, az NBA egykori egyik legkeményebb játékosával, Charles Oakley-val is komoly vitái vannak. A csapat évek óta tartó mélyrepülése ellenére évek óta a New York Knicks a legértékesebb NBA-franchise a Forbes szerint. De itt most nem tulajdonosi, klubvezetői kvalitásairól írunk.

Ő volt az, aki pár nappal ezelőtt felajánlott a Madison Square Gardent arra a célra, hogy alakítsanak ki benne ideiglenes kórházat a koronavírus elleni küzdelem idejére. Ez végül nem történt meg, mert a létesítmény a szakértők szerint nem alkalmas sajnos erre a célra. Itt hozzá kell tenni, hogy New York lett a járvány amerikai epicentruma, már 52 ezernél is több beteget jelentettek. Most már biztos, hogy James Dolan is köztük van. Tegnap ugyanis bejelentették, hogy ő is poziítv tesztet produkált a koronavírusra.

Ő az első olyan tulaj a ligában, akiről hivatalosan is megerősítették, hogy fertőzött. Az ő esetében ez azért nem vicces, mert 65 éves, de a sajtóközleményben azt írják, minimális tüneteket produkál, és elkülönítik, de továbbra is dolgozik. Vele együtt összesen 16 olyan, az NBA-hez köthető személyről tudunk már, akiről hivatalosan is megerősítették, hogy elkapta a koronavírust.

  • Rudy Gobert és Donovan Mitchell a Utah Jazzből,
  • Christian Wood a Detroit Pistonsból,
  • Kevin Durant és három csapattársa a Brooklyn Netstől
  • A Denver Nuggets egy munkatársa vagy játékosa
  • A Philadelphia 76ers szervezetének három tagja
  • Két játékos a Los Angeles Lakersből
  • Marcus Smart a Boston Celticstől
  • Doris Burke, az ESPN egyik legismertebb kommentátora
  • James Dolan, a New York Knicks tulajdonosa

Eközben a liga folyamatosan azt tervezi, hogy a kialakult helyzetre reagálva hogyan és mikor lehetne befejezni a szezont. Mert a terv az, hogy befejezzék, csak ennek megvalósítás a kérdéses. Mivel elmarad az olimpia, azt szeretne a liga vezetése, ha legkésőbb szeptemberig, az NFL rajtjáig be tudnák fejezni a szezont. Hogy „csak” zártkapus meccseken, rövidített alapszakasszal és rájátszással, esetleg egy semleges helyen, egyfajta karanténban zajlana mindez, arról még nincs döntés, és talán még nincs is itt az ideje erről írni.

Arról viszont mindenképpen érdemes, hogy a játékosok élen járnak abban, hogy enyhítsék azok terheit, aki esetleg elveszítették munkájukat a világjárvány miatt. Felsorolni is nehéz, hány játékos adakozott, ajánlott fel jelentős összegeket erre a célra. Szerencsére a példa ragadós, a klubok tulajdonosai is követik a példájukat, egyrészt a klubok órabérben dolgozó kollégáinak kieső munkabérét finanszírozzák, másrészt a vírus elleni küzdelmet segítik például adományokkal és orvosi eszközök vásárlásával.