Német meccskavalkád Dortmunddal, Bayernnel • SportTV

Német meccskavalkád Dortmunddal, Bayernnel

Sport TV avatar Sport TV 2020. 05. 23. 09:47    
Olvasási idő: 3 perc

Négy élő meccsel és egy bő összefoglalóval jelentkezünk a német élvonal és a másodosztály szombati játéknapjáról. A programból kiemelkedik a két bajnokjelölt fellépése, A Fortmund Wolfsburgba utazik, a a Bayern a Frankfurt ellen otthon játszik a három pont megszerzése reményében.

LEVERKUSEN, GERMANY – JANUARY 18: Alassane Plea of Borussia Moenchengladbach score his teams first goal during the Bundesliga match between Bayer 04 Leverkusen and Borussia Moenchengladbach at BayArena on January 18, 2019 in Leverkusen, Germany. (Photo by Christian Verheyen/Borussia Moenchengladbach via Getty Images)

DARMSTADT–ST. PAULI

Az élő meccsek sorát egy másodosztályú találkozóval indítjuk. Darnstadtban két középcsapat csap össze, a táblázaton 7. helyi SV fogadja a 9. helyen tanyázó St, Paulit. Mivel az Aue pénteken este csak egy pontot hozott el Nürnbergből, hazai győzelem estén akár az 5. helyre is előrerukkolhat egészen kedd estig a Fürth drezdai meccsének végéig bizonyosan. A  St. Pauli viszont esetléges sikerével sikerével meg is előzheti házigazdáját, amelynek csupán három ponttal van többje, de negatív a gólkülönbsége  a hamburgiak +2-jével szemben. A vendégek elsősorban légiós csatátrtiójuk eredményességében reménykedhetnek: a görög Diamanatakosz és a holland Veerman 8-8, a magyr nevű, de teljesen svéd Viktor Gyökeres 7 alkalommal talált be eddig az ellendelek kapujába, azaz hárman eddig 23-at szereztek csapatuk összesen 34 góljából.

WOLFSBURG–DORTMUND

Erling Haaland, a Dortmund gólgyárosa folytatná a párviadalt Robert Lewandowskival (Fotó: Getty Images)

Mindkjét csapat győzelemmel nyomta meg a „restart” gombot a Bundesligában a múlt héten, a Wolfsburg Augsburgból hozta el, a Dortmund a Schalke elleni Ruhr-vidékiderbin a Schalke ellen tartotta otthon a három pontot. A BVB nemcsak a forduló egyetlen hazai győzelmét aratta, hanem a második félidőben már igen tetszetősen is játszott, szép gólokat szerzett.
A hazai VfL-be visszatérhet az öt sárga miatti büntetését letöltő holland gólvágó Weghorst, aki alighanem a portugál Joao Victortól veszi át a csúcsék szerepkörét. A dortmindiaknál Jadon Sancho valószínűleg visszatér a kezdőcsapatba, A középpályássor védekező részlegében alióghanem Brandt marad a centrumemberek egyike, Witsel esetleges visszatéréséről csak a Bayern elleni keddi csúcsrangadón lehet szó.

Kapcsolódó

Wolfsburg-Dortmund örökmérleg

Összes mérkőzés: 49 mérkőzés–10 Wolfsburg-győzelem–12 döntetlen–27 Dortmund-siker / 57–98-as gólkülönbség.
Wolfsburgban: 23–6–6–11 / 29–41.  A legutóbbi mérkőzés: Dortmund–Wolfsburg 3–0. Gólszerző: T. Hazard, Guerreiro, Götze (2019. 11. 2.).
A legeredményesebbek (valamennyi mérkőzés): Diego Klimowicz, Edin Dzeko és Naldo 4-4 gól, ill. Marco Reus és Pierre-Erick Aubameyang 8-8 gól.

MÖNCHENGLADBACH–LEVERKUSEN

Alassane Pléa tavaly januárban fejjel betalált a BayArenában a leverkuseni kapuba. Klpes lesz-e erre  most hazai pályán is? (Fotó: Getty Images)

A BVB vendégjátékával egy időben a 2-es csatornánkon a délután rangadóját is választhatják. Azon két élcsoportbeli együttes csatázik, a 3. Gladbach az 5. Bayert fogadja. Csupán két pobt a differencia a két együttes között, ha a nagy kontrázó Leverkusen megtalálja a csikók gyenge pontjait, akár meg is előzheti házigazdáját. Viszont ha ez az eredmény dortmundi és utána Bayern-sikerrel párosul, a két fő bajnokjelült akár meg is léphet a jelenleg dobogós gladbachiaktól.
Ez a két gárda is sikerrel vette az újbóli rajt akadályát, a Gladbach Frankfurtban nyert (3–1), a Bayer Brémában verte tönkre az amúgy is  pocsék helyzetben lévő Werdert (4–1).
A nagy taktikus Marco Rose nem biztos, hogy változatlanul hagyja győztes együttesét, gondolkodik Stindl, Herrmann, Jamer, Bénes és Wendt beállításán is. A Bayer mesterének,  Peter Bosznak viszont a dupla középpályássor összetételén fő a feje. A „hatos” pozícójában esetleg Baumgartlinger kezdhet Demirbay helyett, a támadó szekcióban az ifjú Wirtz összességében jól teljesített, 0gy lehet, hogy újra a kezdőben kap helyet Bellarabival szemben, még Diaby is ezerepet kaphat a támadó részleg bal szélén. Havertz kirobbanóan jó volt Brénában, még gólszerző tudományát is csillogtatta két fejessel, az ő formájának megtartását remélik a Bayer hívei.

