Pályán a Bayern, a Lipcse és a Dortmund is • SportTV

Pályán a Bayern, a Lipcse és a Dortmund is

Sport TV avatar Sport TV 2020. 06. 06. 12:21    
Olvasási idő: 3 perc

Az újra indulás óta szokásos szombat délutáni menetrendünkkel jövünk június első teljes hétvégéjén. Egy másodosztályú és három élvonalbeli mérkőzést adunk élőben, a délutáni időpontban egyszerre. 
Az élcsapatok mindegyike fellép, a Leverkusen a Bayernt fogadja, ezzel egy időben játszik a Lipcse is, az esti meccs meg a Dortmundé.

Kai Havertz és David Alaba egyelőre(?) még egymás ellen. Lesznek-e csapattársak a következő idénytől? (Fotó: Getty Images)

BIELEFELD–NÜRNBERG

Miközben a 2. Bundesliga mezőnye hemzseg a mielőbbi visszajutásra pályázó „állandó” élvonalbeli csapatoktól – HSV, Stuttgart, Nürnberg, Hannover stb. –, már 15 forduló óta az Arminia Bielefeld vezeti a bajnokságot, változó nagyságú előnnyel. A 30. játéknap előtt most éppen öt pont az előnye a VfB Stuttgart, 7 az osztályozós helyen lévő HSV előtt, azaz kényelmesnek mondható a különbség.  Szombati ellenfelénél, a német futball egyik legtekintélyesebb történetű csapatánál, a Nürnbergnél csekély 24 ponttal szerzett többet, azaz országos 1-esnek, modernebbül „H-nak” is minősíthetnénk a meccsüket, de a Club mindössze két egyéggel előzi meg a „lenti” osztályozós helyen álló Karlsruhét. S mint tudjuk, az idény vége felé közeledve a kiesés réme jelentős motivációs erőt kölcsönöz az érintetteknek.
A listavezető mindenesetre ebben a naptári évben még nem szenvedett vereséget (6 győzelem, 4 döntetlen), erősen valószínűtlen, hogy ez a szép sorozat éppen most törne meg.

Kapcsolódó

Bielefeld–Nürnberg örökmérleg

Összesen: 35 mérkőzés, 15 Bielefeld-győzelem, 7 döntetlen, 15 Nürnberg-siker/ 49–50-es gólkülönbség. Ebből a 2. Bundesligában: 13–4–2–7/ 18–22
Bielefeldben: 20–9–2–9/ 27–30. Bielefeldben a 2. Bundesligában: 6–1–1–4/ 6–14
Az őszi idény mérkőzésén: Nürnberg–Bielefeld 1–5. G.: A. Sörensen, ill. Klos (2), Clauss, Voglsammer, Yaho (2019. 11. 10.)

LEVERKUSEN–BAYERN

Ősszel Thomas Müller szerezte a Bayern egyetlen gólját a Bayer ellen. A képen Gnabry köszönti az ered,ányes klubrársat (Fotó: Getty Images)

Szokatlan „sorozatban” van a Bayern a Leverkusent illetően. Előző két bajnokiján ugyanis veszített a gyógyszergyári együttes ellen, ha szombaton délután is kikap, a 2012­13-as idény óta először veszt sorozatban háromszor egy Bundesliga-klub ellen bajnokit. (Akkor a Dortmund volt az aktuális „Bayern-verő”.)

Hansi Flicket nem zavarja a novemberi hazai 1–2 emléke. „Minden meccs más, sokat fejlődtünk november óta, úgy tűnik, a helyes úton vagyunk. Persze, a Leverkusen nagyon jó, igen hatékony a játéka. Rendkívül gyors játékosai vannak, nem szabad túl sok esélyt adnunk nekik a nagy futásokra.

A Bayern mesterét természetesen Kai Havertzről is kérdezték, nyílt titok, hogy a leverkuseniek támadó középpályása már régen a bajorok érdeklődésének fókuszában áll. „Hatalmas fejlődésen ment át Leverkusenben. Jól mozog a csapatrészek között, és gólerős játékossá vált. Nincs is olyan edző, aki ne látná szívesen a csapatában” – mondta a mester, aki még U17-válogatott korától követi a játékos fejlődését.
Flick maximalista, még a lenyűgöző sorozat – a legutóbbi 14 meccséből 13-at megnyert csapatával – közben is folyamatosan javítana, most például Thiago újra bevetésén gondolkodik. Különösen azért van szüksége a brazil-spanyol játékmesterre, mert újabb „angol hét” következik, a két bajnoki forduló közt le kell játszani majd a Frankfurt elleni kupaelődöntőt is.
A meccs a sporttévé számára az átlagosnál kicsit fontosabb, Kollégánk, Kaplár F. József ezzel ünnepli televíziós „képernyős” pályafutásának félszázadik évfordulóját, mellyel el is búcsúzik a műsorvezetéstől. (Teniszkommentátorként azért továbbra is hallhatják – reméljük a teniszélet is mielőbb újra beindul a koronavírus-járvány dühöngését követően.)

