Pénteki futballdömping, Lipcsével, Juvével • SportTV

Pénteki futballdömping, Lipcsével, Juvével

Sport TV avatar Sport TV 2020. 06. 12. 11:42    
Olvasási idő: 3 perc

Lassan tényleg beindul a nemzetközi futballélet, persze a vírusjárvány miatt a nézők nélküli változat.
Egy „átlagos” péntek este következik, de nem nálunk: négy ország öt versenysorozatából 5 mérkőzéssel jelentkezünk, ezekből hármat élőben mutatunk meg nézőinknek.

Cristiano Ronaldo a 90. percben egyenl0tett márciusban a San Siróban (Fotó: Getty Images)

DRESDEN–HAMBURG

A Dynamo Dresden a 1. Bundesliga „legszorgalmasabb” csapata – persze nem önszántából. A koronavírust elkapó négy játékosa miatt két meccsét is halasztani ellett, ezeket pedig az amúgy is sűrű programot tovább dúsítva kell bepótolnia. Május 31-tól június 15-ig, azaz 26 nap alatt nemkevesebb mint 6 meccset kell lejátszania a csapatnak, ez alig több mint két és fél napos(!) átlagnak felel meg! A drezdai együttes továbbra sereghajtó a táblázaton, a nehézségeket fokozandó, a hatos program utolsó két ellenfele a bajnoki második és a listavezető, azaz a liga két feljutásra álló együttese.

A fáradóban lévő exkeletnémet bajnok ellen az egyre jobb formát mutató HSV nagy favorit, bár a formákat tekintve azonosan állnak: a legutóbbi három tétmeccsen egyformán vereség-győzelem-döntetlen sorozatot produkáltak – persze, eltérő erejű ellenfelekkel szemben. A múlt mindenesetre a HSV-t „támogatja”: a két csapat eddigi mindhárom másodosztályú Bundesliga-csatáját a hamburguak nyerték meg. (Csak érdekességképpen: összesen 11 tétmérkőzésük volt egymással, az első kettőt 36 esztendeje, az UEFA-kupában vívták, a 3. fordulóban a HSV 4–1 re nyert otthon, a drezdai meccs pedig 2–2-re végződött.)

HOFFENHEIM–RB LEIPZIG

Timo Werner duplázott a Hoffenheim ellen decemberben LIpcsében (Fotó: Getty Images)

Tipikusan olyan mérkőzést játszanak pénteken Sinsheimben, amely az égvilágon semmiről sem dönt, de ettől még jó volna megnyerni mindkét csapatnak. A Lipcse – melynek kapuját természetesen Gulácsi Péter védi – amolyan „légüres térben” van, 4 ponttal van elmaradva a Dortmundtól, hárommal előzi meg a negyedik Gladbachot. A Hoffenheim számára azért akad még némi igazi tét is: csupán két egységgel van elmaradva a még Európa-ligát érő helyet elfoglaló Wolfsburgtól.
A hazai együttes védelméből hiányzik az öt sárga miatt eltiltott Hübner, a bosnyák válogatott Bicakcic helyettesíti. Grillitsch és Samassekou is bekerült a kezdőbe, de egyikük helyett akár Rudyt is beteheti Marcel Rapp, a kedden kinevezett ideiglenes vezetőedző. A csapat hívei persze nagyon várják a végleges megoldást, Tedesco elbocsátása után ötös tréneri csapat kezébe adták a vezetők az irányítást, közülük Rapp fog meccselni péntek este.
A lipcseieknél Sabitzer vádliproblámák miatt kimarad, Dani Olmo kezd a helyén. Mukiele visszakerült a védelem jobb oldalára, esetleg Adamis is kezdhet a balon. Willi Orbán továbbra is cseresorban lesz a kezdő sípszó idején.