A szombat délutáni etapból” még a Freiburg–Werder meccs is a képernyőre kerül egy bő, közel félórás összefoglaló formájában. Sallait egyelőre a kispadra jelöli a Kicker előzetese, se több 0zben előfordult már, hogy a szaklap internetes portájának információi tévesbek bizonyultak. (A múlt héten például a Mainzban a kezdőbe „jelölték” Szalai Ádámot, aki csak csereként került a pályára …)

Kapcsolódó

Mönchengladbach-Leverkusen örökmérleg

Összes mérkőzés: 89 mérkőzés–29 Gladbach-győzelem–28 döntetlen–32 Leverkusen-siker / 130–160-as gólkülönbség.
Mönchengladbachban: 46–18–18–10 / 76–76.  A legutóbbi mérkőzés: Leverkusen–Mönchengladbach 1–2. Gólszerző: Volland, ill. Wendt, M. Thuram (2019. 11. 2.).
A legeredményesebbek (valamennyi mérkőzés): Patrick Herrmann (17 mérk.–6 gól–2 lap), ill. Ulf Kirsten (17–12–6)

BAYERN–FRANKFURT

Öt ilyen gólöröm is volt tavaly novemberben a Commerzbank Arenában. Münchenben meglehet, egy sem lesz szombaton délután… (Fotó: Getty Images)

A nap „slusszpoénja” természetesen a Frankfurt vendégjátéka az Allianz Arenában. Az elmúlt esztendőkben az Eintracht nem egyszer mgtréfálta a mindig esélyeebb Bayernt. Tavalyelőtt például a kupát „csente el” a bajoroktól még Niko Kovaccsal a kispadon. Tavaly novemberben meg éppen a horvát mester müncheni regnálásnak vetett véget Frankfurtban egy Bayern-szinten megalázó 5–1-es vereség. A játékosokban alighanem munkál a „nemes bosszú” vágya, bár a rosszmájúak azt is mondják, nem biztos, hogy véletlen volt az a hatalmas ruha a Commerzbank Arenában. Tény, Hansi Flickkel sokkal jobban megy a csapatnak, a mester szerződését véglegesítették is a koronavírus-szünet alatt. A visszatéréskor azért csikorgott egyébként itt-ott a gépezet, bár az Union elleni győzelemhez végül is nem férhetett kétség.

A hazaiak kurta sérültlistáján már csak Coutinho, Süle – akinél „csak” edzéskiesést jeleznek, azaz visszatérése napirenden van –  és Tolisso szerepel, mindenki más hadra fogható. A Frankfurt önbizalmánal aligha tett jót a tükörsima hazai vereség a Gladbachtól. Könnyen lehet, hogy a három- vagy négyvédőd felállás közt vacilláló Adi Hütter akár négy helyen is változtat, Haszebe, Gacsinovics, Silva és Da Costa is a kezdőbe kerülhet. A japán válogatott lehet „hatos”, azaz védekező középpályás irányító, de elképzelető, hogy négyhátvédes rendszerben az egyik középső védő szerepe lesz az övé.

Kapcsolódó

Bayern-Frankfurt örökmérleg

Összes mérkőzés: 121 mérkőzés–62 Bayern-győzelem–26 döntetlen–33 Frankfurt-siker / 233–167-es gólkölönbség.
Ebből Münchenben: 58–43–8–7 /146–64. A legutóbbi mérkőzés: Frankfurt–Bayern 5–1. Gólszerző: Kosztics, Sow, Abrahan, Hinteregger, Paciencia, ill. Lewandowski.
A legeredményesebbek (összes mérkőzés): Gerd Müller (29 mérk.–19 gól–3 lap), ill. Bernd Hülzenbein (29–13–1)

2. BUNDESLIGA, 27. forduló. Sport1 13:00 SV Darmstadt–FC St. Pauli (kommentátor: Méhes Gábor). BUNDESLIGA, 27. forduló. Sport1 15:00 VfL Wolfsburg–BV Borussia Dortmund (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Haraszti Ádám, szakértő: Mészáros Ábel); Sport2 15:30 Borussia Mönchengladbach–TSV Bayer 04 Leverkusen (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba); Sport1 17:45 SC Freiburg–SV Werder Bremen (felv., összefoglaló, kommentátor: Faragó Richard); Sport1 18:15 FC Bayern  München–SG Eintracht Frankfurt (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Haraszti Ádám, szakértő: Mészáros Ábel)