Kapcsolódó

Leverkusen–Bayern örökmérleg

Összesen: 89 mérkőzés, 19 Leverkusen-győzelem, 16 döntetlen, 54 Bayern-siker/ 104–172-es gólkülönbség. Ebből a Bundesligában: 81–18–16–47/ 96–152
Leverkusenben: 45–15–10–20/ 67–70. Leverkusenben a Bundesligában: 40–14–10–16/ 60–58
Az őszi idény mérkőzésén: Bayern–Leverkusen 1–2. G.: Th. Müller, ill. Bailey (2) (2019. 11. 30.)
A legeredményesebbek (az összes mérkőzésen): Ulf Kirsten (21 mérkőzés–11 gól–2 lap), ill. Giovane Élber (12–10–1)

LEIPZIG–PADERBORN

Gulácsi helye atombiztos a Lipcse kezdőcsapatában (Fotó: GETTY IMAGES)

Akit a rangadónál is jobban érdekelnek a magyarok, válassza a Sport2-t, amelyen a Leipzig hazai fellépését közvetítjük a ligautolsó Paderborn ellen. A hazai csapat összeállítása nyilvánvalóan Gulácsi Péterrel kezdődik, és már nagyon várjuk, hogy Nagelsmann mester bevesse már Willi Orbánt is a kezdőben. Egyelőre erre még nagy valószínűséggel nem kerül sor, a kicker.online előzetese szerint Klostermann, Upamecano és Halstenberg alkotja a lipcsei védelmi hármast. A középpálya „támadóerejének” növelésére a Zágrábból igazolt, s egyre inkább játékba lendülő Dani Olmo szerepeltetése is szóba jöhet, aki Mukiele vagy Angelino helyett a sor valamelyik szélén kerülhet bevetésre. A Paderbornban minden csapatrészben lehet változás a BVB elleni múlt heti hazai 1–­6 után. Hoffmann és Schonlau kezdhet hátul és középen Pröger és Strohdiek helyén, A középpálya tengelyébe visszatérhet Gjasula, aki letöltötte ötsárgás büntetését.

Kapcsolódó

Leipzig–Paderborn örökmérleg

Összesen: 4 mérkőzés, 4 Leipzig-győzelem, 0 döntetlen, 0 Paderborn-siker/ 8–3-es gólkülönbség. Ebből a Bundesligában: 1–1–0–0/ 3–2.
Lipcsében: 2–2–0–0/ 4–1. Lipcsében a Bundesligában: még nem játszottak
Az őszi idény mérkőzésén: Paderborn–Leipzig 2–3. G.: Mamba, Gjasula, ill. Schick, Sabitzer, Werner (2019. 11. 30.)
A legeredményesebbek (az összes mérkőzésen): Marcel Sabitzer (3 mérkőzés–2 gól–0 lap), ill. Klaus Gjasula,  Süleyman Koc és Streli Mamba (1-1 gól)

DORTMUND–HERTHA

Jadon Sancho szerezte csapata első gólját Berliben novemberben. Haaland valószínű hiányában a fiatal angol az egyik, aki most is „átvállalhatja” a góltermelés terhét (Fotó: Getty Images)

A Buno Labbadiával sokat javuló, hat forduló óta veretlen (3 győzelem, 3 döntetlen) Hertha okozhat gondokat a kissé elfásuló Dortmundnak. A BVB múlt héten csapnivaló első félidőre rátett egy remek második 45 percet Paderbornban, a berlinieknek viszont nem adhat ennyi előnyt.
Hummels ötsárgás eltiltását tölti, a helyére Can kerülhet hátra a védelem tengelyébe. Haaland térdfájdalmai nem teszik lehetővé teljes 90 perces játékát, a cseresorba azért nevezheti Favre mester. A Herthából Plattenhardt és Mateus Cunha esik ki múlt heti sérülése miatt, Mittelstädt és Dilrosun kezdenek a helyükön. Stark és Rekik is bekerülhet a csapatba, a megnövekedett cserekontingens miatt újra várhatjuk Dárdai Marci pályára kerülését is. Nagy bemutatkozáé lehetne a Dortmund ellen fellépni először, igaz, más időkben közel 80 ezren lehetnének ennek közeli – helyszíni – tanúi a Signal Iduna Parkban…

Kapcsolódó

Dortmund–Hertha örökmérleg

Összesen: 72 mérkőzés, 35 Dortmund-győzelem, 18 döntetlen, 19 Hertha-siker/ 128–95-ös gólkülönbség. Ebből a Bundesligában: 65–29–18–18/ 115–88
Dortmundban: 37–23–9–5/ 81–38. Dortmundban a Bundesligában: 32–19–9–4/73–32
Az őszi idény mérkőzésén: Hertha–Dortmund 1–2. G.: Darida, ill. Sancho és T. Hazard (2019. 11. 30.)
A legeredményesebbek (az összes mérkőzésen): Friedhelm Konietzka (4 mérkőzés–5 gól–0 lap), ill. Salomon Kalou és Lorenz Horr (7-7 gól)

2. BUNDESLIGA, 30. forduló. Sport1 13:00 Arminia Bielefeld–1. FC Nürnberg (kommentátor: Fülöp László). BUNDESLIGA, 30. forduló. Sport1 15:30  TSV Bayer 04 Leverkusen–1. FC Bayern München (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Kaplár F. József, szakértő: Nyilasi Tibor és Puhl Sándor); Sport2 15:30 RasenBallsport Leipzig–SC Paderborn (kommentátor:  Bartha Zoltán); Sport1 18:30  BV Borussia Dortmund–Hertha BSC (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Petur András, szakértő: Mészáros Ábel)