ÖRÖKMÉRLEG

Összesen: 8 mérkőzés, 2 Hoffenheim-győzelem, 2 döntetlen, 4 Leipzig-siker, 15–14-es gólkülönbség. A Bundesligában: 7–2–2–3 /15–12
Sinsheimben: 3–1–1–1 / 7–4. Sinsheimben a Bundesligában:  ugyanez
Az őszi mérkőzésen: Leipzig–Hoffenheim 3–1. G.: Werner (2), Sabitzer, ill. Bicakcic (2019. 12. 7.)
A legeredményesebbek (minden tétmérkőzésen): Mark Uth 4, ill. Timo Werner 5 góllal

JUVENTUS–MILAN

Sarri mester örül annak, hogy a három sorozat, amelyben csapata érdekelve van, időben jól elkülönül egymástól (Fotó: Getty Images)

Igazi „ütős” párosítással tér vissza az olasz futball is a kényszerszünet utám. A Juve és a Milan összecsapása legalább fél évszázada a nagy olasz rangadók sorába tartozik. A két együttes egy nap híján három hónappal játssza le a visszavágót a milánói 1–1 után, amelyen annak idején Ante Rebic szerzett vezetés a rossoneróknak a 61. percben, az utolsóban pedig a Juve szupersztárja, Cristiano Ronaldo egyenlített 11-esből. CR7 természetesen ott van a hazaiak tervezett kezdőjében, akárcsak  Dybala és Douglas Costa, a nem teljesen száz százalékos Gonzalo Higuaín kezdőbe jelölését azonban nem kockáztatja meg Sarri mester. „Szerencsés, hogy három sorozatban vagyunk érdekelve, a kupában, a bajnokságban és  BL-ben, de ezek időben elkülönülnek egymástól és külön-külön koncentrálhatunk rájuk. Többet csak akkor tudunk meg, ha kimegyünk a pályára. Különleges a helyzet, ilyen hosszú szünet után tétért játszani, miközben igazi komoly edzőmérkőzésekre sem volt lehetőségünk” – nyilatkozta a mester a Sky Italiának.
A hátralévő három meccsre speciális szabály léptetnek életbe a Coppa Italiában, ha tüköreredmény születne az elődöntő-visszavágókon, vagy ha döntetlenre végződik a 17-ei finálé 90 perce, elmarad a kétszer 15 perces hosszabbítás, és rögtön 11-esekkel dönti k el továbbjutás, illetve a kupagyőzelem sorsát.
A két együttesnek ez lesz a 192. tétmérkőzése, ezem belül a 15. Coppa Italia találkozója. A kupában a Milan – normál játékidőben – még sosem győzte le a Juvét, más kérdés, hogy az első kupameccsükön, az 1973-as döntőt elhódította előle a serleget, mivel az 1­–1-es 120 perc után 11-esekkel 5-2-re felülkerekedett. (Az idősebbeknek és a futballtörténetben jártasaknak ideírjuk a rúgópárbaj szereplőit: a Milanból Schnellinger, Benetti, Chiarugi, Biaslio és Meneghini egyaránt betalált, a Juvéból Causio és Cuccureddu belőtte, Anastasi, Bettega és Spinosi elpuskázta a maga kísérletét.) Az az eredmény statisztikailag döntetlennek számít, az egyiknek a 6 közül, a másik 8 meccset egyaránt a torinói fehér-feketék nyerték meg.

LIGA NOS, SÜPERLIG

Ilyen pazar élő kínálat mellett két másik bajnokságunk csak felvételes meccsekkel kerülhetett be a programba. A portugál élvonal 26. fordulójából a harmadik helyért versengő lisszaboni Sporting hazai mérkőzését mutatjuk az utolsó bennmaradó helyet elfoglaló Pacos Ferreira ellen. A most újrainduló Süperligből a három tradicionális isztambuli gigász közül a jelenleg leghátrább álló (7.) Fenerbahce a sereghajtó Kayserisporral mérkőzik, ezt a találkozót is láthatják legkitartóbb futballrajongó nézőink.

2. BUNDESLIGA, 31. forduló. Sport1 18:30 SG Dynamo Dresden–Hamburger SV (kommentátor: Fülöp László). BUNDESLIGA, 31. forduló. Sport1 20:30 TSG Hoffenheim 1899–RasenBallsport Leipzig (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Petur András, szakértő: Nyilasi Tibor). COPPA ITALIA, elődöntő, visszavágó: Sport2 21:00 FC Juventus–AC Milan (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba). SÜPERLIG, 27. forduló. Sport2 23:00  Fenerbahce SK–Kayserispor Kulübü  (felv., kommentátor: Bartha Zoltán). LIGA NOS, 26. forduló. Sport2 23:45  Sporting Clube de Portugal–FC Pacos de Ferreira (felv., kommentátor: Kasssai-Tóth Csaba)